Cea mai bună „școală altfel”: premiul național obținut de un grup de...

Cea mai bună „școală altfel”: premiul național obținut de un grup de elevi de la Colegiul „C. D. Loga”

1
DISTRIBUIȚI

În cadrul competiției „Școala altfel” organizată în acest an, o numeroasă echipă a Colegiului „C.D. Loga”, coordonată de profesorul de fizică dr. Sandu Golcea, și-a adjudecat primul loc la secțiunea „Educație pentru sănătate și stil de viață sănătos”, cu proiectul „Living like an Astronaut” , obținând, de departe, cel mai mare număr de voturi din întreg concursul, indiferent de secțiunea concurentă. Festivitatea de premiere s-a desfășurat marți, în sala „C.A. Rosseti” a Palatului Parlamentului, iar diplomele au fost înmânate de ministrul Educației Naționale, Liviu Pop. Colegiul Național „C.D. Loga” a fost reprezentat la București de profesorul de fizică dr. Sandu Golcea, coordonatorul proiectului, și de Lucia Giurca și Alexia Sbera, acum eleve în clasa a X-a.

Proiectul a urmărit însușirea unor cunoștințe pentru o alimentație sănătoasă prin prisma unor repere științifice. Elevii au putut descoperi că a te hrăni în Cosmos este o știință, iar însemnătatea activităților de informare și consiliere a elevilor a fost sporită de prezența unor reputați oameni de știință, printre care Shamim Hartevelt, biolog la Centrul de Cercetări al Agenției Spațiale Europene (ESTEC) și fizicieni cu diverse specializări, invitați să susțină expuneri dintre cele mai interesante sau să facă demonstrații practice.

Modele inedite pentru o viață sănătoasă

Peste un sfert din cei aproape o mie de elevi ai colegiului au participat la acest proiect al cărui scop a fost acela de a orienta și consilia elevii pentru un stil de viață sănătos cu modele mai puțin cunoscute, iar cel mai bun exemplu oferit a fost acela al astronauților.


Aceștia trebuie să aibă o grijă deosebită pentru starea lor de sănătate, care presupune o alimentație adecvată și multă mișcare în aer liber. La proiect au participat 255 de elevi împărțiți pe mai multe grupe, a căror activitate s-a desfășurat pe mai multe paliere, și 32 de profesori și instructori, printre care și specialiști de la Agenția Spațială Europeană, de la Oficiul European de Educație Spațială (ESERO), cadre universitare de la Universitatea de Vest Timișoara, și cercetători ai Institutului Astronomic al Academiei Române și Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidorg al Județului Timiș. Elevii au învățat felul în care simțurile pot fi înșelate în privința hranei de lipsa informațiilor provenite de la diferiți senzori, au făcut exerciții de simulare a unor stări de intoxicație cu substanțe dopante cu ajutorul realității virtuale prin intermediul unor ochelari și au ieșit la iarbă verde, unde au făcut sport și au organizat o masă în natură cu mâncăruri tradiționale și sănătoase.

Locul I, pentru a patra oară

Este al patrulea an în care elevii de la Colegiul „C.D. Loga” câștigă primul loc la diferite secțiuni ale competiției ”Școala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!”, la care participă școli din întreaga țară. În anii trecuți, echipele de elevi coordonate de prof. dr. Sandu Golcea, prof. dr. Sorin Scurtulescu și laborant ing. Dragan Popovici, au obținut locul I la secțiunile „Științific” cu proiectul CanSat, în care s-au construit minisateliți echipați cu senzori care au fost ridicați în atmosferă pentru a obține unele date, „Cultural” cu proiectul „Columna”, care a constat în colorarea cu ajutorul tehnicii digitale a unui tambur al Columnei împăratului Traian, reconstituindu-se înfățișarea acestuia din antichitate, și „Consiliere și orientare profesională”, un proiect de succes care a însemnat o săptămână de voluntariat la Muzeul Satului Bănățean și aflarea oportunităților pentru alegerea celei mai potrivite profesii și a modalităților de construire a unei cariere, cu ajutorul unei platforme integrate realizate de AJOFM Timiș.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.