Cel mai frumos motan din Europa, crescut de o familie din Timișoara:...

Cel mai frumos motan din Europa, crescut de o familie din Timișoara: “Este ca un cățel, te urmează peste tot”. Câte medalii a obținut

0
DISTRIBUIȚI

Julies, un motan de doi ani, a reușit să uimească juriul de la toate competițiile pentru pisici organizate în Europa, în ultimul an. Are blana în culorile alb-negru, urechile ciulite și cântărește aproape zece kilograme.

Pentru că se apropie foarte mult de rasa standard din care face parte, Julies se întoarce cu premiul întâi de la toate concursurile.

Cel mai frumos motan din Europa din rasa Maine Coon, care este rasa celor mai mari pisici domestice din lume, este crescut de o familie din Timișoara. Gabriela Onofrei ne-a declarat că are o pasiune pentru animale încă din copilărie. În prezent, pe lângă Julies, în casa familiei Onofrei sunt crescute și două pisici, tot din rasa Maine Coon.

“Pasiunea pentru pisici a fost dintotdeauna, pentru că am avut pet shop 16 ani, pe care l-am predat mai departe copilului și am avut toate animalele în casă. Am avut hamster, purceluș de Guineea, păsări, pești, pisici, căței, veveriță. Și ciori am crescut, porumbei. Orice a fost viu. Este o pasiune de când eram copil”, a explicat Gabriela Onofrei.

Timișoreanca povestește că a ales să crească pisici din rasa Maine Coon după ce s-a documentat pe Internet și a aflat că sunt foarte iubitoare, la fel ca un cățel. “Sunt o rasă de pisică de talie mare, ca și niște căței, te urmează peste tot. Sunt foarte iubitoare, foarte devotate, își aleg de obicei un stăpân pe care-l urmează peste tot, iubesc foarte mult copiii. Femelele ajung până undeva în șapte, opt kilograme, iar motanii până la 14, 15 kilograme. Ale noastre au 8,2 kilograme fiecare, iar motanul, care este pui, are aproape nouă kilograme”, a detaliat Gabriela Onofrei.

În ceea ce-l privește pe motanul Julies, datorită frumuseții sale, dar și pentru că este sănătos și foarte bine îngrijit, obține premii peste tot în Europa. Astfel, în casa familiei Onofrei s-au strâns peste 60 de cupe câștigate la concursuri de pisici din mai toate țările europene.

“A câștigat locul întâi peste tot, la toate competițiile unde am fost în Europa și în țară, în ultimul an de zile, pentru că se apropie foarte bine de standard. Premiile se acordă în funcție de frumusețe, care înseamnă să fie cât mai aproape de fiecare rasă standard în parte. De asemenea, se uită juriul la un pui, vede ce potențial de dezvoltare are, cum se prezintă, dacă este foarte bine spălat. Tot procesul se numește grooming, care este destul de costisitor. Întâi se degresează părul pisicii, se spală de două ori cu șampon special pentru rasa respectivă, se dă cu balsam, se usucă într-un anume fel. Înainte de a merge la orice concurs, pisica trebuie spălată, pregătită. Trebuie să aibă toate vaccinurile făcute la zi, trebuie să fie sănătoasă, intactă din toată punctele de vedere. Înainte de a intra în concurs, toate pisicile sunt verificate de către un medic veterinar”, explică crescătoarea de pisici.

Cât costă pasiunea

Gabriela Onofrei spune că, deocamdată, locuiește la bloc, dar în curând se va muta la casă, unde a pregătit o cameră special pentru cele trei pisici. Timișoreanca povestește că nu crește pisici pentru a avea un profit, ci face totul din pasiune, pe care o consideră una “superbă”. În ceea ce privește costurile, familia Onofrei scoate din buzunar aproximativ 500 de euro pentru întreținerea celor trei pisici, asta pentru că au nevoie de hrană specială.

“Este costisitor să întreții o pisică de rasă, mai ales că fiecare pisică mănâncă dimineața și seara câte un plic de hrană moale, care este în jur de 4 lei. Mănâncă doar mâncare specială pentru crescătorii și costă foarte mult. Undeva la 30 – 35 lei/kg. Nisipul costă, trebuie schimbat zilnic. Este un hobby, nu este vorba de nicio rentabilitate aici. Nu e niciun profit, noi doar am investit. Știți cum este: mama cu tata fac un copil, îl cresc, nu ai profit de pe urma copilului, ai doar mulțumire sufletească. Așa și noi: totul este pentru mulțumirea noastră sufletească. Nu mergem în restaurante, nu bem, nu fumăm. Ca atare, niște bani se duc într-o direcție foarte frumoasă, pentru noi este ceva de suflet”, a explicat Gabriela Onofrei.

În acest sfârșit de săptămână, familia Onofrei a organizat la Iulius Mall Timișoara primul concurs de frumusețe felină, la care au participat aproximativ 100 de pisici din mai multe țări europene.


În anul 2019, în capitala Banatului ar putea fi organizată o competiție internațională de frumusețe felină, la care sunt așteptate să participe în jur de 5.000 de pisici din întreaga lume.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.