Cercetătorii timișoreni, ajutați de un specialist din Austria pentru a găsi vaccinul...

Cercetătorii timișoreni, ajutați de un specialist din Austria pentru a găsi vaccinul care ne scapă de alergia la ambrozie. Ce pași au fost făcuți

0
DISTRIBUIȚI

vaccin

Cercetătorii timișoreni care lucrează în cadrul Oncogen – Centrul de terapii genice și celulare și tratamentul cancerului au făcut pași importanți pentru a găsi un vaccin care să ne scape de alergia la ambrozie.

Potrivit specialiștilor, alergia la ambrozie este o adevărată problemă pentru timișoreni, în condițiile în care unul din patru locuitori suferă din cauza acestei buruieni, care dă reacții din ce în ce mai severe.

Astfel, în cadrul unui proiect european, cercetătorii timișoreni au început să facă studii pentru a produce vaccinul contra alergiei la ambrozie. Aceștia sunt conduși de un specialist din Austria și își propun să identifice peptidele din polenul de ambrozie.

„S-au identificat unsprezece peptide, iar trei au fost izolate în institutul nostru. S-a reușit clonarea a trei fragmente alergenice. Fragmentele au fost introduse în viruși, virușii au fost înmulțiți în celule provenind de la insecte, iar acei viruși au fost folosiți pentru a modifica genetic bacterii. Aceste bacterii produc în cantitate mare acel peptid alergenic specific alergiilor. Planul este să avem unsprezece tulpini, să le clonăm, capabile să producă cantități mari. Aceste peptide reprezintă baza pentru următorii ani a dezvoltării unui diagnostic la nivel molecular.


În momentul când vom izola cele unsprezece peptide pentru ambrozie putem dezvolta un test specific pentru a ști exact când un pacient este alergic, la care peptidă este alergic și pe baza acestui lucru să dezvoltăm un vaccin specific, care să rezolve problema alergiilor”, a declarat, astăzi, medicul Virgil Păunescu, coordonatorul centrului OncoGen din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

oncogen

Potrivit specialiștilor timișoreni, în cazul în care vaccinul împotriva alergiei la ambrozie va fi descoperit, acesta ar putea fi administrat preventiv și chiar să devină unul dintre vaccinurile obligatorii pentru copii.

„Dacă am reuși să facem acest vaccin, care prezintă deja interes pentru mai multe firme, el ar putea fi dat și preventiv și s-ar putea să-l vedeți printre vaccinurile obligatorii. Miza economică și științifică a acestei cercetări de două milioane de euro este foarte mare. Colectivul din Austria nu are acces, în momentul de față, la finanțări atât de mari, dincolo este industria privată care atrage acești bani”, a mai precizat medicul Virgil Păunescu.

Proiectul INSPIRED, dezvoltat de OncoGen, prin care se cercetează prevenția, diagnosticul și terapia afecțiunilor respiratorii induse de polenul de ambrozie, este finanțat prin fonduri europene, valoarea acestuia fiind de două milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.