Cine a fost Sfântul Nicolae și cum a devenit Moșul care pune...

Cine a fost Sfântul Nicolae și cum a devenit Moșul care pune cadouri în cizmulițe

0
DISTRIBUIȚI

Sfântul Ierarh Nicolae, al cărui nume vine de la două cuvinte grecești, „nikao”, care înseamnă a învinge, și „laos” al cărui înțeles este acela de popor, este prăznuit în mai multe țări din lume în ziua de 6 decembrie. Este cel mai îndrăgit sfânt și făcător de minuni din calendarul bisericesc, care e sărbătorit în ziua săvârșirii sale din viață.

Viața Sfântului Ierarh Nicolae

Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în vechea așezare Patara din Asia Mică creștinată de timpuriu, într-o familie de oameni credincioși și bogați. Se spune că după moartea părinților săi, a împărțit săracilor averea pe care o moștenise și a dus o viață foarte cucernică, după ce adunase multă înțelepciune din învățătură. A fost numit arhiepiscop în ținutul Myra, pe care l-a păstorit cu blândețe, smerenie și dragoste, dar a fost prigonit și aruncat în temniță în timpul împăraților Dioclețian și Maximilian, care au cerut tuturor creștinilor să se închine idolilor păgâni pentru a nu fi pedepsiți. Și aici a continuat să propovăduiască învățătura creștină celor care sufereau alături de el. A fost eliberat în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare, împăratul roman care a dat edictul de toleranță față de creștini și care s-a botezat înainte de moarte.


Arhiereul Nicolae s-a reîntors la Myra, iar în anul 325 a participat la Conciliul de la Niceea, primul conciliu ecumenic al bisericii creștine. Se știe că s-a săvârșit din viață în 6 decembrie, pe la jumătatea secolului al III-lea, iar trupul său a fost așezat în biserica din Myra. Se spune că și după aceea a continuat să săvârșească minuni, biruind multe rele, și încă de atunci este sărbătorit la această dată.

Moșul care aduce daruri

Cultul popular al Sfântului Nicolae își are începuturile în secolul al XI-lea, când cavalerii cruciați au început să aducă în Occident moaște din Răsărit. Moaștele Sfântului Nicolae de Myra au ajuns la Bari, de unde cultul său s-a răspândit în secolele următoare în întregul occident și apoi în țările ortodoxe. Acestea se află acum într-o criptă a bisericii San Nicola din Bari, iar mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae a fost dăruită de cardinalul orașului italian lui Mihai Viteazul, pentru victoriile obținute împotriva turcilor, și se află astăzi la biserica Sf. Gheorghe Nou din București.

Există mai multe legende legate de viața Sfântului Ierarh Nicolae, unul din cei mai importanți și populari sfinți în multe țări europene și nu numai, despre care se spune că în timpul vieții a ajutat săracii și corăbierii, a tămăduit bolnavii și a ocrotit copiii, din aceste povești născându-se obiceiul de a face daruri. Copiii îl așteaptă cu emoție pe Moș Nicolae iar în seara de ajun a sărbătorii, după o veche datină, își pregătesc ghetuțele lustruite în așteptarea moșului bun din povești, care coboară pe furiș pe hornul casei și le aduce dulciuri și alte daruri copiilor cuminți, iar celor neascultători, câte o jordiță.

În România, peste un milion de oameni au onomastica de Sfântul Nicolae și numeroase biserici au ca hram această zi de sărbătoare.

Surse foto: crestinortodox.ro, lumealuioliver.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.