Colindul dubașilor. Tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani se mai...

Colindul dubașilor. Tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani se mai păstrează în satele din vestul țării, de Crăciun FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Cei mai cunoscuți colindători din vestul țării sunt dubașii, care merg din casă în casă îmbrăcați în costume tradiționale.
În comuna Margina, din județul Timiș, localnicii sunt ajutați de cetele de dubași să simtă cu adevărat spiritul sărbătorilor de iarnă, chiar dacă nu este zăpadă. Trei trupe de colindători s-au format în acest an în tot atâtea sate din comună, Margina, Sintești și Breazova, care străbat ulițele cel puțin două zile, de Crăciun, strigând „Hai, copii, cu dubili, pi la tăce fetili”.

Fiecare ceată este formată din aproximativ 20 de tineri, majoritatea necăsătoriți, care pleacă la colindat cu dube, adică mici tobe realizate de săteni, îmbrăcați în costume tradiționale vechi de zeci de ani. Toate colindele sunt cântate în ritmul dubelor lovite cu putere cu niște bețe.

„Majoritatea tinerilor care fac parte din trupele de dubași au în jurul vârstei de 20 de ani. Se pleacă la colindat cu dubele în Ajunul Crăciunului, prima dată la casa preotului, la primar și apoi merg din casă în casă la cine-i primește, practic. Fiecare trupă merge cu colinda în satul de unde provine, dar toate cele trei trupe pot colinda și alte sate din comună, dacă sunt invitate. Dar în Ajun și în prima zi merg cu duba în satul de unde sunt. Am înțeles că vor merge și fetele cu colinda, în acest an. Se strâng fetele necăsătorite din sat, se îmbracă în costume tradiționale și pleacă după dubași, colindă și ele casă de casă”, explică Damaris Sivu, responsabil Infocentru Turistic Margina.

Cetele de colindători sunt pregătite să facă un adevărat spectacol în casele sătenilor care le primesc. Astfel, dubașii sunt însoțiți de tineri care cântă la saxofon sau acordeon, nu doar la tobe, plus că din trupa de colindători fac parte doar băieți care știu să danseze mai multe jocuri populare, precum capra sau dansul călușarului.

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, dubașii din Sintești s-au gândit să le facă o surpriză celor 16 localnici, majoritatea în vârstă, care au mai rămas în satul Bulza, izolat din cauza indiferenței autorităților, pe care doresc să-i colinde de Crăciun.

„În a doua zi de Crăciun, dubașii din Sintești vor merge la Bulza, un sat ce aparține de comuna Margina, dar, din păcate, singurul drum de acces auto este prin județul Arad și este undeva la 50 de kilometri. Anul trecut au fost pentru prima dată acolo după 30 de ani de când nu au mai avut dube în satul respectiv. Mai sunt doar 16 oameni în localitate, iar anul trecut au mers neanunțați. Sentimentele au fost de nedescris, toată lumea plângea, s-au bucurat mult sătenii că au fost colindați”, ne-a declarat Damaris Sivu.

Țuică, bani și prăjituri

Cetele de colindători din cele trei sate timișene cântă doar colinde tradiționale, iar fiecare trupă se diferențiază în funcție de dans, care nu este la fel în nicio localitate.

Dubașii care îi colindă pe săteni sunt mereu răsplătiți pentru că fac să se simtă atmosfera de sărbătoare în casele lor, astfel că aceștia sunt serviți cu țuică fiartă, prăjituri, dar mai ales primesc bani.

„Sunt foarte vechi aceste obiceiuri care s-au păstrat până în prezent. Doar în anii în care cineva tânăr din comună a murit s-a ținut doliu și nu s-a mers cu dubele. În rest, se merge tot timpul. Acest obicei se finalizează cu un bal organizat înainte de Revelion, de obicei. Cu ani în urmă, în Coșteiu de Sus, sat care nu mai are acum echipe de dubă, colindătorii primeau de la fiecare casă câte un cârnaț, o sticlă de țuică, le strângeau și în ziua în care organizau balul aveau de mâncare și de băut”, povestește responsabilul Infocentrului Turistic Margina.

Toți dubașii paortă costume populare specifice zonei, vechi de zeci de ani, iar pe cap poartă căciuli cu tricolor, pe care este prinsă câte o pană de fazan. Iar bucuria sătenilor cărora dubașii le trec pragul pentru a le colinda este de nedescris.

„Localnicii reacționează foarte bine, pentru că sunt foarte mulți plecați la muncă în străinătate și de sărbători se reîntorc, abia apucă să-i vadă pe dubași. Poate nu în fiecare an am avut zăpadă de sărbători și atunci cât de cât trupele de dubași au mai trezit sentimentul acela de Crăciun, de sărbătoare. Aici încă se păstrează tradiția de a avea brad natural în casă, dacă nu au în casă, îl au în curte. Toată lumea care-i primește pe dubași stă în poartă și îi așteaptă. Cine nu vrea, ține poarta închisă. De obicei, pleacă cu dubele în Ajunul Crăciunului prin sat și abia a doua zi termină. Dacă satul este mare, pot să meargă și trei zile cu duba. În fiecare casă se joacă, dacă e fată nemăritată, se ia la joc”, explică Damaris Sivu.

În Margina nu doar dubașii merg cu colinda, ci și prichindeii bat la ușile sătenilor de Crăciun. De asemenea, în continuare se merge cu Steaua, de Crăciun, sau cu Plugușorul, de Anul Nou.

„Noi mai avem și o echipă de călușari formată din 14 copii, cu vârste între 10 și 14 ani, care au participat cu dansul călușarului și spectacolul pregătit cu privire la tradițiile de Crăciun la foarte multe concursuri, unde au luat locul 1 și 2 tot anul”, povestește Damaris Sivu.

Dubașii de la Săvârșin

Cei mai cunoscuți colindători din vestul țării nu sunt, însă, cei din Margina, ci dubașii de la Săvârșin, județul Arad, care colindă Casa Regală a României de peste o sută de ani.


După popasul făcut la biserică, unde colindătorii primesc binecuvântarea preotului, iar apoi la Castelul Regal din Săvârșin, în fiecare an, ceata de dubași colindă pe ulițele satului îmbrăcați în straie populare de iarnă, cu căciuli frumos împodobite.

„Dubașii de la Săvârșin sunt atât de cunoscuți și pentru faptul că regele Mihai i-a îndrăgit foarte mult și atât timp cât starea de sănătate i-a permis deplasarea în țară, nu a lipsit de la niciun Crăciun la Săvârșin și de fiecare dată i-a primit pe dubași cu mare bucurie”, ne-a explicat Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârșin.

În fiecare an, dubașii din Săvârșin îi colindă pe săteni timp de două zile, de Crăciun, începând cu seara de Ajun, după care este organizat un bal la căminul cultural din comună, unde participă tineri din toate satele.

Potrivit primarului din Săvârșin, trupa de dubași numără aproximativ 30 de băieți, obligatoriu necăsătoriți, care sunt conduși de cel mai „demn” fecior din sat.

„Un tânăr care se căsătorește nu mai are dreptul să participe. Iar cel care organizează dubașii într-un an, până predă el la următorul, nu are nimeni dreptul să organizeze o altă ceată de colindători. El poate da locul cuiva care consideră că merită, care e demn de a fi dubaș: trebuie să aibă un anumit comportament, să știe colindele, să joace cu dubii, să poarte costumul popular corespunzător, sunt mai multe criterii. Jocul cu dubii este un joc specific, unde joacă doar feciorii, cu excepția serii de bal, unde ei deschid seara, apoi joacă și cu fetele și pornește balul respectiv”, a explicat Ioan Vodicean.

La fel ca dubașii de la Margina, și cei de la Săvârșin pornesc pe ulițele satului doar îmbrăcați în costume populare specifice zonei, cu șubă, cioareci – pantaloni țărănești, cizme și căciulă împănată.

În casele unde sunt primiți, dubașii din Săvârșin colindă și joacă, fiind serviți de săteni cu țuică sau vin fiert, colaci, cârnați și bani. Iar dubașii știu să colinde zeci de cântece.

„Dubașii știu colinde specifice, religioase și laice. Cele laice sunt pentru îndeletnicirile gospodăriei care este colindată. De exemplu, este colinda zidarului, colinda fierarului, vânătorului, fetei de măritat, văduvei, soldatului. Dubașii cântă în funcție de preferințe și de specificul familiei pe care o colindă. Dacă știu că în casă este fată de măritat, atunci feciorii cântă pentru fată de măritat, sau există copil mic, și pentru asta există cântece specifice”, povestește primarul comunei Săvârșin.

Concurs între dubași

Ioan Vodicean spune că obiceiul mersului cu colinda de către dubași este unul foarte vechi și important, motiv pentru care reprezentanții primăriei încearcă să-l păstreze. În acest sens, la serbările școlare, copiii trebuie obligatoriu să știe o colindă pentru seara de Ajun. De asemenea, în data de 10 decembrie, la Săvârșin a fost organizată a cincea ediție a evenimentului „Alaiul dubașilor”, la care au participat șapte cete de colindători din județele Arad, Hunedoara și Timiș.

„Am avut un juriu format din oameni de specialitate, etnografi, iar cele șapte trupe și-au prezentat jocurile. La final, a fost decernat marele premiu, precum și premii pentru cea mai bună echipă, cel mai interesant joc de dubii sau pentru ritmul de bătaie pe dubă. Atât cât ne stă în putere, n-o să lăsăm să moară acest obicei”, a mai precizat Ioan Vodicean.

Și în acest an, dubașii din Săvârșin au fost invitați la Castelul Regal, de Crăciun, însă nu pentru a colinda, ci pentru a ține un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I. Principele Radu și celelalte fiice ale Regelui Mihai au anunțat că își vor petrece sărbătorile de iarnă la Săvârșin, însă nu vor primi colindători, dubașii fiind însă așteptați, în ajun de Crăciun, în piața cu fântână din incita Satului Regal, unde vor păstra un moment de reculegere în prezența familiei regale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.