FOTO Corespondență din București, de la funeraliile regelui Mihai I: România, în...

FOTO Corespondență din București, de la funeraliile regelui Mihai I: România, în stradă pentru a-i spune adio ultimului său rege UPDATE 6 Trenul regal a părăsit Capitala

0
DISTRIBUIȚI

Mii de români s-au strâns astăzi, de la ora 10.00, în fața Palatului Regal din București pentru a participa la funeraliile regelui Mihai I. Gardurile ce împrejmuiesc clădirea sunt „îmbrăcate” cu coroane de flori și mii de candele ard spre pomenirea ultimului monarh al României.

Zona este împânzită de forțe de ordine, dar nu s-au înregistrat incidente. Mulți dintre cei prezenți au drapelul regal în mâini. Militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” așteaptă momentul în care sicriul cu trupul regelui Mihai I va fi pus pe catafalcul din fața palatului, urmând ca după ceremonie să fie transportat pe un afet de tun până pe Dealul Mitropoliei, la Patriarhia România iar apoi, cu trenul regal, până la Curtea de Argeș.

UPDATE 11.00 Catafalcul cu sicriul regelui Mihai I a fost scos în fața Palatului Regal. Aici are loc o slujbă religioasă, în prezenșța capetelor încoronate din întreaga Europă și nu numai. În audiență se află prințul Charles, regii Spaniei, dar și președintele Klaus Iohannis și soția sa.

UPDATE 11.20 Sicriul a fost depus pe afetul de tun și este condus de militari, dar și de miile de oameni adunați în piață, care au aplaudat în momentul în care procesiunea s-a pus în mișcare.


Din mulțime s-a strigat „Monarhia salvează România”, „Regele Mihai”, dar și „Jos comuniștii” și „Jos Iliescu”. Cortegiul funerar urmează traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

UPDATE 12.20 Cortegiul funerar a ajuns la Patriarhia Română, unde, la fel ca în toate lăcașele de cult din toată țara, în acest moment, se trag clopotele. După ce catafalcul a fost introdus în biserica Patriarhiei. Acum, Patriarhul Daniel oficiază slujba de înmormântare.

UPDATE 14.00 Slujba de la Patriarhie s-a încheiat în urmă cu aproximativ o jumătate de oră. Sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui Mihai I a fost scos din lăcașul de cult și introdus într-una dintre mașinile mortuare. În altă mașină a fost depusă coroana. Timp de minute bune, fiicele monarhului au primit condoleanțe de la oaspeții de rang înalt, apoi cortegiul a pornit mai departe, către Gara Regală Băneasa. Mii de oameni se află pe traseu, aplaudând și aruncând flori înspre vehiculul care îl duce pe rege departe de București, pentru ultima dată.

UPDATE 15.10 Trenul regal a părăsit, în urmă cu puțin timp, capitala. După ce mașinile mortuare au ajuns în Gara Băneasa, sicriul a fost introdus într-unul din vagoanele trenului regal, ce aștepta pe peron. Înainte ca garnitura să părăsească Bucureștiul, regelui Mihai I i s-a adus un ultim onor militar. Apoi, în  aplauzele înnoite ale miilor de oameni prezenți și aici, trenul s-a pus în mișcare, spre Curtea de Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.