Cu muzica-n suflet. Tânărul timișorean Răzvan Mărcuci a învățat să trăiască din...

Cu muzica-n suflet. Tânărul timișorean Răzvan Mărcuci a învățat să trăiască din artă

0
DISTRIBUIȚI

Născut în 30 decembrie 1990, timișoreanul Răzvan Mărcuci a făcut o figură frumoasă în cadrul sezonului actual din concursul Vocea României, fiind ales iniţial în echipa lui Adi Despot, iar mai apoi a trecut în cea a lui Smiley. Aflat la prima sa participare la concursuri de acest gen, artistul a început să cânte într-o biserică de neoprotestanţi, după care a fost implicat în mai multe proiecte din oraşul nostru.

„Pasiunea pentru muzică am avut-o mai mereu, de când mă ştiu. Pe la 11 ani am prins un om tare drag care mi-a fost mentor cântând la bas într-o biserică. Avea ceva solo de bas la octava sus pe grif şi aia m-a fascinat pe loc. Am rămas blocat pentru câteva minute şi am ştiut că aia trebuie să fac, orice ar fi. Pe la 17 ani am cântat cu trupa Sens Unic. Mai apoi am colaborat cu diverşi muzicieni în proiecte interesante, cum a fost de exemplu Prime. Unul din proiectele în care m-am implicat cel mai mult a fost Popa Sapka. Mai ţin legătura cu băieţii şi ne amintim cu drag de toată aventura”, ne-a spus tânărul muzician.

Când este pe scenă, se dedică total. „Am tot felul de amintiri. cele mai frumose din concerte, de pe scenă. Era atât de multă energie încât era să leşin de câteva ori pe scenă. De multe ori picam lat după concert. Simţi că îţi dai suflarea pentru ceea ce faci în momentul ăla şi pentru oamenii care te urmăresc dar aşs face asta toată viaţa mea cu cea mai mare bucurie. Am colaborat şi cu Burning Table, care din păcate are aceeaşi soartă cu multe trupe din Timişoara. Se nasc idei foarte faine, după care nu se mai întâmplă nimic“, spune artistul.

Dezinteres față de artă

Atunci când nu se ocupă de propriul studio de înregistrări, Răzvan Mărcuci cântă alături de trupa de cover-uri Clar Band. Dacă vine vorba de comparaţie între scena muzicală timişoreană de acum şi cea de „mai demult“, artistul consideră că oamenii sunt mai ocupaţi şi mai dezinteresaţi de artă, iar Internetul este un lucru… rău şi bun deopotrivă!

„Eu am crescut cu muzică în camera mea (care era scena visurilor mele) şi în pub-uri. Erau multe evenimente, cu toate genurile de muzică. Şi oamenii încă veneau la aşa ceva şi se bucurau de muzică. Mai sunt şi astăzi evenimente, dar mult prea rar. Eu nu ţin minte când am ieşit ultima oară în Timişoara la un concert cu artişti timişoreni. Astăzi oamenii sunt mai ocupaţi şi mai dezinteresaţi de artă în general. Personal simt că în Timişoara umblă un spirit care încearcă să ne ţină departe de artă.


Nu ştiu de ce, dar nu se prea mai întâmplă nimic în Timişoara, muzical vorbind. Mă întristează. Sunt mai multe trupe şi mai multe locuri de cântat într-adevăr şi cred că e foarte bine! Este loc pentru fiecare să-şi exprime interiorul. Cred că cel mai rău lucru azi e internetul. Cu toate că sunt foarte tânăr şi cred în Internet şi lucrez pe internet, el ne oferă mai tot ce ne dorim în faţa unui monitor. În felul ăsta pierdem bucuria unui eveniment. Emoţia şi energia unui concert. În acelaşi timp cred că e şi cel mai bun lucru pe care îl avem la-ndemână“, este de părere Răzvan.

Experiența te învață

„Aventura” de la Vocea României a fost una educativă pentru artist. „A fost o experienţă extraordinară! Unică! Emoţiile de acolo nu se compară cu nimic! Am învăţat că cel mai important lucru e să te cunoşti foarte bine pe tine! Şi ce multă nevoie avem de disciplină. Mai ales noi artiştii. Noi care deobicei suntem cu gândul în alte locuri decât pe pământ. În general ne gândim chiar la arta noastră, pentru că aşa suntem făcuţi. Însă disciplina e cea care ne duce la performanţă! Momentele plăcute la Vocea României începeau din momentul în care intram în platouri. Tot ce se întampla acolo era fascinant. Repetiţii, filmări, pregătiri. Oricât ar fi de obositor e. Momentele mai puţin plăcute sunt atunci când presiunea e foarte mare! Şi credeţi-mă că te poate copleşi. Oamenii reacţionează diferit la presiune. Unii chiar se transformă. E trist să vezi cum oamenii cedează“, spune Răzvan.

Având în vedere faptul că industria muzicală s-a schimbat în ultimii ani, Răzvan consideră că se poate trăi din muzică, „dar e foarte greu“.

„Se poate trăi din muzică, eu fac asta de ani de zile, dar e foarte greu. Mai ales la început. Nu se mai vând CD-uri, dar avem online-ul. E un subiect foarte vast. Îţi poţi vinde produsul pe internet sau să fie vizualizat şi să câştigi din asta. Dar trebuie să lupţi pentru asta. Şi trebuie să fii deschis să accepţi evoluţia. Înainte artiştii plăteau bani grei ca să intre în studiouri să-şi înregistreze piesele apoi să le vânda prin intermediul CD-urilor. Acum avem studiouri în dormitoare. însă lupta adevărată se dă în afara lor. Lupta e aceeaşi, armele sunt diferite! Cred că în viitorul apropiat artiştii se vor împărţi în două categorii: cei pasionaţi care vor performa în timpul liber și cei care vor lupta cu toată fiinţa lor pentru arta lor! De fapt cred că asta e valabil deja. Sau poate a fost aşa din totdeauna“, spune Răzvan.

De-a lungul ultimilor ani, Răzvan a avut ocazia să colaboreze cu mai multe proiecte muzicale timişorene şi a fost invitat recent să cânte alături de Viţa de Vie în cadrul unui concert pe care rockerii l-au susţinut la festivalul Vest Fest. O altă colaborare frumoasă a lui se leagă cu Călin Lupu, iar la capitolul proiecte de viitor artistul pregăteşte câteva compoziţii proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.