Ei ne-au făcut mândri în 2017: Horia Colibășanu a cucerit Everestul, fără...

Ei ne-au făcut mândri în 2017: Horia Colibășanu a cucerit Everestul, fără oxigen suplimentar, iar bibliotecarul Avram Iancu a străbătut Dunărea, stabilind un record mondial

0
DISTRIBUIȚI
colibasanu
Horia Colibășanu pe Vârful Everest.

Doi locuitori din vestul țării ne-au făcut mândrii că suntem români la nivel mondial, în anul 2017. Este vorba de Horia Colibășanu, care a cucerit cel mai înalt vârf din lume fără să folosească oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, iar bibliotecarul Avram Iancu, din Petroșani, a străbătut Dunărea înot, fără costum de neopren, stabilind un record mondial.

Performanța a fost obținută de Horia Colibășanu, de profesie stomatolog, în dimineața zilei de 16 mai, la ora 06.20. Alpinistul timișorean a reușit să cucerească vârful Everst (8.848 metri), din Munții Himalaya, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași. Vorbim de o premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional. Sportivul timişorean a anunţat imediat cum a ajuns pe vârf că este bine, chiar dacă a fost foarte greu.

Vârful Everest este cel de-al optulea de peste 8.000 de metri în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu.


Alpinistul timişorean îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Aceasta este cea de-a 19 expediție internațională a lui Colibășanu, care în „viața de zi cu zi” este medic stomatolog, la Timișoara.

De asemenea, Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care a pornit într-o cursă înot de la izvoarele Dunării până la Marea Neagră, fără costum de neopren, pentru stabilirea unui record mondial, a ajuns, pe 17 septembrie, la Sulina, fiind așteptat de sute de oameni.

Avram Iancu are 41 de ani şi este bibliotecar în oraşul Petroşani, din judeţul Hunedoara. Acesta a luat startul în cursa de 2.860 de kilometri pe care şi-a propus să o realizeze înot de la izvoarele Dunării până la Marea Neagră, în data de 20 iunie, din oraşul Donaueschingen, din Germania.

Astfel, Avram Iancu a devenit primul om care a reușit să înoate toată Dunărea doar în slip şi cu cască pe cap. Înaintea sa, sunt doi înotători din Slovenia şi Canada care au parcurs distanţa, fiind îmbrăcaţi în costum de neopren şi având labe de înot.

Petroşeneanul Avram Iancu are numeroase recorduri. El este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască. Performanţa a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.