Eroii nu mor niciodată…

Eroii nu mor niciodată…

0
DISTRIBUIȚI

În această perioadă, Timişoara este în doliu, însă prea puţini par să-şi mai amintească de cele întâmplate acum 27 de ani, când primii timișoreni cădeau sub gloanțe luptând pentru libertate.

În ultimul deceniu, suporterii alb-violeţi, acei pasionați de fotbal numiți deseori „huligani” sau „golani”, sunt printre puținele grupuri care marchează așa cum se cuvine timpul scurs de la Revoluţie, organizând Marșul Eroilor, însă pe măsură ce trece timpul, participanţii la marşul pe traseul Piața Maria – Cimitirul Eroilor parcă sunt tot mai puţini.


Şi, în mod ciudat, majoritatea dintre cei care participă și se implică în organizare sunt tineri care în decembrie ’89 erau la grădiniţă sau în clasele primare. Sau nu erau născuţi. Care au acum vârsta celor care au ieşit atunci în stradă.

Unde sunt ceilalţi? Unde sunt cei de 40 – 50 de ani care atunci erau în stradă? Fotografiile din decembrie ’89 stau mărturie faptului că peste 100.000 de oameni au ieşit atunci pe străzile Timişoarei. Unde sunt tinerii care au dreptul să-i doară în cot tocmai pentru că s-a murit atunci? Mi-e teamă că și cinstirea eroilor Revoluției suferă de „sindromul Facebook” cu care se confruntă toate aspectele vieții în ziua de azi. Toată lumea își dă cu părerea pe internet, dar prezența la vot e de sub 40%.

Plângem de mila copiilor care suferă din diferite motive, dar mai mult de un „like” și, poate, dacă avem timp, un „share”, nu contribuim. Ne plângem că-i mizerie-n oraș, dar nu ne-am mișca din fața calculatorului să facem curățenie măcar în fața blocului. Ne punem poze de profil cu lumânări și imagini de arhivă din 1989, dar nu ne-am mișca, o dată pe an, până la locul de unde a început totul sau până la cimitirul unde zac o parte dintre timișorenii uciși atunci.

Așa cum spuneau anul trecut organizatorii evenimentului care are loc în această sâmbătă, la ora 17.00, „pentru toți acei nebuni care au înfruntat gloanțele cu piepturile goale, râzând, suntem datori să ne plimbăm două ore prin oraș”. Cine uită e complice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.