Fotografia care a uimit Europa: cum a devenit celebră Fundătura Ponorului, supranumită...

Fotografia care a uimit Europa: cum a devenit celebră Fundătura Ponorului, supranumită “Palma lui Dumnezeu” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

O fotografie cu un peisaj rural din vestul țării a devenit cunoscută pe tot continentul, după ce a câștigat concursul “Big Picture” al publicației britanice The Telegraph.

Imaginea a fost surprinsă în Fundătura Ponorului, din județul Hunedoara, un colț de rai numit, în trecut, de un cioban “Palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseții zonei. Fotografia a fost realizată de Diana Buzoianu, care locuiește în Londra de 20 de ani, unde lucrează ca și grafic designer.

Tânăra pasionată de fotografie s-a înscris în concursul “Big Picture” organizat de publicația britanică The Telegraph în luna octombrie, iar imaginea s-a clasat pe primul loc în urma voturilor publicului.

“Fotografia mea din Fundătura Ponorului face veștile ziarului britanic The Telegraph, fiind intitulată „ultimele locuri din Europa neumblate”. Un titlu care ne dă puțin de gândit!”, a anunțat Diana Buzoianu, care a primit drept recompensă un aparat foto profesional, în urma câștigării competiției.

Imaginea din zona rurală din județul Hunedoara, în care apare o casă în mijlocul unui peisaj idilic de toamnă, a concurat cu fotografii spectaculoase din țări precum Marea Britanie, Grecia, Franța sau Japonia.

România este o țară frumoasă”

Diana Buzoianu, cea care a făcut cunoscută Fundătura Ponorului în întreaga Europă, ne-a povestit că a început să facă fotografii după ce a primit cadou o cameră profesională, în urmă cu trei ani.

“Din respect, am terminat un curs de fotografie aici, la Londra. Anul acesta am terminat, de asemenea, un curs de fotograf profesionist. Am cochetat cu arta fotografică de mulți ani, dar nu așa de serios ca acum. Latura mea artistică provine din familie, mama mea fiind pictoriță, iar eu terminând Artele Plastice la Tulcea, de unde provin”, a dezvăluit Diana Buzoianu.

Tânăra stabilită în Londra spune că, de trei ani încoace, fotografiază România “frumoasă”, astfel că a colindat mai toată țara, în căutarea tezaurelor ei vii. Așa a ajuns și în Fundătura Ponorului, despre care a auzit că este aproape imposibil de găsit.

“Am colindat țara de la Maramureș până la Dunăre, de la Apuseni până în Bucovina.


Unul dintre aceste locuri este Fundătura Ponorului. Recent, am revenit în țară special pentru a vedea această zonă mirifică despre care doar auzisem că este aproape imposibil de ajuns și găsit. Am avut plăcuta șansă de a fi ghidată de renumitul fotograf și un om mult îndrăgit de localnicii din Fundătura Ponorului, Mircea Bezergheanu. Așa am ajuns să surprind aceste cadre de basm în 12- 14 octombrie anul acesta”, ne-a declarat Diana Buzoianu.

Românca pasionată de fotografie crede că imaginea realizată în Fundătura Ponorului a fost premiată de publicația britanică The Telegraph pentru că a rezonat cu ideea că în Europa au mai rămas doar câteva locuri neatinse.

“Nu știu prea multe detalii despre sistemul de votare, dar ceea ce este cert e că nu e bazat pe câte ‘like’-uri acumulezi pe social media, ci pe calitatea lucrărilor. Se pare că imaginea a rezonat cu ideea că au mai rămas în Europa câteva locuri neatinse și nevătămate de ceea ce unii numesc ‘civilizație’ și că ar trebui păstrate așa cum le găsim”, consideră Diana Buzoianu.

Tânăra spune că a rămas surprinsă plăcut să vadă răspunsuri pozitive la fotografiile sale, multe fiind apreciate la Londra. De asemenea, alte imagini au fost publicate în National Geographic, 1X.com gallery sau OneEyeland gallery. “Fotografiile mele au generat, de asemenea, un interes din partea comunității de wildlife, mulți întrebându-se unde sunt aceste locuri de basm sau despre Delta noastră mirifică. Cred că este important să arătam celor de aici că România este o țară frumoasă, cu tradiții și tezaure vii cu care ne putem mândri”, ne-a mai spus Diana Buzoianu.

Inima Daciei

Fundătura Ponorului sau Inima Daciei se află la aproximativ 200 de kilometri de Timișoara, în Munții Șureanu, din județul Hunedoara. Această atracție turistică nu este foarte cunoscută în România, dar cei care au ajuns să o viziteze spun că este unul dintre locurile cele mai frumoase din țara noastră.

Fundătura Ponorului se găsește în Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina, care se numără printre cele mai valoroase arii protejate din țară, mai ales că aici se găsesc și cetățile dacice. La Fundătura Ponorului se ajunge de pe șoseaua ce duce spre Petroșani din Hațeg. Din localitatea Ponor cotiți pe un drum la stânga spre satul Federi.

Acest loc reprezintă, de fapt, o zonă joasă aflată în Masivul Șureanu, ca un coloseum, ce este înconjurat de munți înalți. Pe fundul acestei mici depresiuni șerpuiește și râul Ponor, pierzându-se într-o stâncă, iar acest loc poartă numele de ponor.

În apropiere sunt adăpostite și câteva gospodării de vară ale țăranilor ce locuiesc în satele din apropiere. Primăvara, când se topesc zăpezile, Fundătura Ponorului arată ca un lac, vara poate fi admirată o luncă superbă, toamna, în urma ploilor, totul arată ca o mlaștină, iar iarna, frigul o transformă într-un adevărat patinoar. Vara merită să mergeți la Fundătura Ponorului cu cortul.

Foto: Diana Buzoianu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.