Funeralii regale cu participanți cu sânge nobil. Care este programul evenimentelor

Funeralii regale cu participanți cu sânge nobil. Care este programul evenimentelor

0
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 13 decembrie 2017, ora 11,00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai I va sosi în România, la aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la castelul Peleș, iar la ora 14.00 va fi așezat în Holul de Onoare al castelului, în prezența Familiei Regale. În următoarele patru ore, vor fi primite oficialități ale României și Republicii Moldova, reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale, ai corpului diplomatic, Uniunii Europene, NATO, organizațiilor internaționale, Academiei Române și a Republicii Moldova precum și reprezentanți ai clerului pentru a prezenta condoleanțe iar la ora 18.00, sicriul Regelui va porni spre București, unde va fi depus în Sala Tronului din Palatul Regal și va urma o ceremonie cu caracter privat.

Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului miercuri, între orele 21.00 și 24.00, iar joi și vineri între orele 8.00 și 22.00, într-o ținută adecvată și respectând câteva reguli impuse de solemnitatea momentului.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.30, în Sala Tronului va fi oficiat un scurt serviciu religios, iar la ora 10.55 sicriul va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, unde va avea loc o ceremonie religioasă și militară. La ora 11.15, sicriul cu corpul neînsuflețit al regelui Mihai I va fi urcat pe un afet de tun, tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional, iar procesiunea funerară se va îndrepta pe jos, pe Calea Victoriei, Splaiul Independenței și Dealul Mitropoliei spre Biserica Patriarhiei Române, unde, la ora 12.30, va începe slujba de înmormântare, la care va participa familia și un număr restrâns de apropiați.


La ora 14.00, cortegiul funebru se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa prin Piața Universității, Piața Romană, șoseaua Kiseleff, Arcul de Triumf și șoseaua București Ploiești, de unde corpul neînsuflețit al Regelui va fi transportat cu trenul regal la Curtea de Argeș, unde sunt înmormântați toți regii României.

Slujba de îngropăciune în noua catedrală va avea loc în cadrul unei ceremonii private la care vor participa doar familia și membrii familiilor regale străine, iar catedrala va putea fi vizitată doar după trecerea a șapte zile de la înmormântare. Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 de zile și doliu timp de trei luni, cu referire la prezența sa publică, iar Guvernul României a declarat 14, 15 și 16 decembrie zile de doliu național, când drapelul va fi arborat în bernă de toate instituțiile statului, iar instituțiile media vor avea un program adecvat.

Miercuri la ora 11.00, când sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui va sosi pe aeroportul Otopeni și sâmbătă, la ora 12.30 când va începe slujba de la Patriarhie și la ora 18.30 când va începe slujba de înmormântare la Catedrala din Curtea de Argeș, vor fi trase clopotele catedralelor, mănăstirilor și bisericilor din întreaga țară.

La înmormântarea ultimului monarh al României și-au confirmat prezența, prinţul Charles al Marii Britanii, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, alături de soţia sa, Sofia, regina Anne Marie a Greciei, prinţul Alexander al Serbiei şi principele Lorenz al Belgiei. Mai sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai Marelui Ducat de Luxemburg, ai familiei imperiale din Japonia şi ai casei regale din Bahrein.

Cărți de condoleanțe sunt deschise de Familia Regală la Castelul Peleș, la Palatul Regal și la Palatul Elisabeta și vor rămâne la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data trecerii în neființă a Regelui. Mesaje de condoleanțe pot fi transmise și online, pe site-ul oficial al Familiei Regale.

Sursa foto: familiaregala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.