Istoria fotbalului lugojean: 100 de ani pe teren FOTO

Istoria fotbalului lugojean: 100 de ani pe teren FOTO

0
DISTRIBUIȚI

În aproape 100 de ani de existență, fotbalul din Lugoj a fost pentru un singur sezon pe prima scenă a României.

Lugojul, care pe parcursul anilor a devenit al doilea cel mai important oraș din Timiș, s-a întâlnit timpuriu cu fenomenul fotbalistic. Era primăvara anului 1901, atunci când se înființa prima grupare sportivă care se ocupa cu ceea ce avea să devină „sportul rege” în România, intitulată Reuniunea de Sport din Lugoj. Un an mai târziu era documentat de către presa acelor vremuri și primul meci de fotbal disputat între timișoreni și lugojeni, în orașul de pe Bega. Potrivit acelor vechi consemnări, evenimentul a avut loc pe data de 20 august 1902, atunci când, pe terenul lui Fotbal Club Timișoara, poziționat pe spațiul pe care în 1923 se începea construcția primei clădiri a Facultății de Mecanică, echipa Reuniunii de Sport din Lugoj câștiga cu scorul de 3-2. Totuși, odată cu trecerea anilor, fotbalul din Lugoj și cel din Timișoara au apucat-o pe căi diferite…

Fotbal la altitudinea Vulturilor

La începutul secolului XX, atunci când fotbalul începea să se răspândescă pe întreg teritoriul României, în Lugoj au existat mai multe echipe care au încercat să reziste trecerii anilor și să dăinuie în timp, însă una singură a reușit. Vulturii Lugoj, înființată în anul 1920, a devenit cea mai puternică reprezentantă fotbalistică a orașului de pe râul Timiș.

Acta, non verba, aceasta era deviza clubului care se identifica la începuturi printr-un steag alb-albastru, pe care se afla un vultur și inițialele C.S.V.L. — Clubul Sportiv Vulturii Lugoj. O echipă, așadar, care-și dorea să demonstreze prin fapte, nu vorbe, iar trecerea anilor a dovedit că, cel puțin pentru orașul ce reprezintă „cuibul” său, a reușit. Potrivit unui articol din cadrul statutului, clubul își dorea „cultivarea și dezvoltarea ramurilor de sport și gimnastică, prin ambele sexe și asupra unor emulații sportive”.

Terenul pe care s-a construit stadionul Vulturilor, și pe care echipa locală își desfășoară și astăzi meciurile oficiale, a fost pus la dispoziție de primărie, pe strada Țesătorilor, la ieșirea înspre Caransebeș. Oameni importanți ai orașului au pus mână de la mână și, prin donații, s-a reușit amenajarea stadionului. De altfel, unul dintre prim-miniștrii României din perioada interbelică, Constantin I. Angelescu, care în 1923, în timpul vizitei la Lugoj, ocupa funcția de ministru al învățământului, a donat considerabila sumă de 10.000 de lei în folosul echipei. Se reușea finalizarea construcției primei tribune din lemn în apropierea anului 1946, după vânzarea către Juventus București a jucătorului Chica.

Un an de primă ligă

Până în anul 1934 trupa de pe Timiș a evoluat în campionatul districtual (regional), pe care l-au câștigat în anul 1931, ca ulterior să fie înființată Divizia „B”. După numele fabricii din oraș, gruparea a primit și numele de Textila. Timp de trei ani s-a aflat printre fruntașele campionatului, terminând în sezonul ’34 – ’35 pe locul cinci, pe poziția a șasea în ’35 – ’36, ca anul următor să fie încheiat pe ultima treaptă a podiumului. Tot în același sezon, Vulturii Textila Lugoj pătrundea până în sferturile de finală ale Cupei României, unde o elimina pe Sportul Studențesc, fiind scoasă din competiție după ce a cedat în fața altei echipe din capitală, Juventus București.

Și, grație creșterii numărului de echipe de pe prima scenă fotbalistică din România de la 12 la 20, Vulturii a jucat în sezonul 1937 – 1938 în prima ligă, unde nu a reușit să reziste tot în urma schimbării sistemului, revenindu-se după doar un an la formatul cu 12 participante. Chiroiu, Ignuță sau Reinhardt erau printre cele mai sonore nume din tabăra lugojenilor. Până la startul celui de-Al Doilea Război Mondial, Vulturii au jucat în „B”.

Ani de comunism

Clubul Sportiv Muncitoresc Lugoj, aceasta a fost denumirea pe care „Vulturii” au primit-o după încetarea războiului, care a însemnat reluarea activităților sportive.


Aproape toți jucătorii au fost transferați, unii dintre ei constrânși sau influențați de cei care deveneau între timp „cozile de topor” ale regimului comunist.

Timp de peste 30 de ani echipa de fotbal din Lugoj a oscilat între Liga a II-a și Liga a III-a, întorcându-se pe parcurs la denumirea de Vulturii Textila. Una dintre promovările în „B” a fost reușită la finalul sezonului 1970 – 1971, ca mai apoi să retorgadeze și să promoveze din nou. Declinul fotbalului din Lugoj a venit după anii ’80, atunci când echipa a retrogradat în campionatul județean.

Istoria recentă

Trecutul apropiat al fotbalului din Lugoj se confundă cu seria de vest a Ligii a III-a. Chiar dacă numele a oscilat între Vulturii și Club Sport Municipal Lugoj, din sezonul 2012 – 2013 timișenii s-au menținut pe a treia scenă fotbalistică din România. Cele mai bune clasări au avut loc în sezoanele ’14-’15, respectiv anul trecut, atunci când lugojenii au terminat pe a treia treaptă a podiumului.

Sezonul actual reprezintă cel de-al șaselea consecutiv în Liga a III-a. După 13 etape, CSM Lugoj se află pe poziția a treia, cu 25 de puncte, având șapte victorii, patru rezultate de egalitate și o înfrângere, respectiv +12 la golaveraj, cu 24 de goluri marcate, o medie de două goluri la meci. Problemele existente la majoritatea echipelor din fotbalul românesc nu fac rabat nici la Lugoj. În ciuda restanțelor salariale existente, echipa antrenată de Cosmin Petruescu este la a patra victorie consecutivă, înainte de deplasarea din fieful liderului ACS Șirineasa, care va avea loc la finele săptămânii în curs.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.