Medicul Dana Stoian: „Părinții nu doar că nu au grijă de copii...

Medicul Dana Stoian: „Părinții nu doar că nu au grijă de copii ce consumă, dar nu au grijă nici de ei”. Care este secretul pentru a scăpa de kilograme între Crăciun și Anul Nou VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Vulnerabilitatea în fața exceselor în alimentație, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, în care mesele și frigiderele sunt pline cu bunătățuri de-ale gurii, este mult mai mare. Printre cei mai gurmanzi își continuă periplu și între Crăciun și seara de Revelion, astfel că intrarea într-un an nou îi surprinde cu multe kilograme în plus.

Conf. dr. Dana Stoian, medic endocrinolog, a fost prezentă în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, unde a explicat care sunt soluțiile pentru o cură rapidă după excesele făcute în cadrul meselor de Crăciun. „Pastiluțele sunt de toate felurile, însă sunt toxice și funcționează o lună și ceva. În patru zile se poate face o curățenie, singura variantă fiind curele de detoxifiere. Doar cu lichide, nu alte preparate. Detoxifierile adevărate nu sunt cele cu care suntem învățați. Sunt utile cele clasice, de alcalinizare, cu lămâie și sirop de arțar, care nu sunt simple”, a explicat conf. dr. Dana Stoian.

În România obezitatea, mai ales în rândul copiilor, este o problemă care se extinde, în contextul în care oferta de pe tarabe, din magazine sau cofetării este tot mai tentantă, mai irezistibilă.


„Sunt oameni cu excese în greutate din cauza alimentației proaste, în exces, anapoda. Părinții nu doar că nu au grijă de copii, dar nu au nici de ei. E o ofertă absolut năucitoare oriunde te duci. Abundența de pe piață, ne expune la acest lucru. Consumul de alcool, care aduce plăcere, are conotații negative, la fel ca și fumatul, toate tipurile de dependență aduce o plăcere, iar mâncatul nu e incriminat de nimic. Și sportul aduce o plăcere, dar trebuie să faci la o intensitate mare și des”, a precizat invitata PRESSALERT LIVE.

Ca în cele mai multe dintre situații educația este una dintre soluții, chiar dacă în școli este foarte greu de făcut. „Nici măcar adultul nu se gândește la 30 de ani că peste alți 30 de ani este candidat la infarct, în funcție de ce alimente consumă.  Mai degrabă trebuie făcută educație cu părinții, cu decidenții față de copii. Singurii care reușesc să slăbească și să se mențină sunt cei care au motivație, iar motivația este foarte diferită. Motivele pentru care se consultă specialistul sunt diversificate. Doar cei ce sunt consecvenți reușesc. Rata de întoarcere a pacienților este dezamăgitor de mică, ca cea a celor care reușesc. Procentul cel mai mare schimbă o dietă cu alta, se autoamăgesc că nu sunt în stare să-și asume problema pe care o au, indiferent că este ușoară sau complicată”, a explicat conf. dr. Dana Stoian.

Evident, sportul este cel mai puternic inamic al excesului de greutate, iar un program de informare la nivel național ar putea schimba lucrurile. „Educația trebuie făcută subtil, subliminal. S-ar putea crea un program de mișcare, un trend general, pentru că automat, cel care începe să se miște, își schimbă atitudinea față de mâncare din simplul motiv că se simte mai bine”, a mai spus medicul endocrinolog Dana Stoian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.