Modus operandi

Modus operandi

0
DISTRIBUIȚI

Poate crezi că „statul paralel” e ăla în care unii cetățeni susțin necondiționat un tip care toată viața lui a lucrat pentru respectivul stat, dar cu toate acestea a strâns o avere de zeci de milioane de euro.

Sau că „statul paralel” e ăla în care aproape jumătate din populație cu drept de vot nu și-l exercită, iar apoi se plânge de oricine ar fi la putere.

Sau poate crezi că „statul paralel” e ăla în care, la orice nivel, dacă o lege sau un regulament îi „jenează” pe cei aflați la putere, mai bine schimbăm legea sau regulamentul decât să le respectăm.

Pentru unii, statul paralel e acela în care status quo-ul se schimbă articol cu articol, amendamente cu amendamente, fără nicio dezbatere pe ele, niciun studiu, doar „Votat.


Mai departe”. Pe baza acestor amendamente adoptate acum se construiește legislația în materie penală pe următorii zeci de ani. Aproape totul se modifică. Sute de articole. Legi modificate pentru decenii, pentru a servi o clipă unor lideri mânjiți.

Dacă tot suntem la geometrie, haideți că vă dau eu o paralelă. Sau mai multe. Cum ar fi Soros folosit ca sperietoare în majoritatea țărilor din fostul bloc comunist. Ba chiar și la noi, în anii ’90. Iar cel mai paralel stat cu România este Turcia. Paralelele dintre liderul nostru, Liviu Dragnea (doar nu credeați că altcineva conduce guvernul) și liderul lor sunt izbitoare, cel puțin în ceea ce privește problema cu sâcâitoarea anticorupție. Modul în care se luptă diferă, cel puțin până acum.

În urmă cu câțiva ani, pe vremea când era prim-ministru, Recep Tayyip Erdogan și mulți dintre apropiații săi au fost acuzați de fraude de ordinul miliardelor de euro. Răspunsul lui Erdogan? Forțe obscure complotează împotriva mea, e vorba de un „stat paralel” care are ca scop subminarea guvernului. Sună familiar? Ce a urmat în Turcia știți: Erdogan a profitat de un val de simpatie populară, zeci de mii de arestări, rivali nimiciți. Ai noștri au ales altă cale, dar la fel de distructivă. Croiesc, în forță, o țară după chipul și asemănarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.