Muzica timişoreană, reprezentată în prima enciclopedie a albumelor muzicale româneşti pop-rock-folk-jazz

Muzica timişoreană, reprezentată în prima enciclopedie a albumelor muzicale româneşti pop-rock-folk-jazz

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii autohtoni au parte de o nouă apariţie editorială sub numele de Enciclopedia albumelor muzicale românești Pop/ Rock/ Folk/ Jazz pentru perioada 1965 — 2014, scrisă de Traian Doru Marinescu. Volumul a apărut la editura ACT şi Politon, are 240 pagini şi conţine şi un CD cu 64 de piese în format mp3. Fiecare melodie este precedată de o scurtă prezentare în lectura lui Mircea Vintilă.

„De la o simplă imagine cu membrii trupei până la creații grafice simbolice, coperțile discurilor artiștilor și trupelor românești de-a lungul timpului au cunoscut modificări complementare cu stilul muzical abordat. De regulă, un album muzical reprezintă o eră a sentimentelor și ideilor pe care artistul le trăiește. Mesajul nu este oferit doar de creația instrumentală sau de contopirea acesteia cu vocea și textul. Coperta poate transmite vizual mesajul întregului disc. Pentru unii inspirația titlului și a coperții au izvorât din „moda” occidentală. Alții au preferat creații originale în care s-au implicat până la cel mai mic detaliu. Muzica românească are un istoric al designului coperților muzicale, iar acum, pentru prima dată, aveți ocazia de a descoperi acest minunat dicționar al aparițiilor discografice pop/rock/folk și jazz ale artiștilor români între anii 1965 și 2014. Textele din carte sunt în limbile română, engleză și franceză. Cele 64 de piese de pe CD sunt sub licența Electrecord“, se spune în prezentarea cărţii.

Printre artiștii/trupele de pe disc se regăsesc: Mircea Vintilă, Iris, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Metrock, Roșu și negru, Marius Popp, Timpuri Noi, Sfinx, Celelalte cuvinte și mulții alții.Printre cele 64 de piese reprezentative ale muzicii româneşti se regăsesc şi patru nume timişorene: Pro Musica – Logica Timpului, Progresiv TM – Anotimpuri, Quo Vadis – Blind Shadow şi Richard Oschanitzky – Eurasia.

„Nu este o analiză critică a muzicii înregistrate.


Prezenta carte nu și-a propus acest lucru. Mi-am permis doar să marchez o preferință pentru discurile cărora le acord o atenție deosebită — printr-un semn distinct în carte și prin unele remarci personale, care rămân personale“, spune autorul acestei cărţi, Traian Marinescu

Cartea poate fi comandată aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.