Noi în anul 2017

Noi în anul 2017

0
DISTRIBUIȚI

Când copiii noștri vor fi mari, le vom povesti despre aceste zile ca despre acel decembrie în care ne-am luat adio de la Mihai I, ultimul rege al României, care a fost îngropat cu onoruri, conform etichetei unei funcții pe care nu o mai avea de mai bine de jumătate de secol. Le vom povesti că  am cunoscut un bătrân interesant, un om simplu și cu un extraordinar bun-simț. Dacă se datora originii nobile, nu putem ști. El, în orice caz, nu a afișat-o. Ar fi fost sub demnitatea lui. Le vom povesti că, probabil, ultimul său gând a fost pentru țara sa, în care abia acum s-a întors de tot.

Când copiii noștri vor fi mari le vom povesti despre aceste zile, si multe alte dăți de 15, 16, 17 decembrie, peste ani, ca despre zilele în care, într-un an îndepărtat dintr-un secol trecut, românii au vărsat sângele românilor, într-o Revoluție care a schimbat țara.


Le vom spune că eroii nu mor niciodată, dacă noi vom avea grijă să nu uităm asta vreodată. Le vom spune că victimele și călăii sunt demult oale și ulcele, dar locurile în care s-a strigat, s-a plâns de bucurie, s-a murit încă mai păstrează urme, umbre, suspine.

Când copiii noștri vor fi mari le vom spune despre acest decembrie ca despre luna în care s-ar mai fi cerut o nouă revoluție. Le vom povesti cum o mână de politicieni a luat de gât principiile democratice, libertatea de exprimare, justiția independentă, speranța la bunăstare și le-a strivit în pumn. Cu ce final va fi această poveste? Vor trăi ei oare consecințele acestor acte nemaivăzute în anii democrației sau vor fi mai liberi, mai protejați decât noi? Vor trăi oare într-o lume care va trece aceste zile la greșeli istorice sau vor învăța din cărți cu fotografia vreunui tovarăș imprimată pe prima coală după copertă? Timpul, deocamdată, lucrează, în defavoarea lor.

Trăim vremuri grele, urâte. Alergăm într-o cursă pierdută, am ieșit demult de pe pistă, iar scopul este în ceață. În acest decembrie, fugim de noi înșine, și nu putem spera decât ca atunci când copiii noștri vor fi mari să ne ierte pentru lumea pe care le-am lăsat-o moștenire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.