Omul de afaceri Nelu Iordache, închisoare cu executare pentru delapidarea fondurilor de...

Omul de afaceri Nelu Iordache, închisoare cu executare pentru delapidarea fondurilor de la un tronson din Autostrada Vestului

0
DISTRIBUIȚI

După mai bine de patru ani de la trimiterea sa în judecată sub acuzațiile de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune, controversatul administrator al firmei Romstrade SRL, Nelu Iordache, a fost condamnat, înainte de Crăciun, de Tribunalul București, la șase ani și trei luni închisoare cu executare pentru deturnări de fonduri din contractul obținut pentru execuția unui tronson de 22,21 kilometri pe autostrada Nădlac-Arad care nu a fost finalizat.

Contractul pentru execuția acestui lot de autostradă, a cărui valoare se ridica la aproape 250 milioane de lei, a fost câștigat de firma Romstrade în anul 2011 și avea termen de finalizare în anul 2013, dar cum lucrarea nu a fost executată, a avut loc o nouă licitație, câștigată de un consorțiu, și după multe tergiversări, autostrada cacare leagă vestul României de țările UE a fost dată în folosință în anul 2015.

Nelu Iordache a încasat de la CNADNR S.A. suma de 31.519.960 lei reprezentând o parte din avans pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, lucrare finanțată în proporție de 85% din fonduri europene, dar a schimbat destinația sumei încasate iar Comisia Europeană a suspendat plățile.


Banii au fost folosiți pentru plata unor datorii de aproape zece milioane de lei pe care le aveau societăți în care Iordache avea interese directe, fără vreo legătură însă cu contractul pentru execuția autostrăzii. Totodată, Iordache ar fi falsificat, prin intermediul unor angajați ai Romstrade, mai multe facturi emise de furnizori, pentru a încerca să certifice că banii au fost folosiți la plata unor lucrări efectuate la tronsonul de autostradă.

Procurorii au mai susținut că Iordache ar fi sustras din banii avansați suma de 9.861.000 lei pentru achiziția unor terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele Romstrade SRL. O sumă de 25.000.000 lei primită de la CNADNR SA ar fi fost spălată, conform procurorilor, prin facturi care atestau operațiuni fictive, banii întorcându-se ulterior într-un cont al Romstrade deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile financiare aferente contractului de construire a autostrăzii, cu explicația „plată eronată” sau „plată nedatorată”.

Potrivit sentinței, Nelu Iordache ar urma să plătească Băncii Comerciale Române, care s-a constituit parte civilă, suma de 11.379.218,73 lei cu titlu de daune materiale.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.