Opt elevi din Timișoara, finaliști într-un concurs organizat de NASA, nu pot...

Opt elevi din Timișoara, finaliști într-un concurs organizat de NASA, nu pot participa pentru că nu au bani de deplasare. De ce sume este nevoie

3
DISTRIBUIȚI

statia spatiala internationala

Opt elevi din Timișoara, care au ajuns în finala unui concurs internațional organizat de NASA, în cadrul căruia au programat roboți aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale, nu pot participa la competiția din SUA pentru că nu au banii necesari deplasării.

Cei opt elevi sunt înscriși la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara și au participat, în perioada septembrie – decembrie, la Concursul Internațional “Zero Robotics”, organizat de NASA și Agenția Spațială Internațională.

La fel ca în anul precedent, echipa din Timișoara a reușit să se califice în finala competiției de programare, care se va desfășura la Boston, SUA, în perioada 11 – 12 ianuarie, însă nu pot participa la eveniment pentru că organizatorii nu asigură banii necesari deplasării.

Inspectoratul Școlar Timiș încearcă să-i ajute și în acest an pe elevi prin găsirea unor sponsori, fiind nevoie de o sumă de bani cuprinsă între 8.000 și 10.000 de euro.

De asemenea, alte două echipe din Timișoara, formate din câte cinci elevi de la Colegiul Național Bănățean și Colegiul Național „C.D.


Loga”, au ajuns în semifinala competiției de programare organizată de NASA și vor afla, duminică, dacă sunt finaliști, când va fi organizată o nouă rundă de calificări. Faza finală a competiției este organizată în trei locații: Boston, Torino și Sydney, fiecare dintre echipă putând să aleagă unde dorește să meargă. În cazul în care vor fi finaliste, fiecare dintre cele două echipe au și ele nevoie de sume cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro pentru a ajunge la Torino, orașul ales pentru a participa la finală.

“Având în vedere că probabil nu este un concurs cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale, el nu este sprijinit financiar. Învățământul are nevoie de astfel de competiții, să fie promovată creativitatea. Anul trecut, la fel, pentru Zero Robotics am apelat la sponsori”, a declarat, luni, inspectorul școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu.

Concursul Internaţional Zero Robotics se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia şi are ca scop programarea robotilor SPHERES – sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Concursul este organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT.

Donații pentru echipele de elevi de la Liceul „Grigore Moisil” și Colegiul Național Bănățean se pot face în conturile Asociației Banat IT:

Banca: Banca Transilvania, SWIFT BTRLRO22
RON Cont: RO98 BTRL RONC RT02 6964 4701
RON Cont: RO71 BTRL RONC RT02 6964 4702
EUR Cont: RO48 BTRL EURC RT02 6964 4701
USD Cont: RO52 BTRL USDC RT02 6964 4701
PayPal Transfer ID: donatii@banatit.ro

Pentru echipa de la Colegiul Național „C. D. Loga” se pot face donații în contul Asociației Pro Colegiul Național Constantin Diaconovici Loga Timișoara: RO54BTRL03601205138326XX, cont deschis la Banca Transilvania.

 

3 COMENTARII

  1. Felicitari din toata inima acestor copii !! Dar este o rusine ca se ajunge sa se cerseasca in felul acesta pentru niste copii meritosi. Sume intre 5.000 si 10.000 de euro nu sint averi. Curios ca Ministerul educatiei nu are bani pentru asa ceva, dar ministrii sau nevestele ministrilor dau 5000 de euro penru o poseta de. exemplu. D-na inspectoare a invatamintului Timis cam cit cheltuieste pe cosmetice , vestimentatie sau alte asemenea lucruri „mult mai importante” ? Banii astia ar fii pentru Cristesti (fratii) bani de buzunar (maruntis) pentru citeva zile. Dar pentru Dragnea cit o fii ? Ministrii si in general parlamentarii, asa zisi politicieni calificati nici nu se incurca la furat, la incalcat legea , la o spaga asa de mica. Dar in Romania orice e posibil. Pentru Robu de exemplu , care e si mare profesor tocmai in informatica, rector si mai alte titluri universitare, ar trebui sa fie o tema fara multa gindire. Sa incurajezi astfel de talente e o indatorire didactica. Mult mai meritoasa decit sa cheltui bani pe o fintina nu chiar necesara. Cite laude ar aduna D-nul Profesor daca ar face asa un gest !!!!! S-ar umple facebookul de likeruri pentru el !!! Si nu cred ca e posibil ca primaria sau poate CJ sa nu aibe fonduri pentru situatii speciale. Si asta e o situatie speciala. Pentru niste merite deosebite se apeleaza tot la bunavointa si la caritatea omului de rind, prin ziar. Credeti ca citeste vre-un politician ziarele astea ? Pierdere de timp.
    Dar oare citi copii din tara sau din lume au asemenea merite? Si uite asa se incurajeaza talentele !
    Oricum pentru acesti elevi si pentru parintii lor, toate felicitarile si capul sus , mergeti mai departe. Succesul nu e dependent de mila nimanui. Veti reusi in viata !!!!

  2. Zeci de mii de euro aruncati anual pe agenda culturala –
    http://www.cjtimis.ro/upload/Agenda%20culturala%20post%20comisie%20selectie_2.pdf
    – mai bine de jumatate este maculatura, aceste carti ar putea sta pe pagina web a CJT cu costuri minime, e-book si toate sumele economisite sa fie special folosite pentru toti cei care reprezinta cu cinste, prin competenta, invatamantul din jud. Timis. Cine este in masura sa scuture toate capusele care paraziteaza cu impostra si kitsch asa-zisa cultura promovata cu bani publici pe sprinceana alocati?
    Inspectoratul isi trimite prin statiuni, la munte sau la mare, protejatii – ii doare in cot de concursuri nationale sau internationale. Festivaluri, peste fesivaluri in toate catunele, sa le faca ONG fara un leu de la stat, sa cerseasca ele de la sponsori …

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.