Povestea oamenilor curajoși care luptă împotriva cancerului cu arma frumuseții. Terapia prin...

Povestea oamenilor curajoși care luptă împotriva cancerului cu arma frumuseții. Terapia prin artă și beneficiile ei

0
DISTRIBUIȚI

Pentru persoanele diagnosticate cu cancer, câteva ore pe lună în care pictează, desenează sau croșetează în cadrul unor ateliere de creație pot face minuni.

În urmă cu aproximativ zece ani, la Timișoara au luat naștere două grupuri de suport pentru bolnavii de cancer. Membrii acestora, majoritatea persoane care au ieșit învingătoare în lupta cu cancerul, sunt ajutați să se recupereze mai ușor prin folosirea mai multor metode. Iar traumele după acest hop nu sunt deloc puține.

„Am 49 de ani și trei zile”, ne spune cu un zâmbet până la urechi Rodica Mărcuș. Timișoreanca are părul roșu, fața veselă și este mereu plină de optimism. Dar nu a fost mereu așa. În anul 2007, Rodica a fost diagnosticată cu cancer la sân, stadiul doi. A crezut că va muri. După doar câteva zile de la aflarea veștii, femeia ajuns într-o sală de operație la Spitalul Municipal Timișoara, iar medicii i-au extirpat sânul drept. Au urmat lungi ședințe de radioterapie, iar acum se numără printre supraviețuitorii de cancer.

„Am crezut că o să mor”

„Am aflat întâmplător că am cancer. Stăteam în pat, mă uitam la televizor, iar la un moment dat mi-am pus mâna dreaptă după cap și am simțit ceva în neregulă, mă strângea ceva la sân. Într-o săptămână am făcut trei mamografii să mă conving că am cancer cu adevărat. A fost îngrozitor când am aflat, am crezut că o să mor. Știu că îmi spuneam că eu vreau să trăiesc indiferent de tratamentul pe care trebuie să-l urmez, fac orice. După operație și tratament, boala n-a mai recidivat. Cred că am avut noroc și mai cred că mă iubește Dumnezeu”, ne povestește, zâmbind, Rodica Mărcuș.

În perioada în care se lupta cu boala, femeia a ajuns în grupul de suport „Violeta” al persoanelor diagnosticate cu cancer la sân, din cadrul Asociației OncoHelp din Timișoara. Grupul a fost creat în anul 2006, la inițiativa mai multor medici ginecologi și a unor foste bolnave de cancer mamar, cu scopul de a oferi sprijin persoanelor care au nevoie de încurajare.

„Grupul de suport Violeta al persoanelor diagnosticate cu cancer la sân este locul unde înveți să ai curajul să pronunți cuvântul „cancer”, unde înveți să spui „am avut cancer” sau să te accepți așa cum ești, locul unde lumea este obișnuită cu părul tuns foarte scurt și cu perucă, locul unde poți să plângi și nimeni nu va râde de tine pentru că te înțelege, pentru că fiecare în parte a trecut prin așa ceva”, explică Anghelina Glisici, coordonatorul grupului de suport Violeta.

În cadrul grupului, Rodica a început să participe la activitățile organizate, iar ședințele de terapie prin artă și consilierea psihologică primită au ajutat-o să se redescopere.
În fiecare luni, în jur de zece persoane se întâlnesc cel puțin o oră într-o încăpere aflată la mansarda Spitalului OncoHelp, unde se desfășoară atelierul de creație: pictează, modelează în lut, confecționează produse handmade, desenează sau croșetează.

„Stăm cât ne simțim bine la fiecare atelier. Pe mine m-au ajutat foarte mult din punct de vedere psihic aceste ședințe, recomand la toată lumea, pentru că m-am eliberat de temeri, m-am și redescoperit, în același timp. Până să particip la atelierul de creație, uram croșetatul, acum îmi place. Aș propune terapia prin artă tuturor persoanelor care au probleme, pentru că, pentru câteva ore, uiți de ele, te eliberezi psihic, te concentrezi pe ce ai de făcut. Multe persoane au impresia că viața s-a terminat după ce află că au cancer, dar chiar există viață după cancer”, povestește Rodica Mărcuș.

Timișoreanca spune că a învățat să prețuiască mai mult viața după experiența prin care a trecut, iar recent a avut „curajul” să-și îndeplinească unul dintre visele sale: acela de a termina liceul. „Aveam doar zece clase. La 44 de ani m-am înscris la seral și am reușit să termin liceul. A fost un vis care mi s-a împlinit”, povestește, cu mândrie, Rodica Mărcuș.

„Vin la atelierele de creație ca la serviciu”

Gheorghe Mochnacs are 64 de ani și este coordonatorul atelierului de creație din cadrul grupului de suport „Curcubeul” al Asociației Împotriva Cancerului din Timișoara, înființată în anul 2009, din care fac parte aproximativ 60 de persoane. Principalele activități ale ONG-ului sunt adresate pacienților diagnosticați cu cancer și familiilor acestora, printre care se numără art terapia, atelierele de creație, psihoterapia individuală și de grup.
Încă din copilărie, lui Gheorghe Mochnacs i-a plăcut să picteze, însă totul a rămas la stadiul de pasiune.


„Am fost bijutier, lăcătuș, mecanic, multe meserii am avut”, începe să enumere Gheorghe Mochnacs. Dar bărbatul spune că pe niciuna n-a iubit-o mai mult decât pe cea de pictor.

În anul 2008, Gheorghe Mochnacs a fost diagnosticat cu cancer amigdalian. A fost operat, a făcut radioterapie și, la fel ca Rodica Mărcuș, este unul dintre supraviețuitorii de cancer. După tratament, bărbatului i s-a propus să participe la atelierele de creație organizate de Asociația Împotriva Cancerului din Timișoara și să-i învețe pe alți oameni care au ieșit învingători din lupta cu cancerul să picteze. A acceptat imediat, cu bucurie.

„Ne întâlnim o dată pe săptămână și stăm cam trei, patru ore, suntem de fiecare dată câte 12 – 14 inși. Eu le arăt celor care vin la atelier cum să picteze în ulei. De asemenea, facem împreună tot felul de decorațiuni lucrate manual. Uitați, am pictat sticluțe de laborator cu ornamente de Crăciun. CD-uri care nu mai sunt folosite noi le-am transformat în suport pentru pahare, iar cofraje în care se cultivă semințe de plante în clopoței, am folosit tehnica șervețelului”, explică Gheorghe Mochnacs, în timp ce ne arată o parte dintre lucrările participanților la atelierele de creație organizate de ONG-ul timișorean.

Bărbatul nu lipsește de la aproape nicio ședință de terapie prin artă și spune că „vin la atelierele de creație ca la serviciu”. „În timpul atelierelor, încercăm să-i facem pe beneficiari să uite de boală, să le mutăm gândurile în altă parte. Plus că vorbim mult în timpul ședințelor, fiecare își spune povestea de viață, mai spunem o glumă, altfel trece timpul”, consideră Gheorghe Mochnacs.

„Boala e un nou început”

Psihologul Speranța Munteanu este voluntar în cadrul Asociației Împotriva Cancerului din Timișoara de șapte ani și spune că terapia prin artă îi ajută mult pe cei care au fost diagnosticați cu această boală.

„Terapia prin artă este o formă de a suprima suferința. Art terapia este folosită pentru a ajunge la sufletul pacientului, care-și înțelege suferința și propriile stări prin care trece. La început, pacienții sunt mai mult șocați când află că au cancer, apoi reintegrează cumva boala, o văd ca pe o luptă pe termen lung, un reînceput al vieții. În timpul atelierelor de creație simt că nu sunt singuri, că aparțin unui grup, contează asta, mai ales că își dau seama că pot fi utili în societate și că sunt acceptați. Unele persoane văd boala, cancerul, ca un nou început, au descoperit noi sensuri ale vieții”, explică Speranța Munteanu.

Potrivit mai multor studii, terapia prin tehnici creative, precum desenul, pictura, crearea de măști, dansul, muzica sau teatrul, contribuie la starea de bine a persoanelor diagnosticate cu diferite afecțiuni grave. Astfel, pacienții reușesc să-și ocupe timpul în mod plăcut și se concentrează asupra unui lucru pozitiv decât asupra stării de sănătate.

La începutul lunii decembrie, la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a fost organizată cea de-a 11-a ediție a evenimentului caritabil „Prin artă, luptăm împotriva cancerului”, de către cele două grupuri de suport pentru persoane diagnosticate cu cancer.
Sute de decorațiuni de Crăciun și alte obiecte create în timpul atelierelor de creație au fost scoase la vânzare. Banii strânși vor fi utilizați pentru cumpărarea materialelor necesare derulării atelierelor de creație în următorul an. De asemenea, un grup de elevi și profesori de la Colegiul de Artă “Ion Vidu” au oferit participanților un recital vocal instrumental.

Statistici alarmante

Potrivit reprezentanților Spitalului OncoHelp din Timișoara, înființat de ONG-ul cu același nume, în fiecare lună unității medicale se adresează aproape 2.000 de pacienți din tot vestul țării. Aici, bolnavii de cancer beneficiază de servicii medicale gratuite.

Ultimele statistici arată că doar în anul 2015, peste 51.000 de români au murit din cauza cancerului, tumorile maligne din sfera bronhopulmonară, alături de cancerul de sân fiind primele două cauze de decese. Alarmant este faptul că peste 50% dintre decese au avut loc în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 69 de ani.

La nivelul județului Timiș, în 2015 au fost înregistrate 2.306 cazuri noi de cancer, iar la finalul primului semestru din 2016 au  fost diagnosticate 917 noi cazuri de cancer, cu 25% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

În evidențele specialiștilor se află, în total, peste 18.000 de pacienți oncologi, în județul Timiș.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.