Retrospectiva anului muzical 2017 în Timişoara (I)

Retrospectiva anului muzical 2017 în Timişoara (I)

0
DISTRIBUIȚI

Ianuarie 2017

– Primul concert al anului i-a adus în oraşul nostru pe legendarii muzicieni care au pus bazele trupei Abra în 1984, evenimentul desfăşurându-se în Club 30.

– Formaţia timişoreană The Weekend Band a lansat un videoclip, la piesa „Strop de cafea”, o melodie care a fost înregistrată într-un studio din Novi Sad. „Piesa «Strop de Cafea» are o vechime de doi ani și a fost compusa de noi într-o mica tabăra de creație muzicala, la Dudeştii Vechi. A suferit în timp multe modificări de orchestrație și text dar la varianta finală am ajuns cu ajutorul unui producător muzical din Serbia. Tot ce ţine de producția audio, a fost realizat în studioul DoReMi, din Novi Sad, de către un cunoscut producer sârb, Pedja Pejic! În videoclip apar trei cupluri de actori de vârste diferite, iar povestea se învârte în jurul lor și a relației de cuplu, cu probleme la început dar la final, dragostea învinge și acesta este și mesajul piesei, Love Peace and Coffee!“, spun membrii trupei.

– Proiectul muzical Kindlein a sărbătorit Ziua Naţională a Culturii cu un eveniment deosebit, care a cuprins un spectacol în cadrul căruia spectatorii au fost răsplătiţi şi cu un exemplar al casetei „Corigent la limba română“.

– Sala Multifuncţională a CJT a devenit neîncăpătoare, cu ocazia proiecţiei de gală a filmului „PRO Musica – Live in Prison”, care a reprezentat totodată lansarea oficială a DVD-ului cu acelaşi nume, realizat după recitalul formaţiei care s-a desfăşurat în 7 mai 2015, la Penitenciarul Timişoara. Cu o zi înainte, în data de 15 ianuarie, când s-a serbat Ziua Culturii Naţionale Române, ziua în care s-a născut poetul naţional Mihai Eminescu şi ziua în care s-au împlinit 44 de ani de la primul concert al formaţiei Pro Musica – membrii formaţiei au participat la lansarea acestui DVD chiar în incinta Penitenciarului Timişoara.

– Una din cele mai longevive şi admirate trupe de rock din ţara noastră, Celelalte Cuvinte, a susţinut un recital extraordinar la The Note Pub, evenimentul având parte de un public numeros. Melomanii prezenţi la faţa locului au avut parte de o sumedenie de hituri din cariera trupei, iar printre spectatori s-au numărat de la tineri liceeni până la oameni trecuţi de a doua tinereţe. Legendara formaţie a marcat cu acest prilej 35 de ani de existenţă.

– Activi din 2007 și cunoscători înverșunați ai zonei balcanice, sZempöl Offchestra produc de fiecare dată un show irezistibil, pornind de la muzica balkan-teatro-disco pe care o cântă cu energie. Aflaţi pentru prima oară în Timişoara, membrii trupei din Sfântu Gheorghe au demonstrat în clubul Daos că recitalurile lor sunt niște adevărate performance-uri, integrând instrumente acustice și electronice, VJ și vizualuri live, alături de excelenta prezență de scenă a formației.

– Formaţia Cargo a lansat un dublu vinil cu înregistrări live din concertele trupei, într-un tiraj limitat de 250 de exemplare, evenimentul de lansare a acestui material desfăşurându-se la Bucureşti.

Februarie 2017

– Formaţia timişoreană JazzyBIT a aniversat cinci ani de existenţă cu un concert la Club 30.

– Tarja Turunen, regina muzicii symphonic rock & metal, a susţinut un concert în premieră în Timişoara, la sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”. Seara a debutat cu două recitaluri susţinute în deschidere de formaţia poloneză Anvision şi britanicii de la Devilfire, după care artista a cărei voce a făcut muzica trupei Nightwish cunoscută în întreaga lume a apărut pe scenă rostind câteva cuvinte în limba română. Spre dezamăgirea unor spectatori aflaţi în sală, Tarja Turunen nu a cântat piese din „era Nightwish”, concentrându-se pe melodiile din cariera ei solo, iar printre piesele care s-au regăsit în setlistul de la Timişoara s-au numărat „Victim of ritual”, „500 letters”, „Until my last breath”, „Eagle Eye”, „Love to hate” sau „Die Alive”. Chiar dacă biletele pentru acest concert au fost cuprinse între 150 şi 390 lei, cu câteva zile înaintea acestui recital organizatorii de la Phoenix Enetrtainment au anunţat că evenimentul este sold – out, iar printre cei aflaţi în sală s-au numărat şi fani veniţi din alte oraşe.

– Călin Bârcean, solistul formaţiei Pragu De Sus a lansat un videoclip dedicat oraşului Timişoara, melodia fiind inclusă în albumul „Azi te vreau + Live 10”, lansat de Pragu’ de Sus și Mircea Vintilă în luna noiembrie a anului trecut.

– Legendara formaţie Jethro Tull a susţinut un concert extraordinar la Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul, unde cei patru muzicieni aflaţi pe scenă, plus legendarul frontman Ian Anderson au interpretat o sumedenie de piese din discografia trupei care a luat naştere în 1968, în Luton, la nord de Londra. Formaţia care a vândut peste 60 de milioane de albume în toată lumea a oferit un show special numit „Jethro Tull performed by Ian Anderson“, un spectacol care a îmbinat „la fix“ muzica cu arta interpretativă şi a reuşit să creeze o seară plină de magie. Dincolo de piese, show-ul a fost completat cu câteva proiecţii cât se poate de inspirate, care au colorat pe deplin o seară de nota zece pentru iubitorii de muzică rock. Fiindcă Jethro Tull a fost un pionier englez al agriculturii şi inventatorul semănătorii, în proiecţiile acestui show au fost incluse o sumedenie de referiri rurale, iar la un moment dat în spectacol a apărut (pe ecran) şi solista şi actriţa islandeză Unnur Birna Björnsdóttir.

– Turneul naţional al formaţiei 3 Sud Est a ajuns în Timişoara, unde fanii trupei care a împlinit 20 de ani de existenţă au avut parte de o cântare care s-a lăsat cu multe aplauze din partea publicului.


Formaţia alcătuită din Laurenţiu Duţă, Viorel Şipoş şi Mihai Budeanu a luat naştere în 1997 şi după un deceniu de activitate, s-a desfiinţat în anul 2008, reunindu-se oficial pe 28 februarie 2014, odată cu lansarea unui nou single – „Emoţii”. 3 Sud Est a fost una dintre cele mai de succes formaţii româneşti, membrii ei fiind supranumiţi „Regii muzicii dance“.

– La aniversarea a doi ani de existenţă a Ambasada a avut loc un inedit concert cu JazzyBIT şi Subcarpaţi, evenimentul desfăşurâmndu-se cu începere de la ora 07.30 dimineaţa.


Martie 2017

– Formaţia germană Farfarello şi-a încheiat turneul desfăşurat în ţara noastră printr-un concert extraordinar care a avut loc la Porto Arte, locul unde artiştii au dat dealtfel şi startul acestui „tur de forţă“ care a inclus recitaluri în Arad, Oradea, Baia Mare, Reghin, Bistriţa, Cluj, Tulcea, Constanţa, Târgu Jiu, Petroşani, Braşov şi Bucureşti. Ultimul concert din acest turneu susţinut de formaţia înfiinţată de cel care a fost poreclit „neamţul cu suflet de român“ (Mani Neumann) a avut două părţi distincte, în cadrul cărora publicul a fost „alintat“ cu melodii incluse pe cel mai recent material discografic semnat Farfarello, „ZeitZone”, dar şi piese apărute pe discurile mai vechi.

– Melomanii timişoreni au avut parte de lansarea albumului Vinyl Cover Art, „o scurtă compilație – spune-i chiar „best of” – a celor mai bune coperte de discuri ale tuturor timpurilor, a celor mai nereușite sau a celor înterzise în diferite regimuri ori democrații“. Evenimentul a avut loc la Viniloteca. Printre coperţile de discuri care sunt cuprinse în acest album se numără The Beatles – Abbey Road, Van Halen – 1984, Sigur Ros – Agaetis Byrjun, Johnny Cash – American 4: The Man Comes Around sau Autechre – Draft 7.30 (în secţiunea dedicată coperţilor interesante), Guns’n’Roses – Apetite for Destruction, Kanye West – My beautiful dark twisted fantasy şi Roger Waters – The pros and cons of hitch hiking (coperţi interzise), The Beach Boys – Pet Sounds, The Beatles – Magical Mystery Tour şi Beck – Midnite Vultures (coperţi oribile).

– Trupa timişoreană Mere a lansat albumul „Corpuri cereşti“, cu un concert desfăşurat la Manufactura.

– Membrii trupei Bosquito au creat o atmosferă încendiară în oraşul nostru cu ocazia concertelor pe care le-au susţinut două zile la rând la Porto Arte, unde un public numeros a cântat alături de ei hiturile trupei care a devenit cunoscută graţie piesei cu versurile „Haaaai ai ai / Dă-i înainte cu tupeu / Haaaai ai ai / şi ai să vezi că nu e greu“.

– Rock-ul şi folclorul şi-au dat întâlnire în cadrul unui eveniment inedit la Timişoara, unde cei de la Dirty Shirt au cântat alături de Ansamblul Naţional Transilvania, la Casa Tineretului.

– Gabriel Mafa „Negru”, toboşarul şi unul dintre fondatorii formaţiei Negura Bunget, a murit, în data de 21 martie, la vârsta de 42 de ani. Negură Bunget a avut parte de un 2016 bogat în evenimente, datorat în mare parte triplei aniversări din „familia“ trupei: douăzeci de ani de existenţă Negură Bunget, zece ani de la lansarea albumului “OM” şi lansarea noului album “ZI”.

– Formaţia Rezident Ex a lansat cel de-al doilea material discografic, „Audio Doping”, la Teatrul Maghiar de Stat. Discul cuprinde piesele „Lasă-mă să zbor“, „Omul“, „Noi să fim noi“, „Roy Black Sabbath“, „Cyber Faber“, „Pompierul atomic“, „Soldatul căzut“, „Înger şi demon“, „Primul din clasă“ şi ca bonus-uri „Povestiri din gară“ şi „Brigadierii“.

– Implant pentru Refuz a lansat un nou videoclip la piesa Diluviu, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Escape Venue, unde în cadrul show-ului Coma vs IPR, au mai concertat Coma (Bucureşti) şi Diamonds Are Forever (Cluj).

Aprilie 2017

– Melomanii timişoreni au fost invitaţi la un concert de blues – funk alături de Rares Totu’s Midnight Sun, alături de care s-a aflat şi americanul Dean Bowman, evenimentul desfăşurat la Taverna fiind pe placul celor prezenţi.

– Formaţia austriacă Mynth a susţinut un concert în premieră în România evenimentul inclus în cea de-a 13-a ediţie a Cafékultour – Săptămâna cafenelelor, fiind unul cât se poate de apreciat de către spectatorii prezenţi. Formaţia compusă din gemenii Giovanna și Mario Fartacek combină sunete provocatoare de trip-hop și electro – pop, iar diferitele nuanțe de melancolie sunt integrate în peisaje și mai apoi, pictate cu o voce delicată, în imagini sonore învăluitoare. Recitalul desfăşurat la Cuib d’Arte a pornit cu stângul, din cauza unor probleme tehnice, care au fost remediate însă în scurt timp. Pe parcursul spectacolului care a reuşit să aducă o savoare aparte pentru amatorii de electro – pop şi sound-uri actuale, cei doi au interpretat piese din albumul lor de debut Plaat II.

– Grupul timişorean Sebastian Spanache Trio a lansat cel de-al treilea material de studio din carieră, intitulat ‘The Furnace’.

– Muzicienii care alcătuiesc formaţia Scarlet Aura au lansat albumul „Falling Sky“ printr-un turneu cu ocazia căruia au susţinut şi primul lor concert din Timişoara.

– Formaţia timişoreană Grave For Sale a lansat „Mucegai“, printr-un concert care a avut loc la Manufactura.

– Muzicienii reşiţeni Toni Dijmărescu, Adrian Niţulescu şi Flavius Suciu au pus bazele unui nou proiect numit Reşiţa Rocks care îşi propune să sprijine scena locală din Banat.

– Check-Out Festival, eveniment desfăşurat la Arena Aqua Sport din Timişoara, a avut parte de o serie de artişti autohtoni şi străini, care au oferit un entertainment de calitate pe cele două scene prezente la faţa locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.