Sărbători triste la Săvârșin. Cum l-au omagiat localnicii pe regele Mihai I...

Sărbători triste la Săvârșin. Cum l-au omagiat localnicii pe regele Mihai I FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1936970324">

Sărbătorile Crăciunului au fost mai triste ca niciodată pentru locuitorii din Săvârșin, unde familia regală este în mare doliu. În urmă cu 16 ani, regele Mihai I se întorsese din istorie în așezarea atât de dragă lui, în care bătrânii îl cunoșteau din anii tinereții, iar copiii și nepoții acestora, din poveștile lor.

În fiecare iarnă, de Crăciun, regele era printre ei, primea colindători, împărțea daruri copiilor, bătrânilor și celor nevoiași și se rugau împreună în biserica satului. Acum, când regele nu mai este, localnicii vor continua să-i cinstească memoria și nu îl vor uita, așa cum nu au făcut-o nici în anii de lung și nemeritat surghiun.

Reculegere și slujbă pentru Rege

Pentru prima dată, cele cinci fiice ale regelui Mihai și ale reginei Ana se află împreună la Săvârșin, încercând să umple golul lăsat de tatăl lor și să ducă mai departe tradiția sărbătorilor, așa cum obișnuia regele, și vor rămâne la castel până după Anul Nou. Colindătorii n-au venit, așa cum obișnuiau să o facă în fiecare an, din cauza doliului. Doar dubașii din Săvârșin, atât de îndrăgiți de rege, au ajuns în Ajunul Crăciunului la domeniul regal, nu pentru a colinda, ci pentru a aprinde o lumânare, a cânta „Hristos a înviat din morți” și a ține un moment de reculegere în memoria regelui.

În cea de-a doua zi a Crăciunului, Î.P.S. Arhiepiscopul Timotei al Aradului, alături de preotul Călin Mădăluță, parohul bisericii din Săvârșin, a oficiat o slujbă specială de pomenire pentru regele Mihai și regina Ana, la care, alături de numeroși credincioși, a participat, după datină, și familia regală. Principesa Margareta, custodele coroanei regale, a urat tuturor „Crăciun Luminat” și a promis locuitorilor că în anii care vor veni, obiceiurile statornicite de Rege în zilele de mare sărbătoare vor fi respectate și continuate.

La castelul regal continuă să vină atât localnicii cât și cei aflați în trecere prin comună, pentru a aprinde o lumânare, a lăsa o floare și a semna în cartea de condoleanțe, care va fi deschisă până la împlinirea celor 40 de zile de mare doliu, când se va săvârși slujba de Înălțare la cer a sufletului regelui.

Foto: Constantin Duma, livearad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.