Săvârșin, reședința preferată a regelui Mihai I. Cum a fost onorat acolo...

Săvârșin, reședința preferată a regelui Mihai I. Cum a fost onorat acolo ultimul monarh al României FOTO

0
DISTRIBUIȚI

De aproape două decenii, vechea comună arădeană Săvârșin a redevenit o așezare privilegiată, după ce regelui Mihai i-a fost retrocedată proprietatea cumpărată în 1943 de la Ionel Mocioni-Stârcea, în urma unei acțiuni în instanță. Castelul din localitatea de pe Valea Mureșului, aflată în superba regiune de la la poalele Munților Zarandului, fusese construit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea și a aparținut mai multor familii nobiliare care au stăpânit domeniul pe care se afla și Săvârșinul.

A fost incendiat de răsculații conduși de Horea, Cloșca și Crișan, a suferit stricăciuni în timpul revoluției pașoptiste și a fost refăcut în actualul stil neoclasic în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. După ce castelul și domeniul au fost cumpărate de familia regală, regina-mamă Elena a fost cea care s-a ocupat îndeaproape de amenajarea lui.

Reședința preferată a Regelui Mihai I

Încă din acei ani istoviți de război, castelul de la Săvârșin a devenit un refugiu preferat al regelui, unde venea adesea pentru a găsi câteva momente de liniște. Localnicii își amintesc că ateriza cu avionul la Vărădia, se plimba prin comună pe jos sau cu bicicleta și stătea de povești cu oamenii, sau conducea mașina pe drumurile din împrejurimi. Și atunci îi plăcea să petreacă sărbătorile Crăciunului în așezarea de pe Valea Mureșului, primind colindătorii, așa cum avea să o facă și peste mai bine de jumătate de veac.

După abdicarea forțată a regelui, castelul și domeniul de la Săvârșin au fost naționalizate și cele mai multe lucruri aflate în castel au dispărut. Castelul a fost, o vreme, spital și sanatoriu, iar în anii ´60 s-a decis transformarea lui în casă pentru conducătorul comunist și oaspeții acestuia. După anul 1990, locuința de protocol a ajuns într-o avansată stare de paragină. Regina Ana și principesa Margareta au fost la Săvârșin în 1995 și s-au întâlnit cu localnici care îl cunoșteau pe rege, dar Majestatea Sa a revenit pe meleagurile atât de îndrăgite abia în 2001, după ce și-a redobândit proprietatea.

Au urmat ani buni de muncă, în care lucrările de restaurare s-au desfășurat după amintirile regelui, fotografii de epocă și jurnale ale reginei-mamă, parcul, amenajat la mijlocul secolului al XIX-lea de unul din cei mai renumiți peisagiști ai acelor vremuri și unul din cele mai vechi din țară, impresionant prin zecile de specii de arbori și arbuști, unele exotice, a fost și el reamenajat și readus la frumusețea de altădată, împreună cu lacul și debarcaderul aflate aici. Reședința preferată a regelui a redevenit castelul elegant și primitor de odinioară, unde familia regală își petrecea o bună parte a verii, când regele se plimba prin parcul castelului sau cu mașina prin pădurile domeniului, stătea de povești în comună cu urmașii celor pe care îi cunoscuse în tinerețe, iar în timpul după-amiezii primea musafiri și citea.

Săvârșin a devenit o localitate foarte cunoscută, căci la castel au avut loc în fiecare an numeroase evenimente publice, printre care festivalul național de literatură „Dorel Sibii”, aflat sub înaltul patronaj al A.S.R. principesa Margareta, custode al coroanei, dineuri, aici au poposit numeroși oameni de seamă, mulți cu sânge albastru, dar toți musafirii, indiferent de rangul lor, au fost întotdeauna extrem de bine primiți în casa regelui. Nici turiștii nu s-au lăsat așteptați și au venit din întreaga țară, într-un adevărat pelerinaj, pentru a-l întâlni pe Rege sau doar pentru a vedea domeniul regal.

Satul Regal, o atracție pentru turiști

Chiar la intrarea pe domeniu a fost amenajat Satul Regal, un spațiu public unde s-au construit case de oaspeți dar și ateliere de tâmplărie, faianță, fier forjat, broderie, sculptură și pictură, mobilă, argintărie, croitorie, și un magazin cu obiecte lucrate de meșterii locali pentru turiștii veniți în vizită, toate menite să ridice potențialul economic al comunei.

Tot acolo se află garajul regelui și atelierul auto, cu tot inventarul strămutat din Elveția la Săvârșin, chiar în clădirea în care Mihai I își ținea mașinile în tinerețe, după ce cumpărase proprietatea. În zilele petrecute la Săvârșin, regele putea fi văzut, în salopetă, lucrând la strungul din atelier, recondiționând un jeep cu piese originale, căci pasiunea pentru motoare pe care a avut-o toată viața nu l-a părăsit niciodată.

În această vară au fost aduse la Săvârșin și mașinile de colecție ale regelui, patru Jeep-uri militare fabricate în anii celui de-al doilea război mondial și recondiționate de rege, care vor fi expuse alături de alte mașini mai vechi și mai noi, într-un muzeu unde mai pot fi văzute numeroase fotografii și documente care ilustrează această pasiune a regelui Mihai. Chiar dacă în mod obișnuit nu este deschis publicului, parcul, una din marile atracții ale zonei, poate fi vizitat de grupuri pentru câte o plimbare de o oră, mai ales dacă acestea sunt anunțate din timp.

Sărbători cu regele, la Săvârșin

Tot la Săvârșin a petrecut regele și familia sa cele mai multe sărbători de Paști și de Crăciun. Localnicii nu l-au uitat niciodată și, după revenirea lui la Săvârșin, au reînviat și vechile obiceiuri. În salonul castelului se împodobea bradul iar regele dăruia brazi primăriei și bisericii ortodoxe din localitate. În ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului, la castel era o zi a porților deschise.

Vestiții dubași din Săvârșin, dar și cei de pe întreaga vale a Mureșului și colindători din toată țara veneau să colinde familia regală, și cu toții erau primiți cu cozonac, vin fiert sau ceai cald. În prima zi de Crăciun, întreaga familie era prezentă la slujba religioasă oficiată la biserica ortodoxă din comună iar în a doua zi de Crăciun, la tradiționala masă festivă a comunei, alături de primar și preotul ortodox. Regele mergea personal prin comună pentru a împărți sute de pachete oamenilor nevoiași, bătrânilor și copiilor. Familia regală obișnuia să petreacă la Săvârșin și Anul Nou și nu o dată, regele Mihai a făcut în ultima zi a anului câte o plimbare inopinată într-un oraș din apropiere, pentru a vorbi cu oamenii.

„Drum în Lumină, Majestate!”

În ultimii trei ani, regele Mihai nu a mai putut ajunge la Săvârșin de sărbători, din cauza sănătății precare a reginei și apoi a sa.


Locuitorii din îndrăgita așezare s-au rugat pentru sănătatea sa până în ultima clipă. Acum sunt în doliu pentru Regele atât de iubit și respectat și se roagă pentru odihna lui veșnică. Dubașii de pe Valea Mureșului care colindau în fiecare an la castel i-au adus un ultim omagiu, au străbătut comuna în tăcere, fără să colinde, doar în ritmul bătăii tobelor și au păstrat un moment de reculegere la castel.

La Arhiepiscopia Aradului, Î.P.S. Timotei a ținut o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa, clopotele din Săvârșin au vestit plecarea din această lume a regelui, s-au ținut zilnic slujbe speciale, s-au aprins lumânări, s-au depus coroane de flori iar o delegație a locuitorilor în frunte cu primarul participă la funeralii.

În prima zi de doliu național, reprezentanți ai instituțiilor administrative, universităților, mai multor instituții de cultură, Memorialului Revoluției, ai societății civile, scriitori și jurnaliști din Timișoara, au depus la Săvârșin coroane de flori și au semnat în cartea de condoleanțe deschisă la castel, aducând un ultim omagiu lui Mihai I.

Surse foto: Constantin Duma, evz.ro, actualitati-arad.ro, capital.ro, greatnews.ro, aradon.ro, FamiliaRegala/Instagram, livearad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.