Shopping pentru suflet, din bani publici: cât a cheltuit Primăria Timișoara pe...

Shopping pentru suflet, din bani publici: cât a cheltuit Primăria Timișoara pe flori, agende, felicitări

0
DISTRIBUIȚI

Mușcate, felicitări de Paști și de Crăciun sau calendare – aceste „chițibușuri” se află pe lista achizițiilor publice ale Primăriei Timișoara și pe care se duc bani, deloc puțini, de la bugetul local. Desigur, sumele nu se ridică la impresionantul preț de patru milioane de euro pe care administrația condusă de Nicolae Robu vrea să-l plătească pentru amenajarea unei fântâni cu jocuri de lumini, în Parcul Botanic, insistând că își respectă astfel o promisiune din campania electorală. Însumate însă, acestea ajung la o cifră bunicică.

La secţiunea de achiziţii publice de pe site-ul Primăriei Timişoara putem găsi un anunţ prin care municipalitatea caută o firmă care să furnizeze muşcate curgătoare, care să fie agăţate la geamurile clădirii, de pe care pică însă tencuiala. Mai mult, aceeaşi firmă trebuie să ofere şi servicii de întreţinere. Valoarea contractului este de 74.460 de lei.
„Municipiul Timișoara dorește achiziționarea de jardiniere pline cu plante ornamentale (mușcate curgătoare) pentru ferestrele de la clădirea Primăriei Timișoara.(…) În acest sens se dorește atribuirea unui contract de furnizare de produse și prestare de servicii având ca obiect următoarele: plante pedente mușcate curgătoare 2.700 de bucăți, substrat nutritiv 4.200 kg, servicii de amenajare și întreținere jardiniere cu tăviță. Cele 500 de jardiniere care vor fi amplasate la ferestrele clădirii Primăriei Timișoara vor conține câte șase bucăți de mușcate în jardiniere de 0.60 m și patru bucăți mușcate în jardiniere de 0.45 m.


Jardinierele trebuie să fie amenajate cu plante bogat ramificate, înflorite și cu o stare fitosanitară bună. Furnizorul va prezenta ca model o jardinieră cu patru mușcate. Mușcatele vor fi cu inflorescențe de culoare roșie, cu înflorire continuă pe toată perioada de vegetație”, se arată în caietul de sarcini.

Ce face Primăria Timişoara cu suma „modică” de 9.000 de lei? Conform aceleiași rubrici de pe site-ul primăriei, administraţia Robu cumpără 975 de felicitări… pentru sărbătorile de Paște. „Se va livra un număr de 975 de felicitări pentru Sărbătorile de Paște (formate diferite, modele diferite, tipar exterior felicitare offset policromie), plicuri aferente, (asortate fiecărui format), alese în urma transmiterii catalogului și mostrelor, personalizate. Informația pentru personalizare va fi pusă de către beneficiar la dispoziția prestatorului în format digital. Imprimarea se va face cu o culoare negru direct pe felicitare sau pe o foaie adăugată în interior”, se arată în caietul de sarcini. Conform cerințelor PMT, felicitările trebuiau să aibă mai multe dimensiuni, dar și o grosime standard.

Nici pregătirile de Crăciun nu sunt mai ieftine în Primăria Timișoara. Ba din contră. Cu 63.094 de lei Primăria Timișoara va cumpăra 1.400 de agende, 930 de calendare de perete, 1.250 de notebook-uri și 1.500 de pungi medii. Toate urmează să fie oferite cadou colaboratorilor, în perioada săbătorilor de iarnă. La fel ca și în cazul felicitărilor de Paște, agendele, calendarele și notekook-urile trebuie să aibă dimensiuni specificate concret de municipalitate.

Lista cu achiziții publice făcute de Primăria Timișoara în anul în curs este însă mult mai mare. Spre exemplu, de la bugetul local s-a cumpărat spirt, în valoare de 406 de lei, şi servicii veterinare pentru animalele de la Grădina Zoologică, în valoare de 16.300 de lei. Tot pentru animalele de la Zoo a fost cumpărată şi o puşcă de tranchilizare, care a costat nu mai puţin de 13.991 de lei. Cu peste 30.000 de lei, tot din bani publici, primăria a achitat servicii de medicina muncii. Însă, achizițiile care se fac cu banii timișorenilor sunt unele extrem de variate. Conform acelorași date de pe site-ul municipalității, primăria a plătit nu mai puțin de 50.000 de lei pentru servicii de mentenanță a stației de filtrare a aerului, cumpărată cu aproape 200.000 de euro de la bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.