Slujbă de pomenire a regelui Mihai I, la catedrala din Timișoara. Mitropolitul...

Slujbă de pomenire a regelui Mihai I, la catedrala din Timișoara. Mitropolitul Banatului: „Recunoștință pentru tot ce a făcut pentru bănățeni și România” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

O slujbă de pomenire a Regelui Mihai I a fost săvârșită, astăzi, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, de către un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan. De asemenea, la intrarea în lăcașul de cult, sub pictura cu Regele Mihai I, au fost așezate candele, mai mulți trandafiri, precum și o carte de condoleanțe.

La slujba de pomenire au participat și vicepremierul Paul Stănescu, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, și rectorul Universității de Agronomie din Timișoara, Cosmin Popescu. La finalul slujbei, mitropolitul Banatului a ținut o predică în care le-a amintit credincioșilor că în urmă cu 71 de ani, Regele Mihai I participa la sfințirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

“Bănățenii l-au așteptat cu inimile deschise și cu dangăt de clopot. Astăzi, credincioșii îi petrec sufletul până la porțile cerului, în rugăciune. Am făcut această rugă pentru regele Mihai pentru tot ce a făcut pentru țară și pentru Banat, de a ridica o asemenea catedrală, mândria Banatului și a țării. Apoi am făcut această pomenire și în amintirea prieteniei sincere pe care a avut-o cu Înalt Preasfințitul mitropolit Nicolae, care l-a primit cu bucurie în casa sa și în această catedrală. De acum, se vor întâlni în patria de sus. Dumnezeu să-l ierte de tot ce a greșit ca om și să-l răsplătească însutit pentru tot ce a făcut pentru bănățeni, pentru toți românii și pentru ca această țară să fie întreagă”, a spus mitropolitul Banatului.

De asemenea, IPS Ioan Selejan a amintit, la finalul slujbei de pomenire, despre lovitura de stat din 30 decembrie 1947, prin care comuniștii români au impus Regelui Mihai, prin șantaj și amenințare, abdicarea.

“În cartea de condoleanțe am scris: Majestate, recunoștință pentru tot ce ați făcut pentru bănățeni și pentru România. Cred că ar trebui să așezăm foaia aceea de hârtie pe care au rupt-o copiii din cartea de istorie în anul 1948, în prima zi de după vacanța de iarnă, când învățătorul cu voce stinsă le-a dat poruncă să rupă această pagină din carte, pe care era fotografiată harta României Mari. Dacă ați veni să vedeți muzeul catedralei noastre și toate cărțile de cult din bisericile noastre, veți vedea că se păstrează până astăzi urmele acelei dureroase porunci, când pe prima pagină din cărțile de cult era scris că a fost tipărită în timpul Regelui Mihai I și s-a dat poruncă și preoților să șteargă numele Regelui Mihai I și din cărțile de cult. Așa că cred că este momentul să ne refacem țara și să ne refacem spiritualitatea românească așa cum am moștenit-o de la înaintașii noștri. (…) Mai e o lacrimă pe obrazul României: Basarabia. Dumnezeu să ne ajute să punem la loc paginile care au fost rupte din istoria neamului nostru”, a mai spus Mitropolitul Banatului.

Și vicepremierul Paul Stănescu a scris în cartea de condoleanțe, precizând că “este o zi tristă pentru noi”.

“Într-o zi însemnată, sărbătorim Sf.


Nicolae, și am scris în carte că astăzi plângem moartea Alteței Sale Regele Mihai I. E o zi tristă pentru noi toți, pentru că în momentul în care a venit 30 decembrie 1947, ceva s-a rupt în toți românii. Nu cred că este român care să nu fi simțit atunci ce se întâmplă cu țara noastră. Există o lacrimă mereu în ochii României: Basarabia. E un moment trist pentru noi toți, nu ne rugăm decât ca Dumnezeu să-l odihnească, Dumnezeu să-l ierte acolo unde se va duce și noi să fim de fiecare dată să comemorăm lucrurile pe care le-a lăsat în urmă Alteța Sa Regele Mihai”, a afirmat Paul Stănescu.

Timișorenii au fost încurajați de către mitropolitul Banatului să scrie în cartea de condoleanțe, care mai apoi va fi expusă în incinta muzeului Catedralei Mitropolitane. Slujbe de pomenire a Regelui Mihai I se fac încă de aseară, la Timișoara.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.