Slujbă de pomenire și parastas în memoria martirilor Revoluției din Decembrie 1989,...

Slujbă de pomenire și parastas în memoria martirilor Revoluției din Decembrie 1989, la Timișoara: “Nu a meritat acel sacrificiu” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara este astăzi în doliu. În 17 decembrie, acum 28 de ani, erau împușcați primii oameni pe străzile orașului. Pentru a marca această dată, instituțiile au arborat drapelul României în bernă.

De asemenea, în Cimitirul Eroilor din Timișoara, locul în care sunt înmormântați cei care au murit în urmă cu 28 de ani, rude și prieteni ai acestora au participat la o slujbă de pomenire.

Îndurerate, familiile celor care au pierit în Decembrie 1989 s-au aşezat în spatele unei mese pe care au fost aşezate fructe, colivă, vin sau dulciuri, pe care le-au oferit de pomană, la finalul slujbei.

“Fiul meu a decedat în 17 decembrie 1989. A fost împușcat pe stradă, la catedrală. Era un copil, avea doar 15 ani. Eu eram la serviciu și probabil că a plecat de acasă să vadă ce se întâmplă. L-am găsit la spital abia vinerea, când l-am luat din morgă. Sub nicio formă nu a meritat acel sacrificiu, noi suntem distruși și acum, îi simțim lipsa, ceea ce nu merită. Viața nu e mai bună ca să zic da, a meritat sacrificiul ca eu să duc o viață extraordinară. Nu este așa, noi suntem tot mai rău”, a povestit Aurica Vărcuș, mama lui Claudiu-Ioan, care a murit în Revoluția din Decembrie 1989.

“Fratele meu era tânăr, 21 de ani avea și chiar în 17 decembrie 1989 a fost împușcat. A fost împușcat de la abdomen în jos, a fost dus și cu salvarea la spital, operat, mai multe împușcături avea. Nu l-am găsit decât în 26 decembrie la spital, la morgă. S-au folosit de ei, de naivitatea lor, de sufletul lor curat și ei au ieșit dezinvolt, cu tot sufletul, crezând că se schimbă ceva, și alții s-au folosit de asta. N-a fost în zadar acel sacrificiu, dar nu este cum și-au dorit sau cum se credea că va fi”, a povestit sora lui Octavian, unul dintre martirii Revoluției Române.

La finalul slujbei de pomenire, revoluționari, precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene, printre care primarul Robu și vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Traian Stancu, au depus coroane de flori la monumentul ce veghează mormintele eroilor de la Timișoara.


În fața monumentului au fost așezate și aproximativ o sută de candele personalizate cu chipurile martirilor Revoluției.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.