Soluția găsită de ministerul Educației astfel încât zeci de școli din Timiș...

Soluția găsită de ministerul Educației astfel încât zeci de școli din Timiș să nu rămână fără femei de serviciu, secretare sau contabile

1
DISTRIBUIȚI

femeie serviciu

Ministerul Educației a găsit o soluție astfel încât personalul nedidactic și didactic auxiliar din școli, printre care și femeile de serviciu, secretarele sau contabilele, care au cumul de normă să își păstreze locurile de muncă.

Vă reamintim că, Francisc Halasz, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș, anunța că, din cauza unei prevederi legislative, de la 1 ianuarie 2018, “nu se mai permite cumulul de normă în unitățile de învățământ pentru personalul nedidactic, respectiv didactic auxiliar”. Astfel, niciunui angajat nu i se mai permitea să depășească o normă.

În situația de a lucra cu un sfert de normă sau jumătate de normă în mai multe școli din Timiș se află 74 de persoane, majoritatea în mediul rural, care ar fi trebuit să renunțe la posturi, de la începutul anului viitor.

Liviu Pop, ministrul Educației, a anunțat, astăzi, la Arad, că a fost făcută o analiză în ceea ce privește acest cumul de normă în școli și s-a ajuns la concluzia că unele persoane au și trei norme, deci primesc trei salarii.

“Am făcut o analiză cu privire la prevederea din lege referitoare la cumulul normelor și am descoperit că în zona învățământului, pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar, sunt aproape 4.000 de persoane care au peste o normă și jumătate.


Sunt persoane care au trei norme. Cum poate cineva să lucreze cu trei norme întregi? Eu am rămas blocat. Sunt foarte mulți angajați care au două norme, două norme și jumătate, cel mai mult sunt cu trei norme, trei norme și un sfert”, a declarat ministrul Educației.

Liviu Pop a mai precizat că, în urma consultărilor cu Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe, a aflat că legea permite acordarea plății cu ora, cu un cumul până la o normă și jumătate.

“Deci, pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar avem soluția astfel încât să cumuleze exact cum spune directiva europeană, nu mai mult de o normă și jumătate, de 12 ore într-o zi. Toți colegii noștri care își doresc pot să aibă până la o normă și jumătate”, a explicat Liviu Pop.

Ministrul Educației a mai precizat la Arad, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest moment, în 66% din școlile din țară există Internet, iar în următorii ani vor fi alocați bani și pentru restul, prin proiecte europene. De asemenea, anul viitor, în cadrul unui program pilot, un județ va fi digitalizat complet.

Liviu Pop s-a aflat, astăzi, și în județul Timiș, însă n-a organizat nicio întâlnire publică. De dimineață, ministrul a discutat cu rectorii celor patru universități de stat din Timișoara, iar după-amiază s-a întâlnit cu inspectorii școlari din județ și a vizitat liceul din Giroc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.