Sute de persoane la marșul suporterilor în amintirea martirilor Revoluției din 1989,...

Sute de persoane la marșul suporterilor în amintirea martirilor Revoluției din 1989, la Timișoara: „Eroii nu mor niciodată”

0
DISTRIBUIȚI

marsul eroilor

Aproximativ 400 de persoane, majoritatea suporteri, au participat, în această seară, la un marș în amintirea martirilor Revoluției din Decembrie 1989, pe străzile Timișoarei, în timpul căruia au aprins torțe și au strigat “Cinste lor, eroilor” sau “Păcat de sângele vărsat”.

“Marșul eroilor” este organizat de suporterii echipei de fotbal ASU Poli din Timișoara, iar în acest an a ajuns la ediția cu numărul 12. Punctul de întâlnire al celor aproximativ 400 de participanți a fost, ca de obicei, Piața Maria, locul de unde a pornit scânteia Revoluției din Decembrie 1989.

Manifestanții au ținut în mâini steagul României, coroane de flori, dar și afișe cu mesaje precum “Eroii nu mor niciodată“, “Mai bine golan, decât activist, mai bine mort, decât comunist” și “Respect ‘89”.

“Este a 12-a ediție a unui marș tradițional, organizat în momentul cel mai important al anului pentru noi. În acest an, au venit alături de noi și oameni din București sau Constanța. Este important să ieșim în stradă, să le reamintim tuturor timișorenilor ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 și că se datorează foarte multe celor care au luptat atunci. Cine uită e complice. Se mai păstrează spiritul Revoluției, dar încet, încet se risipește. Noi observăm în fiecare an, în timpul marșului, că oamenii sunt tot mai dezinteresați de ceea ce s-a întâmplat atunci. Sunt foarte mulți tineri care participă la marș și asta ne bucură, sunt unii care nici nu erau născuți atunci, dar au aflat din poveștile părinților, ale bunicilor ce s-a întâmplat și conștientizează că e important să fie aici”, a declarat președintele Asociației Suporterilor Timișoreni Druckeria, Sebastian Novovic, organizatorul marșului.

Participanții la marș au pornit pe jos spre Cimitirul Eroilor, scandând “Iliescu vinovat pentru sângele vărsat”, “O dorință sinceră, România liberă”, “Cinste lor, eroilor”, “Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim”, “Azi în Timișoara, mâine în toată țara”, “Păcat de sângele vărsat” sau “Libertate.”

Pe drumul până la Cimitirul Eroilor, manifestanții s-au oprit la Catedrala Mitropolitană, unde au aprins candele în memoria celor care au murit în Decembrie 1989, precum și la Memorialul Revoluției din Timișoara.

“Memorialul Revoluției este o încercare de a menține memoria celor care nu mai sunt, care au dus la victoria Revoluției, sutelor de mii de timișoreni care în Decembrie 1989 au fost în stradă.


Singura vină a celor care au fost răniți atunci și care au murit a fost că au fost în stradă și au scandat pentru libertate”, a explicat președintele Asociației Memorialul Revoluției Timișoara, Traian Orban.

De asemenea, suporterii participanți la marș au aprins torțe și fumigene înainte de a ajunge la Cimitirul Eroilor, în memoria martirilor Revoluției din Decembrie 1989.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.