Stațiunile montane din vestul țării. Legenda împărăției Parângului și singura pârtie din...

Stațiunile montane din vestul țării. Legenda împărăției Parângului și singura pârtie din Parcul Național Retezat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Zilele de vacanță prilejuite de trecerea în noul an reprezintă o bună ocazie pentru iubitorii de munte și de peisaj hibernal să fie tentați de o excursie în stațiuni turistice aflate nu departe de Timișoara, iar oferta din județul Hunedoara este deosebit de generoasă.

Cea mai veche stațiune din Valea Jiului

Stațiunea Parâng, aflată în partea estică a Defileului Jiului, la doar câțiva kilometri de orașul Petroșani, sub vârful Parângul Mic, se află într-un peisaj de vis, între Jiu și Retezat. Este cea mai veche stațiune din Valea Jiului și a fost decretată drept una de interes național de aproape un deceniu. În fiecare an atrage mii de turiști amatori de schi, muntele, cu vârfurile care depășesc 2.500 de metri, fiind o adevărată provocare pentru iubitorii sporturilor de iarnă dornici să se aventureze pe crestele sale.

Turismul se practică mai ales în zonele de agrement Rusu, aflată la o înălțime de 1.070 metri, și Parâng, unde se poate urca cu telescaunul până în complexul turistic aflat la 1.685 metri. Aici s-au construit numeroase cabane și locuri de cazare și au fost amenajate pârtii de schi moderne, cu grade de dificultate diferite, atât pentru avansați, cât și pentru începători. Oferta naturală a împrejurimilor a fost și ea valorificată în bună măsură. În ultimii ani, programele turistice și sportive, din ce în ce mai ispititoare, atrag un număr tot mai mare de turiști.

Legenda muntelui Parâng

Legenda spune că pe vremuri exista o împărăție a Parângului Mare, în care toată lumea trăia în bună pace și hotarele ei nu trebuiau păzite. În timpul iernilor năprasnice, aici se adăposteau și caprele negre, iar animalele mici, bolnave sau bătrâne erau ocrotite. Împăratul și împărăteasa aveau multe rubedenii, de statură foarte înaltă și cu nume care de care mai ciudate, precum Gemănarea, Stoinița, Cârja – vârfuri din masivul muntos care au aproape 2.500 de metri – Gruiu și Mija, mai puțin înalți,  sau Scurtu, cel mai scund dintre toate, de 2.220 metri, dar niciun moștenitor căruia să-i lase împărăția. Toți supușii se rugau Domnului să facă o minune și să le dăruiască un băiețel. Minunea s-a întâmplat când împăratul și împărăteasa erau deja bătrâni, cu pletele albe și umblau din ce în ce mai anevoie. Într-o bună zi, o barză albă ca omătul munților, le-a pus la picioare un coș în care se afla un băiețel frumos ca un înger, iar împăratul, de bucurie, a dat sfară în întreaga împărăție că aceasta va fi în sărbătoare timp de trei zile.

Copilul, care a fost botezat Parângul Mic, creștea ca fiii de împărat din povești, într-o zi cât alții în șapte, și se făcea tot mai frumos. Împărăteasa îl hrănise cu lapte de capră neagră, iar când s-a făcut mai mărișor, se juca cu iezii și se lua la întrecere cu țapii tineri, iar mai târziu, și cu cei mai mari. Când a ajuns flăcău de însurat, împăratul l-a sfătuit să își aleagă o mireasă și să preia frâiele împărăției, care apăsa tot mai greu pe umerii bătrânilor. Aflându-se că împăratul vrea să-și însoare feciorul, au început să vină zeci de fete din toate părțile țării, una mai frumoasă decât alta, dar nici una n-a fost pe placul prințului, care rămăsese stană de piatră în fața pământencelor, ca un fiu al muntelui ce era.

Un sfetnic înțelept i-a deslușit împăratului că prințul și-ar dori să se însoare cu o fiică a munților, aidoma lor, iar feciorul de împărat i-a mărturisit tatălui său că ar dori-o de nevastă pe fiica împăratului Piatra Craiului, care să fie, împreună cu el,  moștenitoarea împărăției Parângului Mare. Toți nuntașii au socotit că nu s-ar fi putut găsi o pereche mai potrivită și s-au veselit multă vreme. La soroc, din dragostea celor doi tineri, s-a născut un alt prințișor, care a fost botezat Făgăraș.

O stațiune rivală cu Poiana Brașov

Într-un concediu petrecut iarna în stațiunile montane de pe Valea Jiului, zilele petrecute pe pârtiile din complexul turistic Parâng pot fi combinate cu schi în stațiunea Straja sau la domeniul schiabil de la Vidra, unde se poate ajunge fără dificultate. Cu toate că este considerată o stațiune de interes local, Straja atrage în fiecare sfârșit de săptămână un număr considerabil de turiști, ceea ce a făcut să se acorde o mai mare atenție pârtiilor de schi, astfel încât acum se remarcă prin numărul, calitatea și varietatea acestora, pentru toate categoriile de schiori, de la începători până la avansați.

Stațiunea dispune de o telegondolă, un telescaun și mai multe teleschiuri, precum și de o pistă de snowtubing, pârtiile rivalizând cu cele de la Poiana Brașov. Nu departe se află pârtia de la Vidra-Voineasa, aflată lângă lacul Vidra din Munții Lotrului. Aceasta a fost inaugurată în urmă cu cinci ani, are două variante de coborâre și pârtii cu telescaun pentru începători, transport cu telegondola și zăpadă artificială.


La mică distanță se află Transalpina, una din cele mai spectaculoase șosele din România, și stațiunea Rânca.

Singura pârtie din Parcul Național Retezat

La aproximativ 150 de kilometri de Timișoara, pe versanții nordici ai masivului Retezat, se află și stațiunea   Râușor, la o altitudine de 1.250 de metri. Datorită poziției deosebite pe care o are, Râușor atrage tot mai mulți turiști care vor să petreacă în liniște și la aer curat câteva zile sau chiar un concediu, explorând Retezatul.

Aici se află și singura pârtie de schi din parcul național, recunoscută însă ca una dintre cele mai bune din această parte a țării. Pârtia are o lungime de 1.000 de metri, cu o diferență de nivel de 380 de metri, fiind concepută pe două secțiuni de teleschi, iar din vârful pârtiei există trei trasee cu  lungimi între 1.000 și 1.500 de metri și grade de dificultate diferite, atât pentru schiorii experimentați cât și pentru începători. Pe marginea pârtiei de schi se poate practica și săniușul, iar la baza pârtiei se pot închiria echipamentele necesare. Stațiunea Râușor este principala poartă de acces în Parcul Național Retezat și este locul cel mai apropiat din care se poate ajunge pe vârful Retezat. Numeroasele pensiuni și cabane oferă turiștilor condiții de cazare excelente, la prețuri accesibile.

Foto: cniptpetrosani.ro, sites.google.com, skiparang.ro, hunedoaralibera.ro, isatravel.ro, maramedia.ro, bestofromania.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.