Adrian Orza: „În Timișoara nu se încurajează transportul în comun”. De ce...

Adrian Orza: „În Timișoara nu se încurajează transportul în comun”. De ce crede că nu și-au primit salariile angajații Societății de Transport VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

În lipsa subvențiilor venite de la primărie, STPT (Societatea de Transport Public Timișoara) este aproape de un colaps financiar. Angajați ai fostului RATT au protestat după ce nu și-au mai primit salariile pe ultimele luni și amenință cu grevă.

De vină, spune primarul Nicolae Robu, este un proces mai vechi legat de restituirea TVA-ului. Fuga de responsabilitate e o meteahnă des întâlnită în administrația publică locală, iar vina, spune edilul de pe Bega, stă în cârca celor care au fost în anii precedenți la Primăria Timișoara.

„Pe mine m-a frapat faptul că Nicolae Robu a spus că vina o poartă Gheorghe Ciuhandu. Povestea cu TVA-ul este de pe timpul directoratului domnului Marcu (n.r. – Nicolae Marcu), când Primăria Timișoara și RATT au amenajat 50 de kilometri de linie feroviară pentru tramvaie. Interesant este faptul că, deși inițial procesul cu fiscul a fost pierdut la Curtea de Apel Timișoara în acei ani, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptate celeilalte părți, procesul s-a întors la Curtea de Apel Timișoara unde partea RATT-ului a câștigat. Lucrurile păreau să decurgă normal, însă a venit domnul Robu ca primar, fiscul a făcut recurs și, spre stupoarea tuturor, s-a pierdut procesul. În total, suma se ridică la aproape 70 de milioane de lei. Lucrurile nu s-au observat în timp, s-au obținut reeșalonări, se plăteau sumele cerute. Problema a apărut când primăria nu a mai fost capabilă să vină cu subvențiile asumate și s-a ajuns în imposibilitatea de a plăti salariile”, a declarat consilierul local independent Adrian Orza, invitat al emisiunii PRESSALERT LIVE.

Fost viceprimar al Timișoarei, Orza crede imposibilitatea primăriei de a plăti subvențiile se trage dintr-o altă decizie greșită luată de administrația Nicolae Robu. „Cu ceva timp în urmă, în primul mandat a lui Robu, s-a mers pe o creștere a venitului de buget local, prin majorarea chiriilor spațiilor. Suma a fost trecută la venituri doar scriptic, iar apoi s-a dus la investiții.


În realitate, sumele nu s-au plătit. Foarte multe firme și-au părăsit spațiile. Nu au venit banii, însă s-au generat lucrări, iar când primăria a fost nevoită să plătească, când a avut nevoie de bani palpabili, nu existau. Cred că asta a dus la problemele RATT, Colterm, primăria nemaiavând bani pentru subvenții”, a fost de părere Adrian Orza, aflat în studioul HDV.

Chiar dacă în situația actuală nu s-a pus niciodată problema privatizării STPT, un astfel de scenariu nu este exclus, ținând cont de starea financiară și de administrația precară a societății, a cărui director tocmai ce a fost schimbat. „Mi s-ar părea grav să fie privatizată, să existe un astfel de plan. Cred că situația este foarte negativă din punct de vedere financiar. E o problemă reală, am și verificat lucrurile. Soluțiile sunt fie banii de subvenție, bani care nu vin din neant, fiind lucrurile asumate de primărie, fie ca, cu acordul factorului politic, RATT să vină cu o mărire de tarife. Pe real, un bilet de transport la Timișoara ar costa cam un euro”, a specificat consilierul local independent.

În materie de gratuități, fosta RATT a fost tot mai generoasă pe măsura trecerii anilor. „Gratuitățile, dacă au fost asumate, fiind propuse de executiv și trecute de majoritate, ele trebuie plătite. Bugetul se construiește pe partea se subvenție din banii locali. Dacă nu se rezolvă problema, RATT va intra în colaps total. În Anglia s-a încercat privatizarea, însă s-a revenit la adminsitrație publică”, a explicat Andrian Orza.

Fost viceprimar al Timișoarei, Orza crede că în timpul administrației din care făcea parte transportul public din oraș era gestionat mult mai eficient. „Traseele erau foarte bine acoperite. Nu se aștepta în stație, se venea cu soluții, cu unități noi. Eu cred că s-a greșit cu achiziționarea a niște tramvaie care nu au în spate un examen al fiabilității. Una e să cumperi un brand, alta să iei ceva făcut din bucăți. În Timișoara, acum nu se încurajează utilizarea transportului în comun. Noi am avut conceptul de a reînnoi parcul auto, era un element important. Acum se încurajează utilizarea autoturismului”, a opinat Adrian Orza, fost viceprimar al Timișoarei.

Recent, în cadrul unei întâlniri cu tinerii din Timișoara, Nicolae Robu a spus că a cerut ca timpii de așteptare din stațiile RATT să fie scoși, fapt dezmințit ulterior de primar. „Ele au fost gândite și ca o presiune pe RATT, de a menține circuitul, fluxul, astfel încât oamenii să știe când va veni autobuzul. Nu ne putem bate joc de timpul lor. E important ca numărul oamenilor care utilizează RATT să crească. Faptul că populația crește și numărul de abonamente scande, arată faptul că nu există preocupare pentru dezvoltarea transportului în comun”, a apreciat Adrian Orza în această seară, la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.