Adrian Pășcuță: „Există o ipocrizie foarte mare în problematica romilor”. Care sunt...

Adrian Pășcuță: „Există o ipocrizie foarte mare în problematica romilor”. Care sunt greutățile integrărilor familiilor țigănești în comunitate VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Integrarea romilor constituie o problemă permanentă în fața căreia autoritățile locale la nivel național continuă să rămână fără soluții. Deși au fost accesate fonduri europene pentru soluționarea problematicii, rezultatele din teren sunt invizibile.

Dovadă vie constă o reprezintă și țiganii care s-au mutat clandestin în clădirea din apropierea centrului orașului unde și-a avut sediul ziarul „Timișoara”, care au fost evacuați de autoritățile locale în urma materialelor apărute pe PRESSALERT.ro.

Adrian Pășcuță, doctorand în sociologie, crede că problema este mult mai profundă. „În legătură cu lipsa rezultatelor, poate fi și fraudă, însă nu sunt în măsură să spun eu asta, ci organele de anchetă. Franța a cheltuit de 10 ori mai mult pe integrarea romilor, tot bani europeni, în condițiile în care numărul este mult mai mic. Populația romilor are un decalaj foarte mare de populația majoritară. Ei au venit în Europa acum câteva sute de ani, au fost sclavi sute de ani, apoi deodată au fost eliberați din sclavie.


Schimbările se simt de abia după generații”, a opinat Adrian Pășcuță șeful Agenției pentru întreprinderile mici și mijlocii, atragerea investițiilor și promovarea exporturilor Timișoara, doctorand în sociologie.

Problema nu există doar la nivelul României, ci la cel al întregului continent, întrucât și altor țări le este greu să integreze populația de romi. „E foarte multă ipocrizie în problematica romilor. În urmă cu 2-3 ani am avut o întâlnire la prefectură cu reprezentant al Franței, care a venit să explice cum stă treaba cu integrarea romilor. A dat două cazuri, unul de la Chevereșu Mare, altul de la Timișoara, spunând că le-au dat trei vaci, printre altele, și că reprezintă un succes. Nu m-am putut abține, i-am întrebat dacă mai au vacile, în ce stare sunt acum familiile, însă nu aruncat vina în ograda noastră, neștiind că o familie de romi nu are cum să folosească vacile în Timișoara. Au decis să mai trimită câteva avioane de romi în țară”, a explicat Adrian Pășcuță.

Nivelul de trai scade simțitor șansele de integrare a romilor. „Noi avem probleme în a-i învăța pe părinții români cum să-și educe copiii. Există foarte mulți părinți romi ce nu au fost vreodată la școală, problemele sunt mult mai mari. Imaginați-vă un copil de romi, într-o familie săracă, cu 7-8 frați, care locuiesc într-o cocioabă. Care sunt șansele de integrare? Din familie nu învață foarte multe, iar când are contact cu exteriorul, acesta este limitat la faptul că este trimis să facă rost de bani. Se fac pași în direcția de îmbunătățire. Sunt romi care au ajuns profesori universitari, dar sunt excepții”, a declarat Adrian Pășcuță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.