Ambiții edilitare. Administratorii Timișului și Timișoarei au planuri mari pentru anul care...

Ambiții edilitare. Administratorii Timișului și Timișoarei au planuri mari pentru anul care tocmai a început

0
DISTRIBUIȚI

Cu bani de la Uniunea Europeană, de la bugetul județului, al Primăriei Timișoara și de la guvern, Timișoara și Timișul se vor dezvolta vizibil în anul 2018. Este promisiunea pe care o fac la unison primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și șeful CJ Timiș, Călin Dobra. Aceștia au vorbit, la finalul anului trecut, despre proiectele care vor fi implementate în 2018 de către instituțiile pe care le conduc.

Timișoara se dezvoltă pe credit

La fel ca anul 2017, anul 2018 va sta tot sub semnul șantierelor la Timișoara. Asta promite primarul Nicolae Robu, care a anunțat că modernizarea în forță a capitalei Banatului se va face și cu ajutorul unui credit bancar pe care municipalitatea are în plan să îl contracteze. Lista cu proiecte a căror implementare va începe în 2018 este una extrem de lungă și pe ea se află: construcția Pasajului Solventul, construcția primelor două noi poduri peste Bega din ultimii 50 de ani, Podul Jiul și Podul ILSA sau construcția Pasajului Consiliul Europei.

Mai multe artere importante din Timișoara vor fi reabilitate. Pe lista cu străzi care vor fi modernizate se află Bulevardul Sudului, care va fi lărgit la patru benzi, la fel ca și strada Mareșal Constantin Prezan. Închidera Inelului 2 de trafic se află și ea pe lista cu investiții promise de primar pentru 2018, alături de crearea unei legături directe între Calea Torontalului și Calea Aradului. În același an va începe și construcția fântânii cu apă și jocuri de lumini, în Parcul Botanic. Obiectivul costă nu mai puțin de 4 milioane de euro.

Și centrul Timișoarei va intra în șantier, urmând ca în 2018 să fie reabilitate atât clădirea Operei, cât și Piața Victoriei.


Pe lista cu investiții promise de primar se mai află finalizarea noului corp de la Spitalul de Copii din Timișoara, dar și construcția a două complexuri sportive în Calea Lipovei și Calea Buzișului. Printre dotările de care se vor bucura timișorenii care locuiesc în acele zone se numără bazin de înot acoperit, bazin de înot în aer liber, teren de tenis, teren de minifotbal, handbal și baschet, locuri de joacă și spații verzi, dar și un stadion de 5.000 de locuri în Calea Buziașului. Pentru același an este prevăzută și extinderea rețelei de piste de biciclete și a sistemului VeloTM.

Primăria Timișoara are și o listă lungă de proiecte depuse pentru finanțate cu bani europeni. Multe din clădirile municipalității ar urma să fie eficientizate energetic, reabilitate sau extinse cu bani de la UE. Pe lista se află și grădinițe și școli. Unul din marile proiecte pentru care municipalitatea speră să obțină bani este achiziționarea de noi tramvaie pentru transportul în comun.

Drumuri și spitale

Și Consiliul Județean Timiș a anunțat proiecte importante pentru anul 2018. Zece drumuri extrem de importante din județ vor fi modernizate cu 150 de milioane de lei, bani alocați pentru Timiș prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Lista cu drumuri care cel mai probabil vor intra în reparații începând cu acest an este: Timişoara – Moșnița Nouă – lărgire la patru benzi, Centură Timişoara – Aeroport – sporire capacitate de circulaţie, Valea Lungă Română – Cliciova – asfaltare, Șipet – Folea – asfaltare, Lucareț – limită judeţ Arad – modernizare, Bazoșu Nou – Recaş – modernizare, Rovinița – Percosova – Gherman – asfaltare, DN6 – Săcălaz – asfaltare, Seceani – Fibiș – modernizare, Sânmartinu Sârbesc – Sânmartinu Maghiar – asfaltare. Alte investiții importante sunt anunțate pentru domeniul sănătății.

În 2018, în Timiș, ar urma să înceapă construcția unei maternități noi, care va fi finanțată de Uniunea Europeană. Valorea proiectului este de 12 milioane de euro. Și Spitalul Județean de Urgență se va moderniza cu bani de la Banca Europeană de Dezvoltare. Unitatea spitalicească va avea o unitate nouă de primiri urgențe, o secție nouă de mari arși și o secție de Terapie Intensivă. CJ Timiș va accesa bani de la Uniunea Europeană și pentru o mai bună racordare a Timișoarei la autostradă.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.