American expert în politica de securitate, la Timișoara: “România nu mai este...

American expert în politica de securitate, la Timișoara: “România nu mai este condusă de oameni care se numesc comuniști”

0
DISTRIBUIȚI

O conferință cu o temă inedită a fost organizată, astăzi, la Universitatea de Vest din Timișoara. Seth Cropsey, directorul Center of American Seapower, a fost invitat să vorbească despre studii de securitate.

Seth Cropsey a precizat că, dacă acum 30 de ani, Statele Unite ale Americii erau puterea dominantă în lume, în prezent securitatea globală s-a schimbat.

“China este un competitor strategic, Rusia devine din nou un competitor strategic, Iran nu este un asemenea competitor, dar construiește rachete balistice și va avea capacitatea să realizeze rachete nucleare. La fel și Coreea de Nord. Astfel, o lume unipolară a devenit una cu mai mulţi poli. SUA este un competitor puternic, dar acum sunt şi alte naţiuni cu putere în creştere”, a explicat directorul Center of American Seapower.

De asemenea, Seth Cropsey a mai precizat că schimbări importante s-au produs și în România, în ultimii 30 de ani, în condițiile în care nu mai suntem conduși de comuniști.

“În ceea ce priveşte România, schimbările au fost şi mai mari, nu mai este guvernată de comunişti sau mai bine zis de oameni care se numesc comunişti.


România a devenit o componentă a Alianţei Vestice, Nord-Atlantică, are un parteneriat strategic adevărat, care contează, cu SUA. Este o parte componentă importantă a acestei alianţe. Acestea sunt într-adevăr schimbări importante”, consideră Seth Cropsey.

Totodată, directorul Center of American Seapower a mai declarat, astăzi, la Timișoara, că România va fi nevoită să-și întărească “puterea” aeriană și navală, în condițiile în care Rusia “este tot mai prezentă în Marea Neagră”.

“Acest parteneriat este important pentru că securitatea NATO se întăreşte ca urmare a întăririi securităţii României. România este aproape de Ucraina, se ştie ce probleme sunt acolo, iar Rusia este tot mai prezentă în Marea Neagră. Asta este o problemă. Rusia îşi va face simţită prezenţa aici, deci România va fi nevoită să-şi întărească puterea aeriană şi navală. Pentru mine este foarte clar că se vede importanţa strategică a Mării Negre. Cea mai mare problemă acum este legată de găsirea banilor necesari pentru ca România să se poată apăra”, a conchis Seth Cropsey.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.