Apariție fascinantă pe un râu din vestul țării FOTO

Apariție fascinantă pe un râu din vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Câteva lebede s-au stabilit, la început de an, pe râul Mureş, între Semlac şi Şeitin, fiind observate de către pescari, dar şi de către reprezentanţi ai Administraţiei Parcului Naţional Lunca Mureşului, scrie aradon.ro.

Conform specialiştilor, apariţia în diverse locuri din judeţ a acestor păsări a devenit obişnuită în ultimii ani, pentru că tot mai multe specii devin parţial migratoare şi nu se mai întorc în locurile de origine iarna. “Lebedele sunt păsări parţial migratoare, în sensul că unele încep treptat, alături de alte specii, să nu se mai întoarcă în locurile de origine. Astfel, iarna îşi caută habitat în locuri liniştite, ferite de deranjul uman”, ne-a declarat biologul arădean Paul Herlo.

Chiar dacă în general lebedele preferă locurile retrase, ele au apărut, în luna decembrie, şi la balastiera din Felnac, unde au rămas pentru că sunt hrănite de câţiva angajaţi.


Tocmai acest lucru spun biologii că nu trebuie făcut.

„Produsele de panificaţie, precum pâinea sau cozonacii, le fac rău, pentru că nu le oferă elementele nutritive de care au nevoie, ci doar senzaţia că sunt sătule, astfel că nu mai caută peşti. Hrănirea lebedelor de către localnici este o greșeală şi pentru că păsările prind încredere în oameni și nu se mai sperie de ei când se apropie unii rău intenționați”, a adăugat biologul arădean.

Un incident nefericit a avut loc în ianuarie 2017, când autorităţile au intervenit pentru a salva lebede stabilite pe lacul situat între cartierul Alfa şi Pădurea Ceala. Din cauza gerului, au fost prinse în gheaţa formată în cursul unei nopţi. Atunci, a fost nevoie de intervenţia Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Gărzii de Mediu, Poliției Locale și Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului, localnicii din Afla sesizând că unele păsări fuseseră vânate de către romi sau au fost atacate de câini vagabonzi, în condiţiile în care pe suprafaţa îngheţată a apei se putea umbla. Opt dintre păsări au fost ucise astfel, din 17 care se stabiliseră pe lac, conform localnicilor. Pompierii şi scafandrii au spart gheaţa şi au eliberat lebedele, iar zona a fost supravegheată în zilele următoare.

Foto: aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.