Aproape 500.000 de lei pentru Muzeul Revoluției, la Timișoara, de la Consiliul...

Aproape 500.000 de lei pentru Muzeul Revoluției, la Timișoara, de la Consiliul Județean, fără a avea o locație. Ce spune șeful CJT

1
DISTRIBUIȚI

29 de ani s-au scurs de la cel mai important eveniment din istoria Timişoarei şi a României, Revoluţia din 1989, care a însemnat eliberarea de sub regimul comunist. Demersurile autorităţilor locale privind amenajarea unui Muzeu al Revoluţiei la Timişoara au eşuat. De departe, cele mai ample discuţii legate de muzeu au fost purtate în anul 2016. La acea dată, Garnizoana din Piaţa Libertăţii, care aparţine Ministerului Apărării şi care este singura locaţie considerată adecvată de Ministerul Culturii pentru amenajarea unui muzeu al Revoluţiei era în administrarea Consiliului Judeţean Timiş.

Suma alocată de la Ministerul Culturii pentru amenajarea muzeului era de 3.000.000 de euro. Banii însă nu au putut fi cheltuiţi pentru realizarea investiţiei întrucât MApN nu a aprobat cedarea Garnizoanei către Ministerul Culturii. Motivul? Spațiile puse la dispoziție de Primăria Timișoara pentru relocarea structurilor militare care funcționează în Garnizoană nu au fost pe placul MApN. Astfel, la finele anului 2016, Garnizoana revenea din nou în administrarea ministerului. Conducerea Consiliului Județean Timiș a făcut o nouă cerere către minister, prin care cere din nou dreptul de administrare a clădirii.

La început de 2018, Consiliul Județean Timiș face și un prim pas concret înspre amenajarea muzeului.


Din bugetul pentru anul în curs au fost alocați 460.000 de lei pentru amenajarea muzeului în Garnizoana din Piața Libertății.

„Am făcut demersuri pentru preluarea Garnizoanei din nou la CJT şi, pentru a urgenta finalizarea proiectului, nu am mai stat să obţinem locaţia, ci am prins pe lista de investiţii acest proiect. Sperăm ca Ministerul Apărării să înţeleagă importanţa construirii Muzeului Revoluţiei la Timişoara şi să urgenteze procesul de atribuire a clădirii Garnizoanei către Consiliul Judeţean Timiş”, a declarat Călin Dobra, şeful CJ Timiş pentru PRESSALERT.ro.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu se arăta extrem de sceptic cu privire la soarta proiectului. Acesta declara, la finele anului 2017, că „e un subiect vechi și, din păcate, nu a existat receptivitate la nivelul guvernului. Pentru acest muzeu al Revoluției stau trei milioane de euro, am înțeles că nu sunt pierduți, deși eu știam că la ora actuală ar fi devenit pierduți la Ministerul Culturii și nu se face acel muzeu al Revoluției, atât de necesar Timișoarei, și just să existe în Timișoara ca gest de respect pentru Revoluția română, pentru cei ce și-au dat viața în Revoluția din 1989. E vorba despre un politicianism la mijloc, că altfel nu înțeleg. Eu mi-am făcut datoria și vizavi de acest subiect, și insist în continuare să se facă. Nu trebuie la ora actuală decât să se facă un transfer al clădirii în care a funcționat comenduirea Garnizoanei la Ministerul Culturii și Ministerul Culturii poate începe construcția acestui muzeu. (…) E limpede că cineva nu vrea să existe în Timișoara Muzeul Revoluției”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.