„Atenție, cade tencuiala!”. Primăria Timișoara se plânge că proprietarii de clădiri istorice...

„Atenție, cade tencuiala!”. Primăria Timișoara se plânge că proprietarii de clădiri istorice nu vor să le renoveze

0
DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că, deși au lansat de ceva timp un program de ajutor de renovare pentru proprietarii clădirilor istorice, aceștia nu se înghesuie să-l acceseze. Așa că au trecut la sancțiuni.

Zeci de clădiri istorice scorojite și fără vreun semn că ar fi fost cândva renovate îi întâmpină zi de zi pe timișorenii care trec prin centrul orașului, dar și pe turiștii care vin să viziteze capitala Banatului. Imobilele din zona istorică lăsate în paragină au devenit o pată neagră pe obrazul Timișoarei. Ani la rând, proprietarii de imobile situate în centrul Timișoarei au fost scutiți de la plata impozitelor pe case, pentru a fi încurajați să își reabiliteze clădirile. Singura măsură care i-a convins să treacă la acțiune a fost însă suprataxarea.

Conform estimării făcute de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, peste 200 de proprietari din oraș ar trebui să achite impozite majorate, pentru că nu își îngrijesc clădirile istorice. Doar 35 dintre aceștia vor fi supuși însă acestei măsuri. Asta, deși la Poliția Locală există evidențe conform cărora mai mult de 60 de proprietari ar trebui să plătească taxe mărite.


Primarul Robu spune că mai bine de jumătate dintre aceștia a scăpat deocamdată de supraimpozitare din cauza angajaților de la Direcția de Urbanism, care nu au întocmit actele necesare pentru ca impozitele să fie majorate.

Primăria Timişoara are, încă din 2016, un program prin care susţine proprietarii care doresc să îşi reabiliteze clădirile. Practic, municipalitatea poate susține financiar proprietarii cu 50% din banii necesari lucrărilor de reabilitare a clădirilor istorice, lucrări care sunt destul de costisitoare și care trebuie executate doar de specialiști, după norme bine stabilite. Zonele prioritare aprobate prin proiectul votat în CL Timișoara sunt Fabric, Iosefin și Piața Victoriei. Proprietarii care încearcă să obțină finanțare de la primărie trebuie să achite din bani proprii costurile realizării proiectului.

„Municipiul Timişoara contribuie la acoperirea cheltuielilor eligibile (conform art. 6 din Legea nr. 153/2011, actualizată) pentru executarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor aprobate prin hotărârea Consiliului Local, pentru persoane fizice – proprietari de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin Program, după cum urmează: a) 50% din valoarea lucrărilor eligibile, din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în Bugetul local de venituri şi cheltuieli al Municipiului Timişoara, sub formă de grant – sprijin financiar nerambursabil acordat de Municipiul Timişoara în cadrul prezentului Program. b) maxim 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară, la cererea de finanţare depusă de către proprietari/asociaţiile de proprietari, în baza hotărârii Consiliului Local, şi în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, cu recuperarea sumelor în condiţiile legii. Având în vedere modificările legislative apărute în baza Legii nr. 166 din 22 iulie 2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural ambientale a cladirilor, precum şi cele expuse mai sus”, se arată în programul votat de consilierii locali la finele lunii octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.