Sănătate, cultură, infrastructură: în ce stadiu sunt proiectele importante ale județului Timiș...

Sănătate, cultură, infrastructură: în ce stadiu sunt proiectele importante ale județului Timiș VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Timișul este unul dintre județele cu cea mai mare contribuție la PIB-ul României, care însă, în schimb, este neglijat atunci când se împart banii din bugetul național. Atunci când Sorin Grindeanu a fost demis din funcția de premier, acesta a beneficiat de întreaga susținere a filialei PSD Timiș.

„Categoric nu va fi Timișul pedepsit. Așa cum s-au demarat proiecte importante pentru Timiș în guvernarea Grindeanu, ele au fost continuate și în cea a lui Mihai Tudose. E foarte greu să discutăm de proiecte implementate, când e vorba de milioane de euro. Un exemplu de continuitate ar fi urgentarea demersurilor privind centura de sud a Timișoarei. Proiectul a fost demarat de guvernul Grindeanu, s-a demarat licitația, iar guvernul Tudose nu a retras proiectul, fiind în analiză câștigătorul”, a declarat Călin Dobra, invitat aseară la PRESSALERT LIVE. Președintele CJ Timiș nu știe când vor începe construcțiile pentru centura de sud a Timișoarei, întrucât „există o documentație consistentă de analizat. Este și posibilitatea contestației, dar nu aș vrea să se ajungă la acest aspect, pentru că va fi un blocaj”.

După cum a admis și la PRESSALERT LIVE, capitolul sănătate reprezintă o prioritate zero pentru Consiliul Județean Timiș, însă, în ciuda promisiunilor, prea puține sunt vizibile în teren. „Anul 2017 a fost unul al pregătirii proiectelor. Avem proiectul privind maternitatea, pentru care este depusă nota conceptuală pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, urmează să semnăm contractul de prefinanțare, după care vom demara studiul de fezabilitate și proiectarea”, a declarat Călin Dobra, aflat în studioul HDV.

Dezvoltarea în infrastructura spitalicească nu se va opri aici, spune președintele CJ Timiș. „Discutăm de construcția unei Unități de Primiri Urgențe, Secție de Mari Arși și Terapie Intensivă, o construcție nouă, pe vechiul heliport, în fața Spitalului Casa Austria, care se va lega cu viitoarea maternitate, ortopedie, Casa Austria și Spitalul Județean Timiș. Este un proiect finanțat de Banca Mondială, a fost semnată de ministrul Bodog, iar licitația privind execuția este realizată de Banca Mondială. E un avantaj pentru că termenele și legea sunt mult mai simplificate”, a specificat Călin Dobra, invitat la PRESSALERT LIVE.

Unul dintre proiectele sensibile este construcția Institutului Oncologic, care rămâne blocat și, cel puțin momentan, fără soluție de continuare a demersurilor pentru finalizare. „Este o situație delicată. Nu știu dacă este la nivel de interese într-un partid sau celălalt. După un an de zile sunt în evaluarea documentației privind proiectarea. Documentația a fost depusă de o singură firmă, au fost multe neînțelegeri privind comisia de evaluare.


Fostul ministru al Sănătății, domnul Bodog (Florian Bodog – n.r.), a trimis și specialiști, care nu au reușit să desemneze dacă acea firmă este câștigătoare sau să anuleze contestația. E dureros”, a menționat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Alt subiect „fierbinte” este cel al culturii, în contextul anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Consiliul Județean Timiș și-a asumat două proiecte de infrastructură, care ar putea însemna enorm, în cazul în care ar avea finalitate. „CJ Timiș și-a asumat reabilitarea Muzeului de Artă, Palatul Baroc, respectiv cea mai delicată problemă, pe care o reprezintă Castelul Huniade. La nivelul Muzeului de Artă, un proiect de 12 ani trenează, care a fost demarat de Ministerul Culturii. Împreună cu domnul Neumann, am făcut demersurile către minister și s-au finalizat lucrurile. Consiliul Județean își asumă finalizarea, dar nu poate să și-o asume până când Ministerul Culturii nu va trage linie, se va face recepția și se va preda. Când va face ministerul, vom prelua și vom demara”, a declarat Călin Dobra, aflat în studioul HDV.

Odiseea de la Castelul Huniade continuă, nefiind deslușită nici până în momentul de față. „E cea mai mare problemă. Este un obiectiv aflat în subordinea Muzeului Național al Banatului. Ajungându-se la foarte multe contradicții, între constructor, beneficiar, comisie, proiectant, diriginte de șantier, fiecare cu o viziune total aparte, am luat decizia de a realiza expertiza pentru a ști foarte clar ce a fost executat acolo, care e valoarea, care e realitatea. Nu suntem mulțumiți de ea. Consider că milioanele de lei investite în nouă ani nu arată concret realitatea. Am făcut revenire la firma care a realizat expertiza și urmează să vină mai în amănunțit”, a dezvăluit Călin Dobra la PRESSALERT LIVE.

Zi de zi, timișorenii care își desfășoară activitatea în zona centrală simt nevoia locurilor de parcare, iar un astfel de proiect a fost susținut de anteriorul președinte al CJ Timiș, Sorin Grindeanu. „Eu mă gândesc doar la proceduri și responsabilitatea pe care o avem. Am făcut demersurile pentru parcare. Când am fost vicepreședinte, l-am convins și pe domnul Bojin să facem studiu de oportunitate și necesitate, cum e normal. Se demarează, da, e pe lista de investiții. Nu suntem încântați de legea parteneriatului public privat. Ori concesionăm terenul și vine un privat și plătește redevența pe concesiune, ori pe investiția noastră. Valoarea se ridică la aproximativ 10 milioane de euro”, a declarat Călin Dobra.

Un alt proiect important al Consiliului Județean Timiș, care privește infrastructura rutieră, este cel al cântarelor pentru marii transportatori, a căror încărcătură afectează simțitor drumurile județene. „Pe drumul spre Lipova s-a câștigat licitația. Când se îndreaptă vremea, se va monta acel cântar fix. Am achiziționat și două cântare mobile. Eu nu am prieteni transportatori, nu am deloc. Gurile rele spun multe lucruri. Cu patronul de la firma Seroni Trans ne cunoaștem ca lugojeni, dar nu mi-a cerut niciodată nimic. Nu are ce să îmi ceară”, a ținut să lămurească lucrurile președintele CJ Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.