Castelul Corvinilor, „fabrică” de bani

Castelul Corvinilor, „fabrică” de bani

0
DISTRIBUIȚI

Castelul Corvinilor din Hunedoara, unul dintre cele mai importante obiective turistice din vestul țării, atrage tot mai mulți vizitatori pasionați de istorie, și nu numai. Primăria Hunedoara anunță că, în anul 2017, au fost înregistrate încasări record în urma vânzării biletelor de intrare, după ce a crescut în mod fabulous și numărul turiștilor.

Astfel, în anul precedent, Muzeul Castelul Corvinilor a înregistrat un număr de 333.334 de vizitatori, cu 33.000 mai mult față de anul 2016, când au trecut pragul monumentului medieval un număr de 300.193 de turiști.

În total, turiștii care au vizitat Castelul Corvinilor în anul trecut au plătit aproape 6,3 milioane de lei, adică aproape 1,4 milioane de euro, în timp ce în anul 2016, încasările au totalizat aproape 5,3 milioane de lei.

La fel ca în anii precedenți, cei mai mulți turiști iau ajung la Castelul Corvinilor din Hunedoara în special în lunile de vară. Doar perioada iunie-august reușește să aducă aproape jumătate din numărul total de turiști care au vizitat într-un an monumentul medieval.

“Vârful absolut a fost atins în luna august, în ambii ani, când am avut peste 73.000 de turiști. Sumele de bani reprezintă încasările din taxele de vizitare, de ghidaj, taxa foto-video, închirierea capelei, a sălilor castelului pentru evenimente și din aplicația ghid multimedia”, transmite Primăria Hunedoara.

Castelul Corvinilor, restaurat

Se preconizează că numărul turiștilor va crește și mai mult în următorii ani. Asta după ce Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi restaurat în cadrul unui proiect european în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.


În cadrul proiectului “Restaurarea și Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor” sunt prevăzute lucrări de consolidare, restaurare, plus amenajarea unor spații și introducerea acestora în circuitul turistic.

Printre aceastea, se dorește amenajarea unui muzeu destinat ilustrării habitatului nobiliar transilvănean în perioada cuprinsă între secolul al XV-lea și secolul al XVII-lea. Reprezentanții Primăriei Hunedoara estimează că semnarea contractului privind serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor se va realiza în primăvara acestui an. Proiectul trebuie implementat în 28 de luni de la semnarea contractului.

Castelul Corvinilor din Hunedoara, considerat drept cel mai bine conservat monument medieval din sud-estul Europei, a devenit unul dintre cele mai importante puncte de atracție din România, numărul turiștilor care aleg să-i treacă pragul fiind în continuă creștere.

„Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de construcţie diverse, a prezenţei unor inovaţii în plan militar şi civil, precum şi vieţii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Castelul Corvinilor impresionează prin prezenţa sa, ce domină oraşul Hunedoara. Pentru cei atraşi de evul mediu, castelul reprezintă un monument singular în România şi printre cele mai atractive din spaţiul european”, este descris Castelul Corvinilor pe site-ul dedicate monumentului.

Nu de puține ori, Castelul Corvinilor a devenit platou de filmare. În anul precedent, reprezentanți ai celebrei companii americane Warner Bros au filmat scene din filmul de groază „The Nun”. În 2010, la Castelul Huniazilor a ajuns și Nicholas Cage, care a filmat secvențe din pelicula „Ghost Rider 2”.

Tot mai mulți turiști

Castelul Corvinilor a fost ridicat de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea. Adulţii care doresc să-l viziteze trebuie să scoată din buzunar 20 lei, iar elevii şi studenţii, cinci lei.

Potrivit datelor făcute publice de Institutul Național de Statistică, județul Hunedoara a înregistrat cea mai mare creștere din turismul românesc, în primul trimestru al anului 2017. Astfel, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, numărul turiștilor români a crescut cu 117%, iar al celor străini cu 121%.

Cele mai importante obiective turistice din județul Hunedoara sunt Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Parcul Național Retezat, Sarmizegetusa Regia, Mănăstirea Prislop, precum și stațiunile montane Parâng și Straja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.