Cetatea Aradului, „pasată” între primărie și Ministerul Apărării, din ce în ce...

Cetatea Aradului, „pasată” între primărie și Ministerul Apărării, din ce în ce mai degradată. Cum s-a ajuns aici FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Protocolul încheiat între Ministerul Apărării Naționale și primăria Arad în anul 2010 și prelungit în anul 2015, prin care Cetatea Aradului revine orașului în schimbul îndeplinirii unor obligații asumate de municipalitate, expiră în luna mai, iar ministerul condus de Mihai Fifor, totodată senator de Arad, a transmis că refuză prelungirea solicitată de primărie. Asta, deoarece aceasta nu și-a îndeplinit niciunul din angajamentele luate, urmând ca ministerul pe care-l conduce să încerce să realizeze ceea ce primăria n-a reușit timp de opt ani.

Obligații neîndeplinite

Cetatea Aradului, ridicată între anii 1763-1783 de Habsburgi pe malul stâng al Mureșului în stil Vauban, este singura cetate din Europa în care mai este cantonată o unitate militară. O hotărâre de guvern privind transferul cetății către administrația locală există încă din 2011, dar acesta era condiționat de reabilitarea, din bugetul local, a cazărmii din cartierul Gai pentru mutarea militarilor batalionului mixt, transferarea a 10 hectare de teren pentru un poligon de instruire și 250 de locuințe în administrarea ministerului, pentru militari, toate aceste sarcini revenind primăriei.

Municipalitatea a prezentat în ultimii ani fel de fel de mărețe proiecte de reabilitare a cetății și de reconversie a întregii zone, care ar duce la revitalizarea întregului oraș, într-un proiect care prezenta strategia de transformare a Aradului într-un oraș verde oficialii vorbeau chiar de înființarea unei grădini botanice în zona Cetății Aradului și de promovare a unor specii de arbori rezistenți, dar nici una din obligațiile asumate de primarul Gheorghe Falcă în protocolul încheiat cu ministerul pentru a se demilitariza cetatea nu a fost îndeplinită, iar aceasta a ajuns într-o avansată stare de degradare.

Nici repetatele demersuri ale arădenilor pentru trecerea cetății în circuitul civil și restaurarea ei pentru a fi inclusă într-un circuit turistic al orașului nu au avut vreun rezultat, și toate intențiile clamate de administrația locală s-au limitat la nivelul declarațiilor.

Ministrul Fifor refuză prelungirea protocolului

Mihai Fifor a declarat că începând din data de 14 mai, ministerul va face toate demersurile necesare pentru ca Cetatea Aradului să fie recuperată de minister, urmând ca o parte a acesteia să fie inclusă în circuitul turistic iar alta să fie folosită de batalionul mixt româno-maghiar.

„Administrația arădeană nu poate sau nu vrea să-și îndeplinească obligațiile asumate”, susține ministrul Fifor, adăugând că lamentările prin care Falcă susține că ministerul refuză să dea cetatea arădenilor, fără a pomeni de obligațiile cărora primăria nu le-a dat curs vreme de opt ani de zile, sunt povești cusute cu ață albă: „Primăria Aradului are bani și putea să își achite această obligație de nenumărate ori.


De fiecare dată însă a găsit motive, iar în campania electorală a exploatat subiectul propagandistic în mod negativ. Realitatea însă se regăsește în documente”.

Ministrul a dat asigurări că în cazul în care, printr-un miracol, primăria se va achita până în 14 mai de obligații, armata se va muta și va elibera cetatea. Primăria a încheiat și anul 2017 cu un excedent bugetar și chiar dacă se arată dispusă să renunțe la creșterile impozitelor și taxelor locale preconizate pentru acest an care au scandalizat populația, a prevăzut și alte scumpiri care-i împovărează pe arădeni.

Surse foto: cetatea-aradului.eu, aradcityguide.ro, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.