Creștere alarmantă a accidentelor mortale la locul de muncă în 2017. Mii...

Creștere alarmantă a accidentelor mortale la locul de muncă în 2017. Mii de sancțiuni date de ITM Timiș VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

În Timiș, mediul de muncă a devenit mult mai nesigur în anul ce tocmai a trecut, față de 2016. Drept dovadă stau cifrele, care arată că în anul 2017 au fost înregistrate mult mai multe accidente de muncă, în special în domeniul construcțiilor.

Cifrele au fost prezentate în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE de către directorul adjunct al ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) Timiș, Ileana Tomoiagă. „Nu este o veste îmbucurătoare. În 2016 am avut 184 de accidente de muncă, iar anul trecut au fost nu mai puțin de 327. Dintre acestea 20 au fost mortale, în timp ce în 2016 s-au înregistrat doar opt accidente în urma cărora angajații și-au pierdut viața”, a prezentat invitata PRESSALERT LIVE. Unul dintre domeniile care au cunoscut o creștere vertiginoasă a fost cel al construcțiilor. „Creșterea accidentelor se explică și din cauza faptului că a luat amploare domeniul construcțiilor și tot ce ține de el. Cam 70% dintre accidente au loc în acest domeniu”, a explicat directorul adjunct al ITM, Ileana Tomoiagă.

Diferența de accidente la locul de muncă înregistrată între anii 2016 și 2017 este înfricoșătoare.


Incidentele care au dus la moartea persoanelor au crescut vertiginos, de la opt la 20. „ITM-ul și-a făcut treaba. Avem 23.000 de angajatori activi. Nu avem cum să-i verificăm pe toți, dar executăm controale și atenționăm angajatorii. Însă oamenii sunt superficiali și au convingerea, spre exemplu, că nu trebuie să poarte cască sau bocanci în construcții. Cred că este vina amândurora, și a angajaților, și a angajatorilor. Și pe noi ne-a speriat numărul de accidente, astfel că facem tot felul de informări”, și-a exprimat punctul de vedere Ileana Tomoiagă, care crede că legislația este foarte bună, nu ar trebui schimbată, și că soluția se află în conștientizarea angajatului că își pune propria viață în pericol.

Și controalele efectuate de către ITM Timiș s-au intensificat în anul 2017, față de un an în urmă aplicându-se mult mai multe sancțiuni și amenzi. „Au fost efectuate 5.308 controale și au fost depistate 194 de persoane care lucrau fără contract. În total am aplicat 4.812 sancțiuni, descoperind mult mai multe nereguli față de anul 2016. Dintre sancțiuni, doar 506 au fost soldate cu amenzi, restul doar cu avertismente. Valoarea totală a amenzilor se ridică la suma de 3.184.500 de lei”, a spus Ileana Tomoiagă, aflată în studioul HDV.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.