De ce Timișoara trebuie să „facă pace” cu Aradul

De ce Timișoara trebuie să „facă pace” cu Aradul

0
DISTRIBUIȚI

Deși există o rivalitate mai mult sau mai puțin declarată, în afară de cea fotbalistică, între cele două orașe, un expert al Băncii Mondiale recomandă înfrățirea, ca mijloc sigur de dezvoltare economică.

Potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială, conurbația Arad – Timișoara are o populație de 805.000 de locuitori, fiind singura din afara Capitalei care poate aspira la ținta de un milion de locuitori. De asemenea, conurbația este și cel de-al doilea pol economic al țării, după București – Ilfov. Acesta este motivul pentru care cele două orașe din vestul țării ar trebui să se promoveze împreună investitorilor, pentru că numărul populației contează.

“Este important să vă promovați împreună. Trebuie să vă promovați ca o zonă compactă de aproape un milion de locuitori atunci când vă prezentați investitorilor. Conurbația Arad – Timișoara este utilă pentru regiune, în ansamblu, toată lumea va avea de câștigat. Timișoara nu-și permite să gonească vreun investitor, nu sunteți în situația asta, nu ați atins potențialul de creștere, încă mai este loc.


Vă permiteți să nu primiți orice fabricant de lenjerie intimă, dar dacă vreți un producător de top din domeniul IT, de exemplu, trebuie să mergeți și să-i bateți la ușă”, a explicat Marius Cristea, expert senior pe dezvoltare urbană în cadrul Băncii Mondiale.

Potrivit ultimelor statistici, Timișoara și Arad se află în top la nivel național în ceea ce privește firmele cu capital străin, după București-Ilfov, existând 20 de firme la 1.000 de locuitori în capitala Banatului, respectiv 14 la 1.000 de locuitori în Arad, în anul 2017. Totuși, cele două orașe nu stau prea bine la capitolul antreprenoriat autohton, funcționând doar 49, respectiv 45 de firme de acest gen la 1.000 de locuitori. Astfel, experții Băncii Mondiale atrag atenția că trebuie găsită o strategie prin care tinerii să fie ajutați să-și deschidă propria afacere.

“Conurbația Arad – Timișoara are o rată foarte bună de creștere de noi locuri de muncă, dar are nevoie de o modificare structurală a economiei locale, deci de atragerea țintită a unor investitori privați care să genereze plus-valoare și să plătească salarii și impozite mari. Mergeți după ei! Oricâte fonduri europene și de la bugetul de stat atrag, oricât asfalt și bitum ar turna primăriile, fără un mediu privat puternic nu vor reuși să genereze o dezvoltare sustenabilă”, consideră Marius Cristea.

Expertul din cadrul Băncii Mondiale spune că este esențial ca în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, să se promoveze împreună cu Aradul. “Pe Timișoara o așteaptă un val de notorietate în următorii ani, iar Aradul trebuie să se pregătească. Este esențial să vă promovați reciproc, să puneți panouri în Timișoara pe care să scrie Vizitați Aradul și invers, pentru că vor veni o mulțime de turiști din tot felul de țări”, a conchis Marius Cristea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.