Doi timișoreni sprijină fermierii să facă agricultură cu ajutorul inteligenței artificiale. Ce...

Doi timișoreni sprijină fermierii să facă agricultură cu ajutorul inteligenței artificiale. Ce soluție IT au dezvoltat

0
DISTRIBUIȚI

startup iola

Doi antreprenori din Timișoara au reușit să dezvolte o soluție IT care reprezintă un adevărat sprijin pentru fermieri. Mircea Oaida și Cătălin Chițu folosesc inteligența artificială cu care poate fi controlat mai ușor tot ce ține de plantație – irigații, starea solului sau tratamentele chimice. De asemenea, soluția creată de timișoreni poate fi folosită și în domenii precum orașe sau case inteligente, scrie Start Up Cafe.

Cei doi timișoreni, specialiști IT, au lansat startup-ul iOla în urmă cu doi ani. Acesta reprezintă o reţea de senzori care adună informaţii, le interpretează cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar datele generate apoi ajută la predicţii ce ţin de mediul înconjurător pentru ca acesta să poată fi mai uşor de controlat.

Mircea Oaida și Cătălin Chițu au dezvoltat și o soluție dedicată pentru agricultură – iOla Agritel, care combină senzori, imagini din drone/satelit şi date din dispozitive care scanează compoziția chimică a pământului şi a apei pentru irigat din pânza freatică și râuri.


Toate aceste date sunt procesate de un sistem bazat pe inteligență artificială care ajută fermierul în îmbunătățirea recoltelor prin optimizarea irigațiilor și tratamentele chimice.

Interesant este și faptul că aceste dispozitive pot transmite date de la kilometri distanță spre locuri unde există semnal GSM și Internet. În final, informațiile ajung în cloud, sunt procesate prin intermediul inteligenței artificiale, iar apoi trimise către telefon, tabletă, televizor sau laptop, de unde utilizatorul poate interacționa la distanță cu problemele detectate.

“În cazul agriculturii, noi ne adresăm fermierului, şi aici observăm că tinerii fermieri sunt foarte deschiși. Se doreşte ca Agritel să fie un inginer virtual care ajută fermierul. În cazul SmartGarden/SmartHome utilizatorul final este consumatorul (în general cei tineri) care cumpără şi instalează astfel de dispozitive inteligente. Dar, fiind foarte simplu de instalat şi utilizat, iOla se adresează şi persoanelor care nu au experiență tehnologia”, a explicat Cătălin Chițu.

Cei doi antreprenori din Timișoara au investit până acum aproximativ 200.000 de euro în aceste proiecte. “Fondurile au venit din surse proprii cât și din anumite servicii colaterale pe care le-am mai dezvoltat”, spun cei doi fondatori.

Startup-ul a câştigat, anul trecut, premiul Best Product la programul de mentorat în afaceri Innovation Labs, soluția fiind dezvoltată 100% în România. La dezvoltarea proiectelor startup-ului timișorean lucrează o echipă de zece consultanți seniori.

În ceea ce privește prețul de implementare a unei astfel de soluții în agricultură, acesta depinde de numărul de hectare şi distribuţia culturilor. În general, pentru o cultură, un dispozitiv complet cu 12 senzori la 300-500 hectare costă în jur de 2.500 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.