EXCLUSIV Expulzarea ilegală de migranți înapoi în Serbia peste fâșia verde, investigată...

EXCLUSIV Expulzarea ilegală de migranți înapoi în Serbia peste fâșia verde, investigată la Poliția de Frontieră Timișoara de corpul de control al MAI

26
DISTRIBUIȚI

Scandal de proporții la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara unde  Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne face verificări legate de operațiuni ilegale de scoatere forțată din țară a unor migranți ajunși în România din Serbia. Conform informațiilor obținute de PRESSALERT.ro din mai multe surse demne de încredere din cadrul MAI, mai mulți ofițeri și agenți au declarat că totul a început după ce la comandă a fost împuternicit, în toamna anului trecut, de către conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, comisarul șef Tiberiu Gim Giurea, fostul șef al Serviciului combaterea migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere din cadrul ITPF Sighetul Marmației. Anterior numirii, numele său a apărut în scandalul unui examen pentru agenți, investigat de DNA.

”Toți știm că a fost trimis la Timișoara pentru a fi făcut chestor. Când, în toamnă, au început să apară foarte mulți migranți direct în oraș. Atunci s-a discutat despre crearea unei echipe, formată din oameni trimiși de la toate sectoarele, care să perie orașul și să identifice migranții cât mai rapid. Totul părea în regulă până în momentul în care a cerut ca migranții să fie duși înapoi la granița cu Serbia și trimiși înapoi peste fâșia verde forțat, fără să se mai întocmească vreun act. Totul ca în statistici să arate lucrurile cât mai bine. În ședințe, comisarul șef Giurea vorbea de blocadă extinsă și spunea că se știe până la Parchetul General. Unii au refuzat pentru că aici erai instigat să comiți infracțiuni în serie – de la abuz în serviciu până la trafic de migranți și încălcări ale dreptului omului”, a declarat o sursă demnă de încredere din cadrul MAI pentru PRESSALERT.ro.

Din declarațiile date de polițiștii de frontieră a reieșit că principalul obiectiv era găsirea migranților cât mai rapid.


Aceștia nu mai erau înregistrați și nu se mai întocmeau acte pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, ci erau urcați în mașini și duși înapoi la frontieră. Acest mod de acțiune împiedica identificarea călăuzelor sau identificarea unor posibili suspecți de terorism pentru că, în cazul înregistrării migranților, aceștia sunt supuși unei proceduri de amprentare și fotografiere. În cel puțin un caz, în care era un grup de 20 de persoane, polițiștii de frontieră care au primit misiunea de a-i transporta, în luna octombrie, li s-a spus că trebuie duși pentru reconstituire în zona Moravița. Când au întrebat a doua zi ce s-a întâmplat cu migranții, li s-a transmis că nu e treaba lor.

Un grup de solicitanți de azil, care aveau acte emise de centrul de la Giurgiu, a fost urcat cu forța în tren și trimis înapoi după ce li s-au luat bani cu forța din buzunar și li s-au cumpărat bilete. S-a ajuns până acolo, încât s-a dat ordin ca transfugi care erau la poarta centrului de azil să-și înregistreze cererea au fost luați și duși înapoi la granița cu Serbia și forțați să treacă înapoi frontiera ilegal în statul vecin. Zona cea mai ”fierbinte” a fost Deta – Moravița.

Întrebat de PRESSALERT.ro despre aceste acuzații și despre ancheta corpului de control al MAI, comisarul șef Tiberiu Gim Giurea a declarat ”Eu sper să se clarifice acest aspect. Au existat anumite discuții referitoare la, ce să spun, pff, aspecte privind posibile, posibile returnări să spunem așa forțate către partea sârbă. Nu am întâlnit niciodată un singur migarnt care să spună ‘eu am intrat pe teritoriul României, am ajuns la Timișoara, m-au luat forțat și m-au dus în Serbia înapoi’. O asemnea situație nu am la cunoștință pe timpul anchetelor derulate la nivelul ITPF. Din punct de vedere legal, profesional, oamenii respectivi, în eventualitatea în care ar fi primit o asemenea dispoziție, trebuiau în secunda zero să nu execute și să întocmească rapoarte scrise. Restul sunt… nu știu… Din câte știu, până în momentul de față, a fost făcută o anonimă și că pe acea anonimă s-au declanșat verificări. Toată lumea trebuie să înțeleagă că muncim. S-au înregistrat niște indicatori care eu cred că ar trebui să ne mulțumească pe toți. Mă refer la polițiștii de frontieră și societatea civilă. S-au înregistrat niște indicatori care cred că sunt avantajoși. Pe componenta de solicitanți de azil la nivelul centrului regional, au scăzut ff mult indicatorii. Să se facă verificări, personal nu cred să fie asemenea aspecte care să fie susținute”.

În timpul anchetei, mai mulți ofițeri și agenți au confirmat informațiile despre scoaterea forțată din România a migranților către Serbia.

26 COMENTARII

 1. Interesant ca nimeni nu pomeneste ca migrantii aia sunt INFRACTORI pentru ca au intrat in tara fraudulos! Mai nou ne pedepsim oamenii care apara granitele pentru ca…o fac????Oare ce blestem este pe tara asta incat totul este pe dos?
  Aparam infractorii in infractiuni si pedepsim politistii pentru ca isi fac munca???

 2. Nicoara tu ai scris ma ?
  Cu Iliuta?
  Vreți sa-l faceți pe GIM și Buda?
  Dar voi vreți sa fiți șefi fără subordonați ?
  Toți scriu ca vreți voi !

 3. Voi cei ce comentați aveti ceva cu doi din cei multi ce lucrează pe acolo.
  Voi nu realizați că printre cei aruncați inapoi in Serbia puteau fi persoane f f periculoase ce nu au fost luate în evidență!
  Voi nu realizați că sunt niște procedee specifice la care și ACEI oameni au dreptul!
  Voi nu realizați că s-au comis infractiuni grave începând cu cel ce a dispus si terminând cu cei ce au executat!
  Voi sunteti in situatia celui ce nu vede paiul din cauza bârnei din ochi!
  Voi marea majoritate sunteți probabil/sigur niste indivizi promovați de acest „smecher/vagabond ” si acu il pupati in dos pt a ramane in functii!
  Voi nu realizați că acei multi ce au scris nu au treaba cu ” GIM” , au treaba cu ce a dispus !
  Voi nu realizați că cei ce numesc oameni in aceste funcții sunt la Bucuresti si nu au discernământ in acele momente ,daca fac asemenea numiri !
  Voi nu realizați că se dorește o normalitate, atât!

 4. Bine zici Gigi ! A fost normalitate pana sa nu vina Gim ! Cumpanasu e simbolul normaliatatii ! Trebuia pus el si normalitatea continua . Cineva nu l-a pus stie ce stie ! Rabdare Gigi ! Tic tac tic tac .

 5. Asta zis Gigi e Cococeanu , sclavul lui Cumpanasu , care are alte misiuni nu frontieristice, el filează și asculta personalul pentru Cumpanasu , cara plasele doamnei Oana Cumpanasu și ne explica noua ce nu realizam și CE TREBUIE SA REALIZAM, ca sa fie bine pentru Iliuta și Borseta.
  Brusc , proceduri , drepturi, vrăjeli pentru fraieri.
  Nu migrația ii preocupa pe ei ci prima funcție .
  Asta realizează tot ca așa e el obișnuit securist , REALIZATOR, manipulator, diversionist.
  FRUSTRAT
  Coco cine te-a adus ma?
  Iliuta Boss!

 6. Dacă sunteți bărbați adevărați nu mai murdăriti personalul cu meciurile voastre .
  Lăsați oamenii sa-și exercite meseria .
  Sunteți o pata pentru imaginea acestei instituții !
  Când spun asta ma refer la toți de la GIM , la Cumpanasu, Nicoara și toate găștile lor.
  Marea majoritate nu au treaba cu aceste lupte.
  Numai ăștia veniți din alte arme după ciolan sunt murdari de sânge pe mâini .

 7. Cu siguranță dl tiberiu GIM giurea este cel mai bun polițist văzut vreodată, ca sa cităm persoana cea mai autorizată să afirme asta, respectiv împuternicitul 1 adjunct al inspectorului general al poliției de frontieră națională, excelența sa ADRIAN POPESCU , fost șef dispecerat IGPF. Si atunci nu trebuie să ne mirăm de ce dl giurea GIM tiberiu ă fost decorat de curând. Prietenii stiu despre ce e vorba…

 8. Gigi faci campanie ? Cumpanasu si ai lui sunt normalitatea ? Cumpanasu a avut tot timpul de cand l-a adus fratesu la frontiera sa arate ce poate . De examenele pentru ofiteri de ce nu pomenesti Gigi ? E normal cine a reusit ? Cand subiectele le-au facut cei de la Bucuresti de ce nu a reusit familia care a reusit cand Paraschiv omul lui Iliuta a fost sef de comisie ? Pana nu a venit Giurea ITPF Timis a fost un camp cu viorele ? Sa vina Oana la servici si sa-si faca treaba , sa nu se mai pozeze in birou si sa-si puna poza pe facebook, sa mearga si ea in misiuni ca celelalte femei daca tot primeste bani la greu, daca nu sa vanda sifon la Calafat. Gigiiiii fi obiectiv !

 9. Cu siguranță dl tiberiu GIM giurea este cel mai bun polițist văzut vreodată, ca sa citam persoana cea mai autorizată să afirme asta, respectiv împuternicitul 1 adjunct al inspectorului general al politiei de frontieră naționale, excelența sa Adrian Popescu, fost șef dispecerat IGPF. ȘI atuncea, nu trebuie sa ne mirăm de ce dl giurea a fost decorat de curând. Prietenii știu despre ce e vorba!

 10. Câte grupuri de migranți au fost trimise înapoi de la români la sârbi….. Numai cei ce lucrează și au lucrat la Spf Naidăș știu…. In orice caz …. Multe!!!!

 11. Asta nu e nimic, sa vedeti pe seful de sector de la Cruceni, Nica Remus ce presiuni face ca sa nu se inregistreze imigranti… Niste jegosi…

 12. nu sunt migranti, sunt refugiati. Au fugit din tarile lor din cauza razboiului si a terorii, asa cum pe vremea impuscatului fugeau romanii in Vest. Dar am uitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.