Avertisment pentru firmele din Timiș din partea directorului adjunct al Inspectoratului Teritorial...

Avertisment pentru firmele din Timiș din partea directorului adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă: „Nu avem un plan de amenzi” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Mediul de muncă a fost bulversat de deciziile guvernamentale, una dintre acestea fiind  trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Ileana Tomoiagă, inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, susține însă că au fost găsite soluții cu care care să fie de acord ambele părți.

„Angajatorii au avut obligația de a iniția negocieri cu salariații și de a stabili ce se întâmplă cu trecerea contribuțiilor sociale obligatorii, care sunt ale angajatului, cine le suportă. În Timiș, angajatorii, în proporție de 98%, au suportat ei diferența a ceea ce înseamnă trecerea CAS și CASS din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Unii au optat pentru bonusuri compensatorii pentru că s-ar putea ca ordonanța să nu aibă aplicabilitate prea lungă. Alții au ales să mărească salariile și au întocmit acte adiționale”, a menționat Ileana Tomoiagă, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE de aseară.

Cei mai încurcați de schimbările din Codul Muncii sunt persoanele care au contracte de angajare cu timp parțial. „Cei care au contract de muncă prin care nu ajung la opt ore, în situația asta, începând cu luna februarie, trebuie să fie impozitați la salariu minim pe economie obligatoriu.


Am înțeles că se discută să apară o altă hotărâre de guvern, o ordonanță care să reglementeze situația celor care au contract de muncă parțial”, a specificat Ileana Tomoiagă.

Spre deosebire de 2016, anul trecut a fost mult mai încărcat pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, ale cărui controale s-au întețit. Inspectorul șef adjunct Ileana Tomoiagă a atenționat că: „în 2018 angajatorii trebuie să se aștepte la foarte multe controale. Nu avem un plan de amenzi, dar avem pe muncă nedeclarată. Săptămâna trecută am făcut o campanie de depistare a muncii nedeclarate în construcții, am verificat vreo 50 de societăți comerciale și am depistat vreo 35 de persoane care munceau fără contract de muncă. Atât angajatorul, cât și cel care acceptă să muncească fără contract sunt la fel de vinovați”, a declarat Ileana Tomoiagă, invitată la PRESSALERT LIVE.

În 2017 nu a crescut doar numărul accidentelor la locul de muncă sau al controalelor, amenzilor sau sancțiunilor, dar și cel al sesizărilor făcute către ITM Timiș. „Au fost 1504 sesizări, un lucru care mă bucură. Înseamnă că economia se mișcă, lucrurile merg bine. Cele mai multe sesizări au fost făcute pentru neplata drepturilor salariale”, a spus Ileana Tomoiagă. De altfel, probleme au existat și la fostul RATT, unde o parte a angajaților nu și-au primit salariile la timp. „Trebuie să se uite în contractul de muncă, să vadă data plății salariilor, iar dacă angajatorul nu și-a onorat obligația, trebuie să facă sesizare către ITM. Noi dispunem o măsură angajatorului să achite drepturile salariale până la o dată certă. Îl putem sancționa dacă nu îndeplinește măsura. Plângerile se pot depune și online, pe www.itmtimis@itmtimis.ro, prin fax, poștă sau la registratură”, a declarat inspectorul șef adjunct al ITM Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.