Încă nu ați început cura de detoxifiere după mesele grele de sărbători?...

Încă nu ați început cura de detoxifiere după mesele grele de sărbători? Ghid pentru o alimentație sănătoasă și ușoară

0
DISTRIBUIȚI
Foto: dailyburn.com

Vă simțiți lipsiți de energie, somnoroși sau irascibili? Mulți dintre noi am intrat în Noul An cu câteva kilograme în plus. Fără îndoială, bunătățile de pe masa de Crăciun ne-au făcut cu ochiul tuturor, iar rezultatele se văd din plin. Specialiștii în nutriție ne recomandă ca imediat după sărbători să facem o cură de detoxifiere. Printre efectele benefice se numără curățarea corpului de toxine, eliminarea kilogramelor în plus, dar și recăpătarea energiei.

Kiwi și struguri negri

Așa cum probabil știți, printre alimentele recomandate în orice cură de detoxifiere se numără fructele. Specialiștii recomandă să le consumăm proaspete, sub formă de salate, la o masă sau ca și gustări. Pe lista cu fructe care ne curăță corpul de toxine se află kiwi, papaya, piersicile, caisele proaspete, mango, pepenele verde, fructele de pădure, pepenele galben, citricele şi strugurii negri. Cei care doresc să țină o cură de detoxifiere trebuie să evite frunctele confiate, precum și pe cele în conserve. Pot fi însă consumate fructele congelate, pe care le găsiți în hiper-marketuri și care își păstrează toate proprietățile nutritive.

Dovleac și broccoli

Nici legumele nu trebuie omise de pe lista de cumpărături a celor care doresc să țină un regim de detoxifiere. Cei care doresc să își curețe corpul de toxine ar trebui să consume din plin morcovi, conopidă, castraveţi, dovleac, spanac sau roşii.


Pe aceeași listă se află și ardeiul gras, broccoli și varza roşie. Pentru a beneficia din plin de efectele acestor legume este necesar să le consumați pe cât posibil crude sau preparate la abur. Salatele pe care le consumați pentru detoxifiere pot fi îmbunătățite cu ajutorul semințelor de susan sau de floarea soarelui și dovleac. Dressing-urile pentru salate ar trebui să fie preparate cu ulei de măsline sau cu iaurt, pentru a vă asigura că nu consumați calorii în exces.

Carne albă și pește

Dacă gândul de a începe o cură de detoxifiere vă înspăimântă, căci vă imaginați că veți fi nevoiți să consumați numai fructe și legume, aflați că nu aveți niciun motiv să vă faceți griji. Lista de alimente care pot fi consumate în timpul unei cure de detoxifiere este mult mai lungă. De pe ea nu lipsesc, spre exemplu, cerealele. Porumbul, quinoa sau meiul pot fi consumate de cei care doresc să își curețe corpul de toxine. Nici amatorii de produse din carne nu au motive să evite un astfel de regim. Pe lista cu alimente permise și chiar recomandate se află carnea alba și slabă și peștele. Carnea de pui sau de curcan poate fi consumată ca și grătar, alături de salate. Cele mai recomadate sortimente de pește sunt somonul, macroul, tonul sau sardinele.

Procesul de detoxifiere poate fi accelerat și cu ajutorul băuturilor pe care le consumați. Specialiștii recomandă ca pe durata curei de eliminare a toxinelor din organism să evitați consumul de alcool. Pe lista cu băuturi care trebuie evitate se mai află și cafeaua sau ceaiul de mentă. Dacă restricțiile vă par de nerespectat, este bine să știți că lista cu băuturi permise și recomandate este mult mai lungă. De pe ea nu lipsesc sucurile de fructe, însă nu cele acidulate, din comerț, ci cele preparate acasă.

Limonadele neîndulcite sau fresh-urile reprezintă adevărate cocktail-uri de vitamine, care vă vor oferi un plus de energie. Și ceaiurile se pot consuma în perioada regimurilor de detoxifiere: ceaiurile de plante și ceaiul rooibos ar trebui să fie consumate fără restricții pentru eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, recomandarea medicilor de a consuma minim doi litri de apă pe zi rămâne valabilă și în timpul regimurilor de detoxifiere. Aceasta nu doar că ajută la eliminarea toxinelor din organism, dar ne ajută și să ne menținem pielea curată și să avem un nivel optim de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.