Jandarmul care dă viață lemnului FOTO

Jandarmul care dă viață lemnului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Un jandarm din Timișoara, creativ și pasionat de frumos, transformă bucăți din lemn în opere de artă.

Zoltan Franzen are 48 de ani, iar din 2005 este angajat în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad” din Timișoara, care acoperă patru județe din vestul țării. A ales această meserie pentru că știa că este una „stabilă”, iar după câteva luni de pregătire și participare la diferite misiuni de asigurare a ordinii publice, a realizat că i se potrivește ca o mănușă. „Noi, jandarmii, ajutăm oamenii la nevoie, doar de-aia ne și plătesc”, spune zâmbind Zoltan Franzen. Șefii îl laudă și spun că este unul dintre cei mai loiali și devotați jandarmi.

Dacă în timpul serviciului participă la diferite misiuni, timpul liber și-l dedică frumosului și pasiunii pentru sculptură, în special pentru cea în lemn. Așa se face că în incinta instituției poate fi admirat un bust din ipsos al lui „Glad”, voievod din Banat în Evul Mediu, realizat de Zoltan Franzen la rugămintea unui fost colonel, fiind inaugurat în 25 septembrie 2008, la împlinirea a zece ani de la înființarea grupării. De asemenea, jandarmul a sculptat în lemn și o emblemă de aproximativ un metru a Grupării de Jandarmi Mobilă din Timișoara, care urmează să fie montată pe un perete.

Iar planurile lui Zoltan Franzen de a înfrumuseța instituția în care lucrează nu se opresc aici.  Astfel, în prima săptămână din acest an, jandarmul a început să recondiționeze troița din lemn din curtea grupării, veche de cel puțin 15 ani, care a fost distrusă de furtuna puternică din luna septembrie.

Hobby de peste 30 de ani

Zoltan Franzen a descoperit pasiunea pentru sculptura în lemn încă din școala profesională, pe care a terminat-o în anii ’80 la un liceu din Timișoara. „Atunci m-am înscris la atelierul de tâmplărie și mi-a plăcut foarte mult ce făceam. Pentru început, am învățat să țin dalta în mână, trasam linii să mergem drept, apoi am învățat să realizăm flori, frunze și alte decorațiuni în lemn. De obicei, se poate sculpta în lemn masiv: fag, stejar, frasin, nuc. După ce am terminat școala, am avut un contract timp de cinci ani cu Mobila Banatul”, povestește jandarmul timișorean.

De asemenea, Zoltan Franzen spune că a învățat chiar și să modeleze în lut, după ce în perioada 1997 – 2000 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă în modelaj. S-a orientat, totuși, spre cariera de jandarm, iar sculptura în lemn și modelajul în lut au rămas ca pasiuni.

Zoltan ne povestește că s-a decis să îmbrace uniforma de jandarm după ce, în perioada 2005 – 2007, s-au organizat mai multe concursuri din sursă externă în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă din Timișoara. „Mi-a plăcut meseria de jandarm și am zis să încerc, încercarea moarte n-are. Nu se intră ușor în jandarmerie, a fost concurență mare, dar m-am pregătit din timp și am reușit, în final. Primele misiuni erau mai grele, pentru că am venit din civil și trebuia să mă obișnuiesc cu termini juridici, cu legi, a fost destul de dificil. Am urmat cursuri, iar experiența s-a dobândit în timp. Dacă se face cu plăcere, orice se poate învăța”, ne spune Zoltan Franzen, care este plutonier adjutant.

Nu-și mai amintește la câte misiuni a participat, pentru că „au fost atât de multe”, însă cea mai interesantă experiență a avut-o, ca jandarm, în urmă cu câțiva ani, când a trebuit să însoțească suporteri ai echipei naționale a Ungariei, care se deplasau cu trenul din Arad spre București.

„Participăm la misiuni de ordine publică de tot felul: rugi, proteste, manifestări cultural-sportive. Chiar și în prezent, mulți ne confundă cu polițiștii. Sau mai sunt părinți pe care-i aud că le spun copiilor că dacă nu ești cuminte, te dau pe mâna jandarmului sau a polițistului, ceea ce nu este bine. Copiii trebuie învățați să vină spre noi, pentru că dacă vor avea nevoie vreodată de ajutor, să știe să apeleze la noi”, consideră jandarmul timișorean.

Troița, restaurată în timpul liber

Pe Zoltan Franzen l-am găsit într-o hală aflată la parterul instituției, folosită mai mult pe post de depozit. Îmbrăcat cu hainele de jandarm, Zoltan folosește o daltă pentru a curăța decorațiunile sculptate în lemn de pe crucea pusă pe niște paleți. Uniforma și mâinile-i sunt prăfuite după o muncă de câteva ore.

„Vin din timpul meu liber să mă ocup de troiță. Îmi place să sculptez în lemn pentru că mă relaxează”, ne destăinuie Zoltan Franzen. Jandarmul a început să repare troița după ce le-a cerut acordul șefilor, care însă n-au crezut că se va implica atât de mult. „Nu puteam să lăsăm troița așa. Eu am crezut că o curăță un pic, o repară și o pune la loc, dar el a luat treaba în serios. Așa mi-am dat seama cât de dăruit este. Nu face aceste lucruri la ordinul cuiva, ci din plăcere”, povestește Dumitru Cosma, comandantul de detașament în care lucrează Zoltan Franzen.

Troița din lemn era amplasată, de cel puțin 15 ani, la câțiva metri de poarta prin care se intră în sediul Grupării de Jandarmi Mobilă din Timișoara. Astfel, majoritatea jandarmilor care veneau la muncă nu uitau să-și facă cruce atunci când o vedeau. Iar după ce a fost distrusă în mare parte din cauza furtunii din toamna anului trecut, jandarmii au început să-i simtă lipsa.

„Am început să lucrez la ea la începutul anului și o să mai dureze un pic. O parte este gata, este nevoie de finisaje în detaliu. Acum recondiționez troița, care este din stejar, trebuie curățată cu dalta, apoi dat cu  un grund, ca să protejeze, iar apoi cu lac pentru iahturi, care nu mai lasă să intre apa, troița fiind afară. Solzii de pe acoperiș, care sunt din brad, cred va fi nevoie să-i schimb. Va trebui să-i dau jos și să văd în ce stare sunt. Colegii s-au obișnuit să vadă troița la intrarea în instituție și, sincer, chiar își fac cruce. Chiar un coleg mi-a atras atenția că nu mai are unde să-și facă cruce, dacă nu mai este troița. I-am spus să aibă un pic de răbdare, că se rezolvă”, povestește Zoltan Franzen.

Jandarmul estimează că troița va fi recondițională până la sfârșitul lunii ianuarie, în condițiile în care, zilnic, își petrece cel puțin cinci ore din timpul său liber pentru a lucra la ea. După ce va fi montată din nou în curtea instituției, este așteptat și un preot să o sfințească.

Zoltan Franzen ne spune că mai toți jandarmii care lucrează în cadrul Grupării Mobile Timișoara îi cunosc pasiunea pentru sculptura în lemn, motiv pentru care nu de puține ori îi cer ajutorul atunci când au nevoie de mici obiecte.

„Am făcut embleme din lemn pentru echipe de fotbal precum Steaua, Dinamo sau Poli Timișoara.


De asemenea, prieteni sau colegi de muncă m-au rugat să realizez trofee, panoplii de lemn sculptat pentru coarne de cerb, de căpriori, rame pentru tablouri, în special pentru picturi”, povestește Zoltan Franzen.

300 de angajați în Gruparea Mobilă

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” din Timișoara a fost înființată în anul 1998 și se compune din „structura de comandament, organizată pe servicii și compartimente, subunități luptătoare și subunități de suport logistic destinată organizării și executării misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice și de combatere a infracționalității în zona de responsabilitate teritorială”, se arată pe site-ul instituției.

În total, peste 300 de jandarmi asigură misiuni de ordine publică în patru județe din vestul țării: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

„Funcționăm în Timișoara, dar misiunile pe care le desfășurăm sunt pe patru județe, dar pe lângă Gruparea Mobilă, fiecare județ are inspectorat județean de jandarmi.  Misiunile noastre sunt cele de ordine publică, nu de pază obiective, sau mai suntem solicitați în cooperare cu alte instituții, de exemplu atunci când vorbim de percheziții, de poliția de frontieră, de direcția silvică, de pompieri sau poliție”, ne-a explicat Emilia Fînață, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” din Timișoara.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.