Mâncăm bine fără să ne fie rău: ce alimente ne țin departe...

Mâncăm bine fără să ne fie rău: ce alimente ne țin departe de arsuri gastrice și balonare

0
DISTRIBUIȚI
Foto: quericavida.com

Starea dumnevoastră de bine e perturbată de aciditate stomacală, arsuri sau alte probleme de natură digestivă? Este bine să știți că aceste simptome care apar destul de des și care nu sunt neaparat semne ale unor boli pot fi tratate cu ajutorul mai multor alimente. Ceea ce mâncăm dictează felul în care ne simțim zi de zi. Cel mai adesea, simtomele precum aciditatea stomacală, balonarea, flatulența sau arsurile gastrice apar după masă.

Consumul de alimente rafinate și sărace în fibre contribuie din plin la instalarea senzației de disconfort. La fel și lipsa exercițiilor fizice. Însă lista de factori care determină apariția acestor factori neplăcuți este mult mai lungă. Dacă obișnuiți să beți apă puțină, să dormiți insuficient, dacă sunteți stresat, dacă consumați alcool sau fumați, dacă alimentația dumnevoastră conține alimente picante sau dacă luați mesele la intervale neregulate, cu siguranță riscați să vă confruntați cu astfel de probleme.

Pe lângă introducerea în meniul zilnic a unor alimente benefice digestiei, este bine să respectați și mai multe recomandări făcute de nutriționiști în legătură cu rutina alimentară. Cei care doresc să elimine probleme precum arsurile stomacale sau balonarea trebuie să mănânce de mai multe ori pe zi, câte puțin, și de obicei la intervale orare regulate.

Alimentele trebuie mestescate bine înainte de a fi înghițite, iar recomandările medicilor vin și cu o serie de restricții. Cei care suferă de aciditate sau balonare ar trebui să evite cafeaua, alimentele picante, ceaiurile, produsele prăjite, dar și țigările. Relaxarea este și ea extrem de utilă în eliminarea problemelor legate de digestie. Medicii recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Persoanele stresate trebuie să se relaxeze cel puțin 10 minute în fiecare zi, meditând, dansând sau practicând orice hobby care le aduce plăcere.


Mai jos vă prezentăm lista cu alimente care vă scapă de problemele digestive.

Condimentele-minune: chimenul, coriandrul, ghimbirul și nucșoara

Semințele de chimen sunt un remediu vechi și extrem de eficient în tratarea durerilor de stomac. Cei care au astfel de probleme trebuie să consume dimineața semințe de chimen, care, în prelabil, au fost lăsate la înmuiat pe parcursul nopții.
.
Mai puțin cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, coriandrul ajută la menținerea sănătății stomacului și crește secreția de sucuri digestive. Acesta este un remediu excelent pentru flatulență, stări de greață sau senzații de balonare.

Uleiul de ghimbir este recunoscut la nivel mondial pentru efectul său benefic asupra problemelor de digestie. Cei care se confruntă cu dureri de stomac sau flatulență ar trebui să consume cât mai des preparate la care au adăugat ulei de ghimbir. Uleiul de ghimbir poate fi adăugat la o gamă largă de preparate, printre care tocănițe, fripturi sau chiar salate.

Nucșoara are și ea aceleași proprietăți terapeutice ca ale coriandrului. Cei care au probleme digestive pot consuma un amestec realizat din praf de nucșoară, ghimbir și coriandru. Aceeași nucșoară vă poate scăpa și de durerile de cap.

Apa: purifică organismul

Persoanele care consumă puțină apă se confruntă adesea nu doar cu probleme digestive, ci și cu o gamă variată de simptome care variază de la dureri de cap până la lipsă de energie. Medicii ne recomandă să consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi. Atenție, apa trebuie consumată în cantități mici, dar dese pentru a vă asigura că organismul o folosește pentru hidratare.

Bananele și papaya: digestie echilibrată și stomac sănătos

Nu de puține ori, cei care se confruntă cu diverse probleme digestive au un aport scăzut de fibre. Acestea se regăsesc din abundență în fructe și ajută la reglarea mișcărilor intestinale, stimulând în mod automat procesul de digestie. Acestea ajută și la prevenirea cancerului de colon sau a diabetului zaharat. Cei care doresc să aibă o digestie mai bună ar trebui să includă în dieta lor papaya și bananele. Cele două fructe sunt recunoscute pentru efectul benefic în stimularea digestiei. Papaya este bogată în enzime care stimulează digestia și ajută la calmarea durerilor de stomac. Bananele reprezintă un aliment extrem de ușor de digerat, care are și o acțiune laxativă. Acestea ajută și la reducerea supraacidității.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.