Micuți bolnavi, operați cu robotul la Timișoara. Spitalul „Louis Țurcanu” are cel...

Micuți bolnavi, operați cu robotul la Timișoara. Spitalul „Louis Țurcanu” are cel mai modern echipament medical din Europa de Est

0
DISTRIBUIȚI

Micuții din vestul țării, și nu numai, care ajung la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara și trebuie să fie supuși unei intervenții chirurgicale vor fi operați cu ajutorul unui robot. Asta pentru că la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara s-a deschis primul centru de chirurgie robotică pediatrică din România și din Europa de Est.

Acest lucru a fost posibil după ce, la sfârșitul anului trecut, a fost pus în funcțiune un robot chirurgical în valoare de aproape 2.5 milioane de euro. Echipamentul a fost cumpărat de Fundația Botnar, din Elveția, iar apoi donat spitalului din Timișoara.

În cadrul unui proiect câștigat de Universitatea de Medicină din Timișoara, în valoare de trei milioane de dolari, care a fost lansat oficial astăzi, robotul va fi întreținut și vor fi cumpărate consumabilele necesare timp de cinci ani.

robot

Medicul Eugen Boia, șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara, a declarat că, în acest moment, două echipe formate din câte doi chirurgi fiecare sunt în proces de instruire, urmând ca primii copii să fie operați cu robotul la mijlocul lunii februarie.

“Suntem patru medici care ne instruim. Am asistat la operații realizate cu robotul de la Spitalul Județean Timișoara și în Israel. Pregătirea se încheie în luna februarie, iar apoi vom fi operativi. Primele operații cu robotul vor fi realizate în 12 și 13 februarie. Vom selecta cazurile care vor fi operate cu foarte mare atenție și ne propunem să operăm, în acest an, 50 de cazuri”, a explicat medicul Eugen Boia.

Potrivit șefului Clinicii de Chirurgie Pediatrică, Ministerul Sănătății a sistat, în urmă cu câțiva ani, programul prin care era finanțată chirurgia robotică în România.


O singură intervenție chirurgicală cu ajutorul robotului de ultimă generație achiziționat pentru Spitalul de Copii din Timișoara se ridică la suma de 4.000 de euro, bani care sunt alocați, până în anul 2022, prin proiectul câștigat de Universitatea de Medicină.

“Vrem să ne adresăm Ministerului Sănătății și să-i solicităm redeschiderea programului de chirurgie robotică, care a fost sistat acum câțiva ani. Acest program este o necesitate. De la Milano până la Tel Aviv nu mai există un astfel de robot de ultimă generație. Sperăm din toată inima ca Ministerul Sănătății să înțeleagă că nu putem să fim contemporani și să desconsiderăm o astfel de modalitate terapeutică. Cu ajutorul chirurgiei robotice, copiii sunt spitalizați mai puțin după operație, suferința este mai mică, iar pierderea sanguină, mai redusă”, a mai precizat medicul Eugen Boia.

Robotul va fi utilizat în special în chirurgia tumorală și în chirurgia care implică locuri foarte greu accesibile.

Chirurgii de la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara și-au propus să deschidă, în viitorul apropiat, un centru regional de pregătire în chirurgia robotică, în cadrul căruia vor fi pregătiți medici din România, dar și din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.