ONG-uri din Timișoara, după dosarele penale deschise de Poliția Timiș pentru postări...

ONG-uri din Timișoara, după dosarele penale deschise de Poliția Timiș pentru postări pe Facebook: “Dictatura se instalează treptat”

0
DISTRIBUIȚI

Mai multe ONG-uri din Timișoara condamnă Inspectoratul Județean de Poliție Timiș pentru că a deschis două dosare penale pentru instigare publică, în urma unor postări pe Facebook din timpul protestelor din luna decembrie a anului trecut.

Astfel, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă semnat de Inițiativa Timișoara, federație formată din organizații neguvernamentale din oraș, și Societatea Timișoara, se semnalează faptul că în niciunul dintre protestele organizate nu s-au înregistrat acte de violență, motiv pentru care “prezumția de incitare publică nu este justificată”.

“Organizațiile neguvernamentale semnatare privesc cu îngrijorare interesul subit al Poliției Județene Timiș de a investiga presupuse fapte de incitare publică săvârșite pe rețelele sociale de organizatorii protestelor civice. Suntem surprinși că această campanie de așa-zisă curățare a mediului virtual de posibili infractori periculoși a început prin anchetarea unor oameni care își exercită unul dintre cele mai importante drepturi constituționale, dreptul la liberă exprimare.


Facem precizarea că toate protestele desfășurate anul trecut în Timișoara au avut aviz de la municipalitate și s-au derulat fără incidente, într-o perfectă colaborare cu Jandarmeria Română. În niciunul dintre aceste proteste nu s-au înregistrat acte de violență sau alte fapte condamnate de Codul Penal, așadar prezumția de incitare publică nu este justificată”, scrie în comunicatul de presă.

De asemenea, organizațiile civice din Timișoara consideră că deschiderea acestor dosare penale reprezintă “punctul culminant al campaniei de persecuție politică a celor care se opun actualului regim politic. Orice cetățean român care îndrăznește a se exprima împotriva politicilor cleptoratice ale puterii politice actuale, riscă din acest moment să fie hărțuit, încarcerat sau chiar condamnat după modelul instituit în Rusia sau Turcia”.

Totodată, semnatarii documentului citat mai cred că, în România, “autoritarismul și dictatura se instalează treptat” și cheamă timișorenii la următorul protest, care va avea loc în data de 20 ianuarie, ora 18.00, în Piața Operei.

“Atenționam cetățenii că autoritarismul și dictatura se instalează treptat, prin învrăjbirea diferitelor categorii sociale, prin folosirea unor instituții publice ca instrumente politice de represiune, prin modificările legislative nedemocratice,prin abuzurile repetate la adresa drepturilor civile etc. Mai devreme sau mai târziu, fiecare cetățean, cu excepția beneficiarilor corupției, riscă să suporte rigorile unui stat nedemocratic și abuziv. Democrația trebuie apărată de noi toți, prin toate mijloacele pe care democrația și avansul tehnologic ni le permit, în mediul virtual cât și în stradă”, mai scrie în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.