Organizator din Timișoara al protestelor față de Guvernul PSD, citat să se...

Organizator din Timișoara al protestelor față de Guvernul PSD, citat să se prezinte la Poliție pentru postările de pe Facebook UPDATE Reacția IPJ Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Răzvan Codreanu, unul dintre organizatorii protestelor din Timișoara față de Guvernul PSD și modificările aduse legilor justiției, s-a trezit, ieri, cu doi polițiști la ușă. Timișoreanul spune că oamenii legii i-au înmânat o citație prin care era informat că trebuie să se prezinte la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș luni, 15 ianuarie, pentru a da declarații.

Răzvan Codreanu este citat în calitate de martor privind “săvârșirea infracțiunii (lor) de instigare publică” și ne-a declarat că cei doi polițiști i-au spus că e vorba de postări făcute pe contul său de Facebook.

“Sunt chemat la sediul IPJ Timiș pentru postări pe Facebook, cei doi polițiști nu mi-au spus la ce anume se referă, ci că trebuie să vin să discutăm. Posibil să fiu citat pentru că am scris, la un moment dat, înainte de protestul studenților din Timișoara, ceva de genul “revoluție, ocupăm Parlamentul”, postare pe care am și șters-o între timp. Cred că vor să mă bage la închisoare, să schimbe calitatea de martor în cea de inculpat. O să merg în data de 15 ianuarie cu un avocat la sediul IPJ Timiș. Mi se pare un abuz, nu am auzit în viața mea așa ceva, să mă cheme la Poliție pentru ce am postat pe Facebook. Cred că cineva a făcut un denunț, nu știu despre ce e vorba”, ne-a declarat Răzvan Codreanu.

Timișoreanul a postat pe contul său de Facebook citația primită de la IPJ Timiș, în care scrie că în cazul în care nu se va prezenta, “se poate dispune aducerea în baza unui mandat de aducere. Totodată, lipsa nejustificată a persoanei chemate să dea declarații, sau părăsirea fără permisiune ori fără un motiv întemeiat a locului unde urmează a fi audiată, se sancționează cu amendă judiciară de la 250 la 5.000 de lei”.

UPDATE Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Timiș anunță că au fost întocmite două dosare penale pentru instigare publică, în urma unor postări pe Facebook legate de proteste.


“În luna decembrie a anului 2017, pe rețelele sociale, cetățenii au fost invitați să participe la o serie de manifestații publice. Sub protecția anonimatului, a existat tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență). În acest context, vă informăm că polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului Județean Timiș efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în două dosare penale întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică”, arată IPJ Timiș.

De asemenea, reprezentanții IPJ Timiș mai precizează că cercetările se efectuează “pentru siguranța comunității și a persoanelor care participă la manifestații, ca urmare a postărilor pe rețelele de socializare a unor mesaje prin care cetățenii sunt îndemnați la săvârșirea de acte de violență”. Totodată, IPJ Timiș transmite că instigarea publică este o infracțiune care este pedepsită de lege și că deși libera exprimare este un drept prevăzut de articolul 30 din Constituția României, aliniatul 7 al acestui articol prevede că ”sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.