Povestea jucătorilor care au ratat titlul cu Poli Timișoara în 2011. Unde...

Povestea jucătorilor care au ratat titlul cu Poli Timișoara în 2011. Unde sunt astăzi vicecampionii de ieri

1
DISTRIBUIȚI

 

Întreg Banatul era mândru de vechea echipă a Politehnicii. În sezonul 2010-11 alb-violeții ratau însă pentru a doua oară în trei ani câștigarea titlului național. Mai dureros, la finele sezonului încheiat pe locul 2 Ianis Zicu și compania au fost retrogradați din cauza ”țopăielilor” financiare ale clubului condus de Marian Iancu. Vedetele grupării timișorene au părăsit astfel în corpore corabia. O parte dintre fotbaliști aveau să câștige mult doritele trofee în sezoanele următoare. Așa cum e cazul lui Bourceanu, Luchin sau Pantilimon. Ultimul a prins un transfer-bombă la Manchester City. Soarta a fost însă extrem de dură cu unul dintre cei mai valoroși străini care au pășit pe ”Dan Păltinișanu”. Slovacul Marian Cisovsky a fost diagnosticat cu o boală incurabilă.

Finalul sezonului 2010-11 a fost poate cel mai frustrant din istoria recentă a sportului bănățean. ”EuroPoli”, formație în care s-au investit milioane de euro, a capotat în primul rând pe teren, după un 1-2 în penultima etapă la Galați, cu adversara directă la titlu. Asta a făcut ca acel 4-1 din ultima etapă, cu Dinamo, să fie o palidă consolare. Echipa bănățeană nu avea să mai cunoască gustul participării în preliminariile Ligii Campionilor fiind apoi lovită de decizia FRF-ului, care nu i-a acordat licența de Liga I. Cei mai importanți fotbaliști ai Politehnicii de atunci și-au găsit ușor următoarea destinație. Unii dintre ei și-au construit cariere impresionante și în străinătate, alții au fost însă mai puțin norocoși.

Costel Pantilimon (30 ani) – Cel mai palpitant parcurs dintre toți alb-violeții l-a avut titularul dintre buturi al acelui sezon. ”Panti” îi impresionase în meciul direct din Europa League pe cei de la Manchester City. ”Cetățenii” au plătit în vara lui 2011 circa 400.000 de lire pentru el, ca peste un an să-l transfere definitiv pentru încă 2,2 milioane. Cea mai bună afacere pentru Poli în condițiile în care longilinul goalkeeper a fost luat pe mărunțiș ca junior de la Aerostar Bacău. Deși a fost doar soluție de rezervă pentru Joe Hart în palmaresul său figurează acum cinci trofee, două fiind de câștigător al Premier League. Cariera sa a continuat în Anglia la Sunderland și Watford. A jucat mai mult pentru prima iar cea de-a doua l-a împrumutat în acest sezon în Spania, la Deportivo La Coruna. ”Fane” e de asemenea de ani buni a doua soluție în poarta echipei naționale, în lotul căreia a figurat pentru turneul final Euro 2016.

Srgian Luchin (31 ani) – Devenit om de bază, fundaşul 100% bănăţean începuse sezonul de B tot la Poli. După două etape însă i s-a alăturat lui Cristian Scutaru, plecat în aceeași vară, la Dinamo. După prima aventură bulgară, la Botev Plovdiv, jucătorul originar din Variaș a revenit în țară la o altă rivală a timişorenilor, Steaua. Aici a jucat mai puțin și practic cariera sa a intrat pe o pantă descendentă. Cele două cupe, câte una cu fiecare dintre bucureștene, ori titlul cu roș-albaștrii, reprezintă o consolare. Mutarea la ACS Poli în vara lui 2015 a fost neinspirată, plecând de aici la Levski Sofia. Luchin nu a mai fost chemat nici la lotul național, unde strânsese 11 selecții și marcase un gol. În acest sezon a fost luat de CFR Cluj, dar mai mult stă pe banca liderului Ligii I. Accidentările i-au afectat de asemenea o carieră care pornise foarte promițător.

Laszlo Sepsi (30 ani) – Clubul lui Marian Iancu nu primise licența și din cauză că nu achitase Benficăi suma în contul transferului lui Sepsi la Timișoara. ASA Tg. Mureș, CFR Cluj, cu care a evoluat în grupele Champions League, și FC Nurnberg, e traseul urmat de fundașul stânga după părăsirea lui Poli. Pentru ultima evoluează și acum. Mai puțin ce-i drept, în acest sezon având doar o selecție în 2. Bundesliga.

Marian Cisovsky (38 ani) – Unul dintre cei mai îndrăgiți străini din istoria Politehnicii Timișoara a avut parte de un destin nedrept. Internaționalul slovac a performat, după plecarea din Banat, și în defensiva Viktoriei Plzen, club cu care a devenit campion în 2013. A fost cu cehii și în grupele Champions League. S-a reîntâlnit chiar cu Dusan Uhrin Jr., venit antrenor la Plzen o perioadă. Nimeni nu știa de ce ”Ciso” dispăruse subit din echipă în primăvara lui 2014 după ceea ce părea o accidentare minoră. Realitatea cruntă a ieșit la iveală la începutul anului următor. Fundașul a fost diagnosticat cu ALS (scleroză laterală amiotrofică) sau ”boala lui Lou Gehrig”, afecțiune care atacă neuronii și de care suferă și Stephen Hawking. Viktoria Plzen i-a dedicat următorul titlul lui Marian, care continuă acum lupta cu boala ce afectează capacitățile motorii. Faptul că Cisovsky e foarte iubit s-a văzut în urma reacțiilor oamenilor de fotbal din toată Europa. El nu a fost uitat nici de foștii colegi de la Timișoara.

Alexandru Bourceanu (32 ani) – Steaua sau actuala FCSB a pus ochii pe Alex după problemele timișorenilor. Închizătorul a reușit cu bucureștenii ceea ce nu a izbutit în Banat, adică să cucerească titluri naționale. Așa cum s-a întâmplat în 2013 și 2015. După un scurt periplu la Trabzonspor, în Turcia, Bourceanu a ajuns în Rusia, la Arsenal Tula. Din păcate, la finele anului trecut, bătăiosul mijlocaș gălățean și-a rupt piciorul și va absenta de pe gazon o bună perioadă de timp.

Dan Alexa (38 ani) – Parcursul căpitanului vechiei Poli e arhicunoscut fanilor din zonă. După retrogradare ”Chirurgul” s-a mutat la Rapid apoi s-a retras în primăvara lui 2014 de la Anorthosis Famagusta (Cipru) pentru a prelua ca tehnician noul proiect ACS Poli. A retrogradat la prima experiență ca ”principal”, dar a și promovat înapoi în elită echipa autorităților. A plecat după un eșec dur cu Viitorul. Le-a mai antrenat pe Rapid, ASA Tg. Mureș și Concordia înainte de a prelua divizionara secundă Dunărea Călărași. Grupare cu care e lider în Liga a II-a.

Ianis Zicu (34 ani)– Golgheterul acelei ediții a Ligii I, cu 18 goluri, Zicu a plecat de la Poli la ȚSKA Sofia. A urmat apoi o aventură în Coreea de Sud la Pohang Steelers și Gangwon. A revenit în țară la Petrolul și a mai jucat pentru ASA. Fostul idol de pe ”Dan Păltinișanu” a avut un comeback pe Bega, dar la ACS Poli. Sezonul 2015-16 a fost însă unul de tristă amintire, atât pentru el, cât și pentru noul club.


Zicu a plecat de la o echipă timișoreană retrogradată de această dată pe teren și s-a îndreptat la comisii pentru a-și primi salariile restante. În ultima perioadă fostul mijlocaș e invitat permanent la emisiunile de specialitate ale televiziunii care deține drepturile TV pentru Liga I.

Dorin Goga (33 ani) – E unul dintre jucătorii care au continuat la Poli în liga secundă. Atacantul ardelean a părăsit în cele din urmă Banatul pentru Rapid în 2012. A jucat apoi ”afară” la Hapoel Ramat Gan (Israel) și Dinamo Tibilisi (Georgia), unde s-a reîntâlnit cu Uhrin jr.. În țară a revenit la ASA și, precum Zicu sau Curtean, s-a reîntors la Timișoara în 2015. Forma sa a fost de asemenea departe de ultimul sezon în care devenea vicecampion cu alb-violeții. Din 2016 ”Poetul” s-a dedicat proiectului de renaștere a Universității Cluj, echipă cu care activează în prezent în Liga a III-a.

Lukas Magera (34 ani) – Masivul vârf din Cehia a avut un parcurs inedit după retrogradarea Politehnicii. Și-a continuat cariera la Swindon Town (Liga 4 Anglia), apoi, în țara natală, la Banik Ostrava. Din iulie 2012 îmbracă tricoul celor de la Mlada Boleslav, unde se află și astăzi, tot sub comanda lui Uhrin Jr.. Are două reușite în sezonul de toamnă al campionatului ceh, dar și un ”assist” în preliminariile Europa League, ediția 2017-18.

Antrenorul vicecampionilor

Dusan Uhrin Jr. (antrenor, 50 de ani) – Tehnicianul praghez, de asemenea foarte îndrăgit la Timișoara, a reușit la rândul lui să-și adauge trofee în C.V. după părăsirea lui Poli în vara lui 2011. Uhrin a realizat eventul cu următoarea sa echipă, Dinamo Tibilisi, în 2013. Le-a mai pregătit în continuare pe Viktoria Plzen și Slavia Praga, grupări cu care a participat în cupele europene. Din vara trecută a revenit pe banca celor de la Mlada Boleslav, echipa cehă la care-l remarcase Marian Iancu.

Alte nume notabile din lotul lui Poli, ediția 2010-11:

Pedro Taborda (39 ani) – Al doilea om folosit în poartă de Dusan Uhrin Jr. era deja pe final de carieră la Timișoara. Portughezul a plecat și el în aceeași vară. A revenit în Liga I în ediția 2012-13, la FC Brașov, în rest a mai evoluat pentru echipe din țara natală. Naval, Corvilha, în eșalonul secund, respectiv Moreirense, la care și-a încheiat cariera oarecum în glorie. Deși a evoluat doar un meci în prima ligă, a obținut în ediția 2016-17 și singurul trofeu din carieră: Cupa Ligii din Portugalia.

Helder Maurilio da Silva Ferreira (29 ani) – Fundașul dreapta brazilian luat de la Dinamo avea calități certe. După acel sezon Helder a revenit la Nancy și a evoluat în prima ligă franceză, apoi s-a întors în Țara Cafelei, jucând pentru divizionarele secunde Ceara, Nautico și Goias, dar și în prima ligă pentru America. În această iarnă s-a mutat la Joinville, în Serie C din Brazilia.

Ovidiu Burcă (37 ani) – Experimentatul stoper a trecut la Rapid după singurul an petrecut la Timişoara. În anul 2013 s-a lăsat de fotbal şi s-a dedicat antreprenoriatului. A devenit apoi director sportiv la Oţelul Galaţi, preşedinte la vechiul Rapid iar din vara acestui an e implicat în proiectul Academia Rapid, ocupând funcţia de director general.

Sorin Ghionea (38 ani) – A evoluat doar jumătate de an la Poli. A plecat la Târgu Mureş după retrogradarea echipei şi a jucat pentru ultima dată în Liga I la Viitorul în 2013. După ce a cochetat o perioadă cu echipe de ligă inferioară din zona Ilfovului Ghionea se menține în formă într-un campionat de minifotbal în care evoluează și ex-timișorenii Nicoliță și Stelian Stancu.

Nikola Ignjatijevic (34 ani) – Împrumutat de la Steaua Roșie Belgrad pentru returul ediției 2010-11, fundașul stânga sârb e actualmente la Borac Cacak, în primul eșalon al țării vecine.

Alexandru Curtean (30 ani) – E un alt jucător care s-a ales cu trofeu după plecarea de la Poli. A câștigat Cupa României cu Dinamo în 2012. A încercat să-și relanseze, fără succes, cariera pe Bega la ACS Poli. După o aventură la Atyrau, în Kazahstan, a revenit unde a început fotbalul, la Mediaș.

Iulian Tameș (39 ani) – A continuat cu Poli în divizia secundă până în ianuarie 2012. Și el a ales să meargă (revină) la Dinamo. A mai evoluat la FC Brașov în Liga I. În 2015 s-a alăturat proiectului suporterilor lui FC Argeș. În prezent e ”secund”-jucător la Atletic Bradu în Liga a III-a.

Mircea Axente (30 ani) – A rămas încă un sezon la Timișoara după retrogradare. În vara lui 2012 a ajuns la… Dinamo. A mai evoluat la ASA, Gaz Metan și Viitorul în țară. Cu mureșenii a luat Super Cupa României. Ultima aventură afară a fost în fotbalul ”saudit”, la Faisaly, club de care s-a despărțit în această iarnă. Atacantul a fost acontat ”liber” de FC Botoșani.

Stefan Nikolic (27 ani) – Atacantul muntenegrean a devenit și el campion cu Steaua după plecarea de la Timișoara. După o serie de experiențe mai mult sau mai puțin exotice a revenit în acest sezon în Liga I, dar a evoluat fără succes pentru Sepsi Sf. Gheorghe și în iarna asta s-a despărțit de nou promovata din Covasna.

Foto: The Canadian Press

Tosaint Ricketts (30 ani, foto) – Atleticul atacant canadian a mai jucat și el puțin în B pentru Poli. 2017 a fost un an excelent pentru ”Sfânt”, a realizat ”tripla” cu Toronto FC, devenind campion în MLS. Valerenga (Norvegia), Bucaspor, Boluspor (Turcia), Hapoel Haifa (Israel), sunt alte echipe bifate după părăsirea fotbalului românesc.

Andrei Zăgrean (31 ani) – A jucat și în B la Poli apoi a fost împrumutat în A la Voința Sibiu. Dezamăgit că e ținut sub contract cu forța la Timișoara a abandonat fotbalul devreme și a emigrat în Statele Unite. Locuiește în Raleigh, Carolina de Nord, și e acum un fan înrăit al fotbalului american.

Cosmin Contra

Mențiune specială: Cosmin Contra (42 de ani) – Actualul selecționer al echipei naționale începuse acel sezon de pomină ca jucător la Poli. Plecarea lui Vladimir Petrovic la naționala Serbiei a deschis astfel prima oportunitate a lui ”Guriță” de a antrena. A fost o perioadă antrenor-jucător și, în fine, și-a pus ghetele în cui. A plecat după o ceartă cu Marian Iancu, începută la… TV, în urma remizei, scor 3-3, la Bistrița, era ultimul meci al echipei în anul 2010. Le-a antrenat ulterior pe Fuenlabrada, Getafe, Alcorcon (toate Spania), Petrolul, formație cu care a câștigat Cupa României, Guangzhou (China) și Dinamo.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.